HDP'li Semra Güzel'in milletvekilliği düşürüldü

TBMM Genel Kurulunda, tutuklu bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in milletvekilliği "devamsızlık" gerekçesiyle 330 kabul oyuyla düşürüldü.

Artı Gerçek - HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in vekilliğinin düşürülmesine ilişkin süreç sona erdi. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla tutuklu bulunan Semra Güzel'in milletvekilliği "devamsızlık" gerekçesiyle düşürüldü. Karar 330 kabul oyu ile alındı.

HDP’li Semra Güzel’in yasama faaliyetlerine katılmadığı nedeniyle vekilliğinin düşürülmesine dair Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun raporu sonrası Meclis Genel Kurulu’nda Güzel'in vekilliğinin düşürülmesine dair oylama yapıldı.

OYLAMA PROTESTO EDİLDİ

Oylama sırasında Genel Kurul’da HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da yer alırken, HDP Milletvekilleri, “Semra Güzel halkın vekilidir” ve “Semra Güzel halkın iradesidir” yazılı dövizler taşıdı. Milletvekilleri, oylamayı sloganlarla protesto etti.

330 KABUL OYU

Meclis’teki konuşmaların ardından gerçekleşen oylama sonrası Güzel’in milletvekilliği Meclis Genel Kurulu'nda okunan tezkere sonrası düşürüldü.

Oylamada, 372 oy kullanıldı, 330 kabul, 42 ret oyu verildi.

HDP grubunda yer alan tüm milletvekilleri ise düşürülmemesi yönünde görüş bildirdi.

Artı Gerçek'e konuşan CHP'li üst düzey bir yetkili, partililerin oylamada Semra Güzel'in vekilliğinin düşürülmemesi yönünde oy kullandıklarını açıkladı.

Oylamaya katılan İYİ Partili vekiller ise Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde oy kullandı.

HDP BUGÜN GENEL KURUL ÇALIŞMALARINA KATILMAYACAK

HDP milletvekililleri, Semra Güzel’in milletvekilliğinin düşülmesi kararını protesto etmek amacıyla bugün Genel Kurul çalışmalarına katılmayacak.

26. Dönem'de HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekilliği, devamsızlık nedeniyle düşürülmüştü.

MECLİS'İN SİTESİ JET HIZIYLA DEĞİŞTİRİLDİ

Güzel'in vekilliğinin düşürülmesiyle birlikte Meclis'in internet sitesi de yaklaşık 5 dakika içerisinde yenilendi. Güzel'in ismi "Milletvekilliği Sona Erenler" başlıklı bölümde yayınlandı.

Halkların Demokratik Partisi'nin vekil sayısı da sitede 57'den 56'ya düşürüldü.

Meclis'te son duruma göre Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 286, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 134, Halkların Demokratik Partisi'nin 56, Milliyetçi Hareket Partisi'nin 48, İYİ Parti'nin 37, Türkiye İşçi Partisi'nin 4, Demokrat Parti ve Memleket Partisi'nin 2'şer, Büyük Birlik Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi, Saadet Partisi, Yenilik Partisi, Zafer Partisi'nin 1'er milletvekili bulunuyor. TBMM'de 4 de bağımsız milletvekili yer alıyor.

‘HALK NEZNİNDE TEMSİLİYETİNE DEVAM EDECEK’

Genel Kurul’daki oylama öncesi Güzel’in vekilliğinin düşürülmesine dair söz alan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, “Anayasa'nın ayaklar altına alındığına halkımız bugün şahitlik yapacaktır” dedi. Güzel'in vekilliği düşürülerek HDP seçmeninden intikam alınmak istendiğini ifade eden Öcalan, “90'lı yıllardan itibaren sistematik bir şekilde devam eden ret ve inkar bugün yani 22 Aralık 2022'de de tekrarlanacaktır. Oylama yapılırken büyük bir kin, öfke ve mutlulukla Semra Vekilin milletvekilliği iktidar tarafından düşürülecektir ama halkımız, bu zalim ve Kürt düşmanı iktidara cevabını en yakın zamanda verecektir. Kürtlerin seçme ve seçilme hakkını elinden alanlar, elbette bu ülkede halkın vicdanında mahkûm olacaktır. Semra Vekili buradan selamlıyorum. Semra Vekil halk nezdinde temsiliyetine devam edecektir” diye konuştu.

GERGERLİOĞLU: SEMRA GÜZEL HALKIN VEKİLİDİR

Sonrasında konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Kürt meselesinin demokratik anayasal değişikliklerle çözülebileceğine dikkat çekerken, “Bilin ki vekil düşürerek, polise vekil darbettirerek hiçbir yere varamazsınız ancak hakka ve halka karşı olduğunuzu gösterirsiniz. Uyduruk kararlarla vekil dokunulmazlığı düşürdünüz, cezaevine attınız, nereye vardınız? Uyduruk yargı kararlarıyla milletvekilini cezaevine attınız da ne oldu? Döndük ve yine size hakkı haykırıyoruz, zulmünüzü haykırıyoruz ve yine buradayız. Çatışma, kan, gözyaşı, vekil düşürme yollarıyla mücadele etmek kesinlikle Kürt meselesinin çözümüne hizmet etmez. Biz buradayız, halkın vekilleri olarak mücadeleye devam ediyoruz. Semra Güzel de halkın vekilidir” şeklinde konuştu.

İMİR: BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Güzel’in vekilliğinin düşürülmesinin siyasi amaçlar güttüğünü dile getiren HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise “Kürt halkının iradesine karşı gelişen bu tahammülsüzlüğe asla boyun eğmeyeceğiz” dedi. Cezaevinde tutulan Güzel’e selam ileten İmir, “Sakın unutmayın, bizim mücadelemiz sizin kumpaslarınızdan üstündür, onlarca Semra Güzel olarak burada olmaya devam edeceğiz. Semra Güzel hepimizin gururudur ve iradesidir. Son olarak da şunu söylemek istiyorum: Siz bu kararınızla ancak halkın öfkesini büyütebilirsiniz ve sandıkları bekleyiniz” diye konuştu.

11 YOKLAMADAN 6’SI GÜZEL İÇİN YAPILDI

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, dün Semra Güzel ile ilgili Genel Kurul’da yapılan görüşmeye AKP grubundan 15 milletvekili olduğunu, oylama için tüm kürsülerin doldurulduğuna dikkat çekerek, “Burada iki saat savunma yapıldı. Siz darbe seversiniz, siyasi karar aldınız, asla vicdanınızla karar vermediniz. 4 yılı aşkın bir süre Meclis’te yoklamasız bir süreç yaşadık. Verilere göre baktığımızda, 448 birleşim gerçekleşti, sadece 11 kez yoklama yapıldı, 6’sı Semra Güzel için yapıldı. Kumpas kurdunuz. Utanmanız gerekiyor. Parti kapatma davası, siyasi yasaklı yapma davası, Kobanê kumpas davası, hazine yardımı engelleme talebi, yargı eliyle bize karşı mücadele ediyorsunuz. Siyasete karşı yargı eliyle mücadele ediyorsunuz, siyasi mücadele etmiyorsunuz, bağımlı bir yargı eliyle, milyonlarca insanın siyasi tercihini yok etmeye çalışıyorsunuz. Millet iradesi değil, yargı iradesiyle bunu sürdürüyorsunuz” dedi.

‘BÜYÜK KAYBETTİRECEĞİZ’

AKP’nin tüm planlarının Kürt halkının, HDP’nin, Türkiye demokrasi güçlerinin siyasi temsilcilerinin demokratik siyaset alanından tasfiye etmek üzere kurulduğunu dile getiren Oluç, “Siyasi rakiple, siyasi mücadele etmiyorsunuz. Bütün baskılarınıza rağmen demokratik siyaset alanındaki kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz. Bizleri asla demokratik siyaset alanından tasfiye edemeyeceksiniz. Bize büyük kaybettirmek için çabalayanlara, son sözüm olsun, büyük kaybettireceğiz. Bu kararınızı protesto ediyoruz” şeklinde konuştu.

HDP, kararı protesto etmek amacıyla Genel Kurulu terk etti.

NE OLMUŞTU?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in çözüm sürecinde PKK’li Volkan Bora ile çekilen fotoğrafı iktidar medyası tarafından servis edildi. Güzel'in hedef gösterilmesinin ardından dokunulmazlığı AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti'nin ortak oylarıyla 1 Mart’ta kaldırıldı.

Dokunulmazlığın kaldırılmasının ardından Güzel hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Hakkında yakalama kararı verilen Güzel, 2 Eylül’de İstanbul’da gözaltına alındı.

Güzel hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" iddiasından 15 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame 14 Ekim'de kabul edilmişti.

Tutuklu bulunan Güzel'in TBMM'deki devamsızlığını içeren Başkanlık Tezkeresi, 17 Ekim'de Anayasa ve Adalet Karma Komisyonuna sevk edildi. Karma Komisyon, 20 Ekim'de toplandı ve dosya hakkında inceleme yapmak için Hazırlık Komisyonu kurdu.

Hazırlık Komisyonu, Güzel'in devamsızlığına ilişkin Meclis Başkanlık Divanından gelen raporun doğruluğunu tespit ederek, bu yönde hazırladığı raporunu Karma Komisyona sundu.

Karma Komisyon, Güzel'in "devamsızlık" nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin Hazırlık Komisyonu raporunu kabul etti ve Genel Kurula sevk etti.

Karma Komisyon raporunu görüşen Genel Kurulda, bugün Güzel'in milletvekilliğinin devamsızlık nedeniyle düşürülmesine ilişkin oylama yapıldı ve kabul edildi.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar