Kılıçdaroğlu: Kızılay'ı çökerttiler, AFAD'ı çökerttiler

Kılıçdaroğlu: Kızılay'ı çökerttiler, AFAD'ı çökerttiler
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Maraş merkezli depremin ardından hükümetin müdahale etmede geciktiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, ‘İlk günlerde tam bir koordinasyonsuzluk yaşandı. Vatandaş ‘Devlet nerede?' diye bağırıyor’ dedi.

Artı Gerçek - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuştu. Kılıçdaroğlu, depremin ilk günlerinde koordinasyonsuzluk yaşandığını söyleyerek, “Vatandaş ‘Devlet nerede?' diye bağırıyor. Evet gerçekten devletin nerede olduğunu bağıran bir Türkiye gerçeğiyle karışı karşıya kaldık maalesef” dedi.

Deprem felaketiyle yıkılan kentlere yardım ulaştırmada koordinasyon sorununun bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, deprem bölgesine müdahalenin gecikmesine dair değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, “Deprem sorunu, milletin başına bir felaket olarak çökmüş vaziyette. Yardım konusunda ciddi sorunlar var” diyerek şunları söyledi:

“Çadır üretemeyen, bulamayan bir ülke konumuna geldik. Eskiden Kızılay'ın çadırlarını görürdük her yerde, depremden hemen sonra binlerce çadır görürdük. Kızılay'ı çökerttiler, AFAD'ı çökerttiler.

‘TEPE KADROLARA POLİTİK ATAMALAR YAPILDI’

AFAD'da dikkat ederseniz nitelikli, deneyimli kadrolar var ama tepe kadrolar öyle değil. Tepe kadrolara politik atamalar yapıldı ve dolayısıyla AFAD riski gören, riski tahmin eden, afet sonrasıyla ilgili denemeler yapan bir kurum olmaktan çıkarıldı. Kahramanmaraş'la, Düzce'yle ilgili raporlar çıktı, Hatay'la ilgili raporlar çıktı. Aslında bilim, bürokrasi bunları biliyor. Ama bürokrasiyi çürüttüler ve bürokrasiyi görev yapamaz hale getirdiler.”

‘VATANDAŞ ‘DEVLET NEREDE?' DİYE BAĞIRIYOR’

Dünya'nın pek çok ülkesinde böyle büyük olaylarla karşılaşıldığında ilk harekete geçenin o ülkenin ordusu olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

“Çünkü ordunun istihkâm taburları var. Acil hallerde onların neler yapacakları belli. Buna göre eğitimden geçmiş askerler. Ayrıca madenciler var. Madenci kardeşlerimizin bir an önce deprem meydana gelen illere gönderilmesi için yalvardık. Zaten onların işi bu. Neyse akılları başlarına geldi de uyarılarımızı geç de olsa dinleyip madencilerimizi gönderdiler.

İlk günlerde tam bir koordinasyonsuzluk yaşandı. Vatandaş ‘Devlet nerede?' diye bağırıyor. Evet gerçekten devletin nerede olduğunu bağıran bir Türkiye gerçeğiyle karışı karşıya kaldık maalesef.”

‘KIŞIN ŞARTLARINA UYGUN ASKERİMİZİN ELİNDE ÇADIRLAR VAR’

İktidarın, devleti, bürokrasiyi nefes alamaz, görevlerini yapamaz konuma getirdiğini öne süren Kılıçdaroğlu, “Son deprem için ‘Asrın felaketi' diyorlar. Peki kardeşim nerede bu ordu? Nerede askeri birlikler? Eğer gerçekten bunlar, devleti yönetme kabiliyetini yitirmeselerdi ilk yapacakları iş askeri alana çıkartmak olmalıydı” vurgusu yaptı.

“Sahra hastaneleri kurulabilirdi, sahra yemekhaneleri, mutfaklar kurulabilirdi” diyen Kılıçdaroğlu, “Kışın şartlarına uygun askerimizin elinde çadırlar var. Bunlar süratli bir şekilde en geç 24 saat içinde ordumuz bunları yapabilirdi. Kendi ordusundan korkan bir yapı bir anlayış. Bunu anlamak mümkün değil” diye konuştu.(Kaynak)

Öne Çıkanlar