İktidarın sistem 'revizyonu': Çekingen davranan yardımcılara tam yetki

İktidarın sistem 'revizyonu': Çekingen davranan yardımcılara tam yetki
AKP’nin eleştirilen başkanlık sistemine ilişkin revizyon arayışında Meclis-hükûmet ve parti arasında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma için çalışıldığı öğrenildi.

Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yeni hükûmet sisteminin aksayan yönlerinin tespit edilmesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında yapılan çalışmalar devam ediyor.

Oktay’ın başkanlığında dün, hukukçular ve bazı parti yöneticilerinin de katıldığı bir toplantı daha yapıldı. Toplantıda, sistemin aksayan yönleri başlıklar hâlinde sıralandığı ve bu konuda atılacak adımların masaya yatırıldığı aktarıldı. Yapılan çalışmalara ilişkin raporun bayramdan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacağı belirtilirken, özellikle Meclis ile hükûmet arasındaki koordinasyon probleminin giderilmesi için farklı öneriler tartışmaya açıldı. Bu kapsamda, Meclis-hükûmet ve parti arasında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma oluşturulması ve bu mekanizmayı işletecek bir koordinatör atanması gündeme geldi. Koordinatörün bir parti yöneticisi olması üzerinde durulduğu öğrenildi.

YARDIMCILAR DAHA ETKİN OLACAK

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre hükûmet sisteminde yapılacak revizyonda, Meclis’in etkinliğinin artırılması, herhangi bir yasal düzenleme hazırlığı sırasında milletvekillerinin görüşünün alınması, bakan yardımcılarının yetkilerini tam olarak kullanarak daha fazla inisiyatif alması gibi öneriler de masaya yatırılan konular arasında bulunuyor. Özellikle bakan yardımcılarının karar alma konusunda çekingen davrandıklarına dikkat çeken AKP kaynakları "Bir konu olduğunda, bakan yardımcıları ya imza atmaya çekiniyor veya bakana danışmadan adım atmak istemiyor. Hâlbuki yetkisi var. Yapması gereken inisiyatif kullanmak. Stratejik olmayan konularda yetkilerini tam olarak kullanmaları gerekiyor. Birden fazla bakan yardımcısı olduğu için belki aralarında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma da kurulacak" diyor.

‘ERDOĞAN’IN KARARNAMESİYLE ÇÖZÜLEBİLECEK BİR SORUN KANUN KONUSU YAPILMAMALI’

Fuat Oktay’ın başkanlığındaki toplantılarda Cumhurbaşkanı’nın kararname yetkisi konusunda da değerlendirmeler yapıldı. Bazı düzenlemelerin kararname konusu olmasına rağmen, bakanlıklar tarafından Meclis’ten kanun olarak çıkarmak istediklerine dikkat çekilen toplantılarda "Yeni sistemde, kanun mevzuu olmayan düzenlemeler için Cumhurbaşkanı’nın kararname yayımlama salahiyeti var. Bunun daha etkin kullanılması gerekiyor. Bazı bakanlıkların bürokrasisi, en küçük bir düzenlemeyi bile Meclis’ten geçirmek istiyorlar. Hâlbuki belki bir yönetmelikle, belki de Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle halledilecek bir konu. Hâl böyle olunca bizim de eleştirdiğimiz torba kanun usulüne başvurmak mecburiyetinde kalıyoruz. Kararname ile çözülecek konular varsa bunlar kanun konusu yapılmamalı" görüşünün dile getirildiği aktarıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar