İddia: MHP, Ünal'ın istifasını istedi

İddia: MHP, Ünal'ın istifasını istedi
AKP Grup Başkanvekilliği görevinden istifa eden Ünal ile ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı. Cumhuriyeti hedef alan sözleri sonrası Erdoğan'ın MHP'nin rahatsızlığını göz önünde bulundurarak Ünal'ın istifasını istediğini ileri sürüldü.

Artı Gerçek-Mahir Ünal cumhuriyeti hedef alan sözlerinin ardından AKP Grup Başkanvekilliği görevinden istifa etti. Ünal’ın istifasının nedeni söylediği sözler nedeniyle 'MHP ve MHP tabanda rahatsızlık uyandırması' olduğu öne sürüldü.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre Ünal’ın görevden alınmasının perde arkasında hem “Milliyetçi-Ülkücü taban hassasiyetinin yattığı” hem de “kamuoyunda partiyi tartıştırması” olduğu belirtildi. Erdoğan’ın, “Cumhur İttifakı ortağı olan MHP’nin ve MHP tabanının bu sözlerden rahatsız olduğunu ifade ettiği” ileri sürüldü. Ünal’ın adı MHP’de, AKP’nin bir dönem HDP ile yürüttüğü çözüm sürecindeki “Dolmabahçe görüşmesinde yer almasıyla” da biliniyor. Erdoğan’ın “MHP’nin bu hassasiyetini de göz önünde bulundurarak Ünal’ın istifasını istediği” iddia edildi.

Erdoğan’ın kurmaylarına, “2023 seçimlerine 8 ay kala söylemlerine dikkat etmeleri uyarısında bulunduğu” da belirtilirken “Toplumun bir kesimini incitecek, ötekileştirecek bir dil kullanmayın” dediği de kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Maraş Kitap Fuarı’ndaki kültürel etkinlikte “Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye’de yaşanmıştır. Maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünmemizi yok etmiştir” sözleri kamuoyunda büyük tepki görmüştü.

BAHÇELİ SERT ÇIKMIŞTI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçen hafta partisinin grup toplantısında, Ünal’ın söylemine sert çıkmış ve şunları ifade etmişti:

“Türkiye Cumhuriyeti, binlerce yıllık Türk tarihinin ana güzergâhından kategorik bir kopuş, kesif bir ayrılış, keskin bir sapış olarak görülemeyecek, asla gösterilemeyecektir. Yani Cumhuriyet şerefli geçmişimizin bir antitezi değildir. Cumhuriyetin Türk kültürüne, Türk diline, düşünme setlerimize zarar verdiğini iddia edenler talihsiz, tarifsiz ve temelsiz bir yanlışın pençesindedir. Önyargıların hükmüyle, ideolojik katılıklarla Cumhuriyetin anlaşılması ve anlatılması mümkün değildir.”

Erdoğan’ın da “Ünal’ın bu ifadelerinden rahatsızlık duyduğu, kendisiyle görüştüğü ve hem 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hem ‘Türkiye Yüzyılı’ belgesinin açıklanması hem de TOGG fabrikasının açılışı öncesinde bu ifadeleri kullanmasının ‘partiyi kamuoyu nezdinde tartıştırdığını’ söylediği” iddia edilmişti.

ÜNAL İSTİFA ETTİ, ZENGİN YERİNE GETİRİLDİ

Erdoğan’ın başkanlığında dün toplanan MKYK toplantısı sonrası Ünal, sosyal medya hesabından “görevinden affını istediğini” açıkladı. Ünal, “Bugün (dün) itibarıyla grup başkanvekilliği görevimden affımı talep ettim. Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bugüne kadar şahsıma duyduğu güven ve verdiği sorumluluklar için müteşekkirim. Kamuoyunun bilgisine saygılarımla sunarım” ifadelerini kullandı.

Ünal’ın istifasının ardından ise daha önce de grup başkanvekilliği görevini üstlenen Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin getirildi.(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar