HDP'li Bülbül'den Kültür Bakanı'na 'Cem' tepkisi: Okçuluk ve Türk kahvesiyle benim ibadetimi niye bir araya koyuyorsunuz?

HDP'li Bülbül'den Kültür Bakanı'na 'Cem' tepkisi: Okçuluk ve Türk kahvesiyle benim ibadetimi niye bir araya koyuyorsunuz?
HDP'li Kemal Bülbül, Kültür Bakanlığı'nın UNESCO'ya sunduğu somut olmayan kültürel miras listesini eleştirdi. Listede okçuluk, Türk kahvesi ile birlikte semah da yer alıyor. Bülbül, “Bunlarla, benim ibadetimi niye bir araya koyuyorsunuz" dedi.

Artı Gerçek - HDP Milletvekili Kemal Bülbül, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın UNESCO için hazırladığı 'somut olmayan kültürel miras' broşürlerinde Alevi Bektaşı semah ritüellerinin de yer almasına tepki gösterdi. Bülbül, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada bakanlığın listesinde okçuluk, Türk kahvesi, mesir macunu gibi başlıklarla birlikte 'Alevi Bektaşı semah ritüelleri'nin de yer aldığını belirterek “Okçulukla, Türk kahvesiyle, mesir macunuyla, geleneksel zeka oyunuyla benim ibadetimi niye bir araya koyuyorsunuz?” dedi.

'KÜRTÇE YAYINLAMAK SİZE SERBEST, KÜRDE YASAK'

Bülbül ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kürtçe bastığı yayınları da göstererek, “Demek ki Kürtçe yayınlamak size serbest, Kürde yasak” diye konuştu. Bülbül, “Elimde Kültür Bakanlığı'nın yayını olan Hemû Berhem (Dîwan, Sultan Şêxmûs, Mevlûd) Kürtçe yayımlanmış Kültür Bakanlığı tarafından. AKP, Kürtçe mevlit okuyan Ali Boçanak’ı tutukladı ve Ali Boçanak hapishanede öldü. Demek ki Kürtçe yayınlamak size serbest, Kürde yasak. En bariz örneği burada” dedi.

'SAYIN KÜLTÜR BAKANI, BU NE YAMAN ÇELİŞKİ?'

Yayınları tek tek göstermeye devam eden Bülbül, “Mem û Zîn-Ehmede Xani. Diwana Feqiyê Teyran, Kültür Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği birlikte yayınlamış. Teşekkür ediyoruz. Fakat aynı Diyarbakır Valiliği, Ehmede Xani'nin heykelini kaldırıyor ve Feqiyê Teyran ile ilgili etkinlikler yasaklanıyor. Sayın Kültür Bakanı; bu ne yaman çelişki, bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?” ifadelerini kullandı.

kitap.jpg
Kitapların kapak fotoğrafları Kemal Bülbül tarafından Artı Gerçek'e yollanmıştır.

Cemevlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmasına yönelik eleştiriler devam ederken, HDP'li Bülbül'ün gündeme getirdiği UNESCO broşürleri dikkat çekti. Buna göre bakanlığın UNESCO'ya sunduğu 'somut olmayan kültürel miras' listesinde, okçuluk, Türk kahvesi, mesir macunu gibi başlıklarla birlikte 'Alevi Bektaşı semah ritüelleri' de yer alıyor.

'NAMAZI, SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASI OLARAK UNESCO’YA SÖYLEYEBİLİR MİYİZ?'

Bülbül, “Şimdi, Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nda yapılan ırkçılık, tekçilik ve cehalet gibi burada da aynısı yapılmış. Okçulukla, Türk kahvesiyle, mesir macunuyla, geleneksel zeka oyunuyla benim ibadetimi niye bir araya koyuyorsunuz? Bu ne cehalettir, ne rezalettir? Böyle bir şey olabilir mi? İslam toplumunun hakkı ve hakikati olan namazı, somut olmayan kültürel mirası olarak UNESCO’ya söyleyebilir miyiz? Ayıptır, öğrenin. Bakın Cem'deki 12 hizmetten birisidir semah. İbadettir, namaz gibi bir ibadettir. Kilisedeki ayin gibi bir ibadettir. Sayın Kültür Bakanı, bunu bilmiyorsanız, ayıp yani, bunu öğrenmek lazım, kadrolarınız bilsin” dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar