HDP'den başörtüsü teklifi açıklaması: 'Yasal ve anayasal değişikliğe biz varız'

HDP'den başörtüsü teklifi açıklaması: 'Yasal ve anayasal değişikliğe biz varız'
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, partisinin hem kanun hem de anayasa değişikliğine olumlu yaklaştığını açıkladı. Oluç ayrıca, tüm ayrımcılıkları silecek bir anayasa düzenlemesi yapılmasını teklif etti.

CHP'nin verdiği başörtüsü ile ilgili kanun tasarısı ve ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda anayasa değişikliği çıkışı ile ilgili HDP'den açıklama geldi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis'te yaptığı basın toplantısında partisinin hem kanun hem de anayasa değişikliğine olumlu yaklaştığını açıkladı.

'BİZ VARIZ'

"Bizim başörtüsüyle ilgili geçmişte de herhangi bir sorunumuz olmadı, yarın da herhangi bir sorunu olmayacak" diyen Oluç, "Halkımızın bu konuda savunduğu değerleri bizim için önemlidir. Dün başörtüsü için mücadele eden kadınların yanındaydık, bugün de başörtüsü takmasına rağmen coplanan kadınların yanındayız. Başörtüsüyle ilgili yasal ve anayasal bir değişikliğe biz varız. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok" şeklinde konuştu.

'BÜTÜN AYRIMCILIKLARI SİLECEK BİR ANAYASA MADDESİ YAZALIM'

Oluç, değişikliğe destek vereceklerini açıkladı ama başörtüsü dışında da farklı kesimlerin ayrımcılığa uğradığına dikkat çekerek, daha geniş kapsamlı bir teklifte bulundu:

"Türkiye'nin tek sorunu bu değil. Ayrımcılığa sadece başörtüsü takan kadınlar uğramadı. Bugün ve dün Kürtler, Aleviler, azınlıklar ayrımcılığa uğradı ve uğruyorlar. Biz o nedenle diyoruz ki gelin bütün bu ayrımcılıkları silecek bir anayasa maddesi yazalım. Teklifimiz budur. Muhalefet ve iktidar olarak diyelim ki, 'Ayrımcılığa uğrayan herkesin sorununu çözmek istiyoruz.' Ve diyelim ki bu anayasa maddesinde, "Devlet, ülkenin ortak kültürel mirasını oluşturan bütün inançları, anadilleri, etnik kimlikleri eşit görür. Saygı duyulmasını sağlar. Bunların korunması, kullanılması ve geliştirilmesini yerine getirmekle yükümlüdür." Gelin böyle bir madde yazarak farklılıkların eşit ve özgür olduğunu ifade etmiş olalım. Bu anlayışı bir anayasal anlayış haline getirmiş olalım."

Öne Çıkanlar