Kılıçdaroğlu'ndan 'sağduyu' uyarısı

Kılıçdaroğlu'ndan 'sağduyu' uyarısı
Kılıçdaroğlu, kapalı grup toplantısında partililerden sağduyulu hareket edilmesini istediği öğrenildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkındaki ‘hak ihlali’ kararını yerel mahkemenin tanımamasının ardından başlayan tartışmalara ilişkin, partisinin kapalı grup toplantısında milletvekillerine sağduyulu hareket edilmesi yönünde uyarılarda bulunduğu öğrenildi. Yerel mahkemeye yapılan itirazın kesinleşmesinin beklenmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Yerel mahkemenin verdiği bu karar anayasayı askıya alma amacı taşıyor. Hukukun üstünlüğünü ve adalet duygusunu hedef alıyor" dediği aktarıldı.

Birçok önemli davada verdiği kararlarla gündemden düşmeyen 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM kararını tanımaması üzerine olağanüstü toplanan CHP’de, MYK toplantısı sonrası bütün milletvekillerinin katılımıyla da kapalı grup toplantısı yapıldı.

‘SAĞDUYULU HAREKET EDİN’

Kılıçdaroğlu’nun toplantının başında Enis Berberoğlu hakkında AYM kararına direnen yerel mahkeme kararıyla ilgili kısa bir değerlendirme yaparak, yaşananlarla ilgili sağduyulu ve soğukkanlı hareket edilmesi gerektiği uyarısı yaptığı öğrenildi. Cumhuriyet’in haberine göre Kılıçdaroğlu’nun milletvekillerine şunları dile getirdiği aktarıldı:

‘HALKIN OYUYLA GELDİLER, HALKIN OYUYLA GİDECEKLER’

"Söylediklerimizde ve savunduklarımızda haklıydık. Haklılığımız, Anayasa Mahkemesi tarafından da oybirliğiyle onaylandı. Yerel mahkemenin verdiği bu karar, anayasayı askıya alma amacı taşıyor. Hukukun üstünlüğünü ve adalet duygusunu hedef alıyor. Halkın oyuyla gelenler, bir gün yine halkın oyuyla gideceğini bilmelidir. Demokrasinin temeli de budur. Ancak bugün, halkın oyu ile geldikleri makamlardan gitmemek için her türlü yolu deniyorlar. Medyayı, yargıyı ele geçirme amaçlarının nedeni de budur. Bir alt mahkemenin yargıda oluşturduğu derin çürümeyi, bir başka mahkeme gidermelidir. Çünkü yargıya olan güvensizlik, ancak bir başka yargı kararı ile yeniden sağlanabilir. Bu konuda da asıl büyük görev yargıya düşüyor."

Berberoğlu hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karara yapılan itirazın 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşüleceği öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi, CHP’li Enis Berberoğlu'nun ikinci kez seçilmesinin ardından dokunulmazlığı kaldırılmadan yargılanıp milletvekilliğinin düşürülmesinin "hak ihlali" olduğuna karar vermiş ve dosyayı yeniden yargılama için İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Yerel mahkeme, Anayasa Mahkemesi'ni karanını tanımayarak, yeniden yargılamaya gerek görmemişti, aralarında eski AYM başkanının da olduğu hukukçular, bu ‘direnişin’ tüm hukuk kurallarına aykırı olduğunu vurgulamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar