Kobanê Davası: İktidar aklı, bizleri eski dosyalar üzerinde yargılamaya çalışıyor

Kobanê Davası: İktidar aklı, bizleri eski dosyalar üzerinde yargılamaya çalışıyor
Kobanê Davası’nda savunma yapan tutuklu siyasetçi Ayşe Yağcı, 21 yıl önceki dava dosyasıyla yargılandığını söyledi. Yağçı, "Bu, davanın hangi amaçlarla kurgulandığını açıkça ortaya çıkartıyor" dedi.

Artı Gerçek - Kobanê’de IŞİD saldırısı sonrası meydana gelen 6-8 Ekim 2014 tarihli protestolar nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê Davası’nın 38'inci duruşmasının 4'üncü oturumu bugün devam etti.

Davada, Sincan Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi yerleşkesindeki Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesine ait salonda görüldü. Bazı tutuklu siyasetçiler duruşmada hazır bulundu.

Duruşmanın bugünkü oturumun, tutuklu siyasetçi Ayşe Yağcı’nın savunmasıyla başladı.

Yağcı, hakkındaki iddiaların hiçbir somut delil ile gerekçelendirilmediğini ve buna rağmen üç yıldır tutuklu bulunduğunu söyledi. Yağcı, savcının önyargılı bir yaklaşımla mütalaa hazırladığını belirterek, mahkeme heyetinden karar verirken vicdanlı ve hukuku gözeten bir yerden karar vermesi gerektiğini söyledi.

Yağcı, “Sayın heyet bakın biz de 6-7-8 Ekim olaylarının aydınlatılmasını istiyoruz. Gelin aydınlatalım diyorum. Bunun için vereceğiniz kararlar bizim açımızdan tek değil, Türkiye demokrasisi ve hukuku açısından da önemli olacaktır” dedi.

‘YEDİ YIL SONRA GÖZALTINA ALINDIM’

Hakkındaki ifadeleri reddeden Yağcı, "Ben olaylardan yedi yıl sonra, İstanbul’daki evimden işe giderken polislerce gözaltına alındım. Neden alındığımı bilmeden sekiz gün boyunca Ankara TEM’de gözaltında kaldım. Eğer benim yaşananlardan bir sorumluluğum olsaydı -ki en ufak bir şüphem bile yok- normal hayatıma mı devam edecektim? Çünkü daha önce arkadaşlarım bu olaylardan kaynaklı gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Bunu üç yıldır size anlatmaya çalışıyorum. Gözaltına alındığım günde işe gitmek üzereydim. Bir dahiliyetim olsaydı kendimi korurdum” ifadelerini kullandı.

‘TEK BİR TANIK BEYANI YOK’

"Dosya ile alakası olmayan" iki tanığın ifadeleriyle tutuklandığına dikkati çeken Yağcı, şunları söyledi:

“Olaylardan yaklaşık altı yıl sonra tutuklanmam hala mahkemeniz tarafında açığa kavuşturulmamıştır. Tanıklardan Ulaş ile Sami Baran’ın ifadelerinden dolayı tutuklandım. Her iki tanığın da benim olaylarda sorumluluğuma olduğuna dair tek bir ifadeleri yok. Bu tutuklanma gerekçesinde de 6-8 olaylarında olduğuma dair tek bir tanık beyanı yok. Bir kez daha her iki tanığın soyut olayla alakası olmayan, gerçek olmayan beyanlarını reddediyorum.

Aynı tanıkların ifadeleri sonucu daha önce gözaltına alınan çok sayıda arkadaşımız serbest bırakıldı. Örneğin, bu dosyadan farklı olarak ‘Mali yapılanma’ adı altında bir operasyonu yapılmıştı. Soruşturma aynı tanıkların ifadeleriyle başlatılmıştı. Bu operasyonda gözaltına alınan ve tutuklananların yüzde 90’ı serbest bırakıldı. Bu anlamda aynı tanık ifadelerinde başka mahkemelerde insanlar tahliye olurken, biz aynı ifadelerle üç yıldır tutuklu bırakılıyoruz. Bunu gerçekten anlayamıyorum.”

‘2002 YILINA AİT SİCİL KAYDIMI GÖSTERMENİZ HUKUKA AYKIRIDIR’

21 yıl önceki farklı bir davaya ait dosyanın önüne getirildiğini belirten Yağcı, şunları kaydetti:

“Hakkımda bir şey yokken 2002 yılına ait sicil kaydımı göstermeniz hukuka aykırıdır. Bu vicdansızlık ile hukuk 21 yıl sonra ayaklar altına alınmıştır. Nerede kaldı kişinin masumiyetini gözetmek? Sizler karar verirken ön yargılarla değil, hukukun evrensel kurallarına göre karar vermelisiniz. İktidar aklı, bizleri eski yargılandığımız dosyalar üzerinde yargılamaya çalışıyor. Bu anlamda beni değerlendirirken, 21 yıl önceki dosyamı dayanak yaparak bir değerlendirme yapmayın. Geçmişimden dolayı bir algı oluşturulduğu çok net olarak anlaşılmıştır. Geçmişimi asla inkar etmedim ve etmiyorum. 21 yıl önceki dosyamın burada önüme çıkartılması, bu davanın hangi amaçlarla kurgulandığını açıkça ortaya çıkartıyor.”

‘YAPTIĞIM TÜM ÇALIŞMALAR YASALDIR’

Yürüttüğü çalışmaların tamamının siyasi faaliyetler olduğunu ve suç teşkil etmediğini vurgulayan Yağcı, "Sürekli olarak iktidarcı, cinsiyetçi anlayışlar ile mücadele etmeyi esas aldım. Parti Meclisi ve karma komisyonlarında önceliğim kadın sorunlarını ortaya koyma ve çözüm aramaktı. DTP, BDP ve HDP’de siyasi çalışmalarım oldu. Bu partilerin tüzük ve programlarına göre hareket ettim. Yaptığım şeyler tamamıyla siyaset yapma ve örgütleme özgürlüğü kapsamındadır. Tamamen legal, yasal çerçeveler içerisinde demokratik örgütlenme hakkını esas alarak yapmışım” diye konuştu.

‘OLAYLARDA SORUMLULUĞUMUN OLDUĞUNA DAİR BEYANLARI DA YOK’

Yağcı, 6-8 Ekim olayları ile herhangi bir illiyet bağının olmadığına işaret ederek, şunları ifade etti:

"Buna rağmen başka dosyanın konularını esas alıp 302’den ceza vermek istiyorsunuz. Bu durumun tek bir açıklaması var; 21 yıl önce aldığım cezanın devamını sağlamak istiyorsunuz. Aleyhimde olan tek bir delil yok iken lehime olan delilleri de dikkate almadınız. Bunu yaptığınız gibi burada bizleri gizli tanıklara teşhis ettiniz. Ne müştekiler ne de tanıklar beni tanıyor. Olaylarda sorumluluğumun olduğuna dair beyanları da yok. Tanıklar 6-8 Ekim ile ilgili bir bilgilerinin olmadığını söylediler. Tüm bunlar ortada iken hala beni ve arkadaşlarımı tahliye etmemeniz hukuksuzluktur.”

Duruşmaya öğlen arası verildi.(MA)

Öne Çıkanlar