Hatimoğulları açıkladı: Komisyonun öneri taslağında hangi başlıklar yer almalı?

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, 'Öcalan baş aktör' diyerek komisyonun dinlemesi gerektiğine vurgu yaptı. Hatimoğulları konuşmasında komisyonun hangi başlıklarda taslak hazırlaması gerektiğini de sıraladı.

Hatimoğulları açıkladı: Komisyonun öneri taslağında hangi başlıklar yer almalı?

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin İzmir İl Örgütü tarafından düzenlediği, “Barış ve Demokratik Toplum Buluşmaları” etkinliğinde konuştu.

Tepekule Kongre Merkezi Akdeniz Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte Hatimoğulları, Meclis’te oluşturulan komisyonun acil olarak PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmesi gerektiğini vurguladı.

Meclis’in yeni Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Numan Kurtulmuş, gazetecilerin 'Komisyon Öcalan ile görüşecek mi?' sorusuna, 'Henüz bu konu komisyonun gündemine gelmemiştir' yanıtını vermişti.

Kurtulmuş'un açıklamalarına DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 'Kalıcı ve onurlu bir barışın sağlanabilmesi için İmralı ile doğrudan temasın kurulması gereklidir' sözleri ile yanıt vermişti.

Eş Genel Başkan Hatimoğulları, “Sayın Öcalan, bu sürecin sadece baş müzakerecisi değil, Sayın Öcalan bu sürecin baş aktörüdür ve bir baş aktör olarak kendisiyle bu komisyonun acil bir biçimde görüşmenin altını buradan bir kez daha çiziyoruz" vurgusu yaptı.

KOMİSYON TASLAĞINDA NELER YER ALMALI?

Hatimoğulları sözlerinin devamında komisyonun hazırlaması gereken 'öneri taslakları' da sıraladı:

"PKK’lileri kapsayacak bir özel yasa çıkarılmalı. Silahlarını yakan insanların, Türkiye’ye gelip demokratik siyasete katılımlarının önünü açacak bir özel yasa çıkmalı. İkincisi de infaz yasası. Biliyorsunuz, siyasi tutsakların çoğu tırnak içerisinde terör yaftasıyla tutuklandıkları ve ceza aldıkları için onların infazları uzun sürüyor. Dolayısıyla bizler infaz yasasının acil bir biçimde gündeme gelmesi ve cezaevinde haksız ve hukuksuz yere yatan, binlerce siyasi tutsağın özgürlüğünü talep ediyoruz. Yine bizim çok önemsediğimiz yasalardan birisi, yerel yönetimler yasası. Bugün Sayın Öcalan’ın bahsini ettiği, Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’nda genişçe açtığı demokratikleşme sürecinin yolunun, demokratik bir yerel yönetimler yasasından geçtiğini hepimiz biliyoruz. Yerelde demokrasi yoksa merkezde demokrasi olmaz. Demokratik bir yerel yönetimler yasasının gelmesi şarttır. Bunun da en önemli adımı, öncelikle kayyım yasasının lağvedilmesidir.”

Buluşma, konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam etti. (MA)

dem parti Tülay Hatimoğuları Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu PKK Lideri Abdullah Öcalan