Kobanê Davası kararlarına Alman siyasetçilerden tepki: Yüksekdağ ve Demirtaş derhal serbest bırakılmalı

Kobanê Davası kararlarına Alman siyasetçilerden tepki: Yüksekdağ ve Demirtaş derhal serbest bırakılmalı
Kobanê Davası'nda verilen ağır cezalara Avrupa'dan tepki sürüyor. Almanya'da SPD'li Schwabe ve Yeşillerden Lucks, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın bırakılması çağrısı yaptı. Avrupa Parlamentosu'nda S&D üyesi Thijs Reuten, "Bunun sonuçları olmak zorunda" dedi.

Artı Gerçek - Kobanê Davası'nda Kürt siyasetçilere verilen ağır mahkumiyet kararları, Avrupa'dan tepki çekti. Almanya'da iktidar ortakları Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşililer Partisi üyelerinden AİHM kararlarının uygulanması, HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın serbest bırakılması çağrısı geldi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un partisi SPD'nin vekillerinden ve Almanya'nın Avrupa Konseyi nezdindeki parlamenter delegasyonunun başkanı olan Frank Schwabe, "Abes bir davada verilen abes bir hapis cezası" tepkisini gösterdi.

Schwabe, "Mesele oldukça basit. Türkiye, AİHM kararını uygulamak zorunda. Selahattin Demirtaş serbest bırakılmalı. Abes bir davada verilen abes bir hapis cezası bunu değiştirmez" dedi.

'AVRUPA İNSAN HAKLARI SİSTEMİNE YENİ BİR SALDIRI'

Almanya Yeşiller Partisi'nin milletvekili ve Almanya-Türkiye Parlamenterler Grubu Başkanı Max Lucks da sert tepki gösterdi. Lucks, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, Demirtaş ve Yüksekdağ hakkındaki mahkumiyet kararlarını "Avrupa insan hakları sistemini hedef alan yeni bir saldırı" diye nitelendirdi, "Türkiye'deki demokratların yanındayız ve Yüksekdağ ile Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN DEMOKRASİYİ İMHA ETMEYE DEVAM EDİYOR'

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor da kararın ardından yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçen hafta Brüksel'de yaptığı görüşmelere işaret ederek tepki göstermişti. Amor, "Demirtaş'a yapılan haksızlık, Mehmet Şimşek'in Türkiye ekonomisinin güvenilirliğini satmak için yaptığı turların neden fos çıktığını gösteriyor. Bu tür eylemler ve arızalı bir yargı sistemi, Türkiye'nin güvenilirliğini zayıflatmaktadır. Bedeli mi? Adaletin sürekli sorgulandığı bir ortama hiçbir şirket tam olarak güvenemez" demişti.

'BUNUN SONUÇLARI OLMAK ZORUNDA'

Avrupa Parlamentosu'nda Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) üyesi Thijs Reuten de, Demirtaş ve diğer siyasetçilere verilen onlarca yıl hapis cezalarının savunulacak bir yanı bulunmadığını görüşünü paylaştı. "Bunun sonuçları olmak zorunda" diyen Reuten, AİHM'in Demirtaş'ın serbest bırakılması yönündeki kararını anımsatarak, "Erdoğan Türkiye demokrasisini imha etmeye devam ediyor" dedi. (Kaynak)

Öne Çıkanlar