HDP, siyasi parti ve kitle örgütlerini sorumluluk almaya çağırdı
Sur’da mülkiyeti belediyeye ait olan 14 arsanın satışa çıkarılmasını ‘kayyımın giderken talan etmesi’ olarak niteleyen HDP, siyasi parti ve kitle örgütlerine duyarlılık çağrısı yaptı.
ARTI GERÇEK-Diyarbakır Sur Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Abdullah Çiftçi’nin Dicle Üniversitesi sınırları içinde yer alan ve mülkiyeti belediyeye ait 14 arsayı satışa çıkarmasına tepkiler büyüyor.
İLGİLİ HABER: KAYYIMIN SUR'DA 14 PARSELİ SATIŞA ÇIKARMASINA İTİRAZ EDİLDİ
TMMOB ve Sur Koruma Platformunun, arsaların satışa çıkarılmasını hakkında yürütmeyi durdurma talebiyle Diyarbakır İdare Mahkemesi'ne başvurmasının ardından, Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) konuya ilişkin tepki geldi.
HDP, yaptığı yazılı basın açıklamasında, 95 belediye yönetimine atanan kayyımların, iktidar partisinden aldıkları güçle başta yolsuzluk, talan, adam kayırmacılık, işten çıkarmalar, belediyelere ait taşınır ve taşınmazların satılması gibi birçok hukuksuz fiile imza attığı belirtilerek, "Tabir-i caizse 21. yüzyılda Kürt illerine atanan sömürge valileri gibi çalışmışlardır. 2017 yılına ait Sayıştay raporlarında da bu yapılan yolsuzlukların bir kısmı tutanak altına alınmıştır" denildi.
HDP: KAYYIM YETKİSİNİ AŞTI
"Yaklaşık 2 haftadır Amed’de ana caddelere asılmış olan ve üzerinde "Sur Belediyesi’nden satılık arsalar" yazan pankartlar da bu talancı zihniyetin ayyuka çıkmış halidir. Yerel seçimlere üç ay kala belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazlara dair alelacele alınan bu satış kararı, kabul edilemez bir durumdur" ifadeleriyle devam eden açıklamada, kayyımın yasal olarak kendine tanınan görev ve yetki sınırlarını aştığı belirtildi.
‘ARSALARIN YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ SATILMAK İSTENMESİ AHLAKSIZCA’
"Kayyumun 3 ay sonra değişeceği gün gibi ortadayken, Sur’daki 14 parselin yangından mal kaçırır gibi satışının yapılmaya çalışılması gayri ahlaki olduğu gibi, akıllara iktidar yandaşlarının giderayak kayırılması ve Sur’un talan edilmesini de getirmektedir" şeklinde süren açıklama şöyle devam etti:
‘SUR ÖNCE YAKILIP YIKILDI, ŞİMDİ DE TALAN EDİLİYOR’
"Satışa çıkarılan 14 adet parselin imar kanunun 18. Madde uygulaması ile elde edilen imar yollarının belediye tarafından tescili yapılmış olmasına rağmen, kamu yararına kullanılması gereken bu arazilerin satışa çıkarılması, hukuki ve ahlaki açıdan yanlıştır. Halktan kamu yararına alınan bu arazilerin kamu yararına kullanılması zorunludur. Ancak "zemin artı 5 kat" konut izni verilen bu parsellerin satışının kamu yararı ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.
Kürdistan coğrafyasının her bir parçası toplumsallaşmanın ilk yaşandığı topraklardandır. Tarih ve doğanın birbiriyle uyumlu geliştiği bu coğrafya her zaman egemen güçlerin mücadele alanı olmuştur. Son üç yılda, bu coğrafyanın zamana ve barbarlıklara karşı en direngen parçalarından biri olan tarihi Sur kimliği yok edilmek istenmiştir. Sur, önce yakılıp yıkılmış sonrasında ise talana açılmıştır."
Kentsel dönüşüm adı altında Sur’un hafızasının, sosyolojik ve tarihi dokusunun yok edilmeye, ruhsuzlaştırılmaya çalışıldığı belirtilerek, "Şimdi de bu tarihi kent sömürge valileri tarafından yandaşlara peşkeş çekilmek istenmektedir" denildi.
‘DİYARBAKIR’I PARSEL PARSEL RANTA AÇTIRMAYACAĞIZ’
Sur’un yanı sıra, Diyarbakır’daki diğer belediyelerin de benzer girişimleri olduğunu ve belediye mülklerinin seçim öncesi talan edilmesinin hedeflendiğini belirten HDP, açıklamanın devamında, "Buna izin vermeyeceğiz. Diyarbakır’ı parsel parsel ranta açtırmayacağız ve sömürgeci zihniyete inat halkımızla birlikte omuz omuza 31 Mart’ta zafere giden yolun taşlarını döşeyeceğiz" ifadelerini kaydetti.
DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİ VE SİYASİ PARTİLERE ÇAĞRI
"Onun için çağrı yapıyoruz ve toplumu ortak tutum almaya davet ediyoruz. Öncelikli çağrımız halkımızadır. Doğa, kent ve tarih katliamına karşı bulundukları her yerde bu kirli politikalara karşı demokratik haklarını kullanarak karşı çıkmalı, bu sömürgeci anlayışı kabul etmemelidir" çağrısı yapılan açıklama, şöyle noktalandı:
"Diğer çağrımız muhalif siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerine, ekoloji ve çevre hareketlerine, hukukçulara ve insan hakları kurum ve aktivistlerinedir. İçinde yaşadığımız bu kentin değerlerini korumak ve savunmak, mücadele hattını onurlu bir duruşla örmek hepimizin görevidir. Bu sorunlar karşısında tüm kamuoyunu duyarlı olmaya, duyarlı olan her kesimi yarın çok geç olmadan bu politikalara karşı ahlaki ve politik sorumluluk almaya çağırıyoruz." (POLİTİKA SERVİSİ)