Çağlayan'da hukukçulardan Kobanê protestosu: 'Kürt halkına dayatılan inkâr ve imha politikası devam ettiriliyor'

Çağlayan'da hukukçulardan Kobanê protestosu: 'Kürt halkına dayatılan inkâr ve imha politikası devam ettiriliyor'
ÖHD, ÇHD ve Adalet İçin Hukukçular gibi hukuk örgütleri, Kobanê Davası'nda verilen ağır cezaları Çağlayan'da protesto etti. Açıklamada, davanın "düşman ceza hukuku anlayışıyla şekillendiği" tepkisi gösterildi.

Artı Gerçek - Kobanê Davası'nda Kürt siyasetçilere verilen ağır cezalar, bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde hukuk örgütleri tarafından protesto edildi. Açıklamada, "AKP-MHP iktidarı tarafından Kürt halkının meşru ve demokratik taleplerini bastırmak için ısmarlama bir şekilde açtırılan Kobanê kumpas davasında verilen cezalar, elbette ki siyasi bir kararın sonucudur. Siyasi iktidar Kobanê kumpas davasıyla oluşturmak istediği tekçi rejimin adeta temelini atmaya çalışmaktadır" denildi.

ADLİYE ABLUKAYA ALINDI

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Adalet İçin Hukukçular, Demokrasi İçin Hukukçular, Katılımcı Hukukçular, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar ile Toplum ve Hukuk Araştırmalar Vakfı (TOHAV), "Kürt halkının iradesine karşı iktidarın kumpas yargılamalarını tanımıyoruz" çağrısıyla Çağlayan Adliyesi'nde biraraya geldi. Adliye binası, Kobanê Davası'ndaki kararların protesto edileceği basın açıklaması öncesi ablukaya alındı.

ÖHD İstanbul yöneticisi Ruken Kalın'ın okuduğu basın açıklamasında, "siyasi iktidarın IŞİD barbarlığına karşı inkar ve imha politikalarını kabul etmediğimizi ve bu karanlığa karşı mücadele ettiğimizi haykırıyoruz. Bijî berxwedana Kobanê" denildi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

'SAVUNMAYA OLANAK TANINMADI, GİZLİ TANIKLAR SORGULANAMADI'

"IŞİD'in Rojava'ya yönelik işgal saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014'te gerçekleşen protestolar gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi önceki eş genel başkanları, yöneticileri ve MKY üyelerinin de aralarında bulunduğu 108 kişinin yargılandığı Kobanê kumpas davasının 16 Mayıs 2024 tarihinde görülen duruşmasında HDP'li siyasetçilere yüzlerce yıl hapis cezaları verilmiş ve Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Ali Ürküt, Alp Aydınörs, Aynur Aşan, Dilek Yağlı, Bülent Parmaksız, Günay Kubilay, İsmail Şengül, Nazmi Gür ile Pervin Oduncu'nun tutukluluk halinin devamına karar verilmiştir.

Kamu düzenine dair tüm yetki ve görev kuralları yok sayılarak özel yetkili bir görevlendirme ile siyasi iktidar tarafından oluşturulan Ankara merkezli bir mahkeme eliyle yürütülen yargılamada, hakkında yasadışı örgüt üyesi olduğu isnadıyla açılan dava içeriğinden anlaşıldığı üzere, siyasi iktidar ile bağlantısı olan Mahkeme Başkanı Bahtiyar Çolak'ın içerisinde bulunduğu mahkeme heyeti tarafından iddianame kabul edilmiş, yargılamanın devamında duruşma periyotları yargılananların savunma yapma ve hazırlanmalarına olanak tanınmayacak şekilde düzenlenmiş; gizli tanıklar, savunma avukatları olmaksızın ve tanığı sorgulama hakkı, güvencesi tanınmaksızın dinlenmiş; savunma avukatlarına ve yargılananlara karşı yargılama AİHM kararları tanınmamıştır.

'DÜŞMAN CEZA HUKUKU ANLAYIŞIYLA ŞEKİLLENDİ'

Sayısız hukuksuzluğun yaşandığı göstermelik yargılama sürecinde yargılama, ilke ve esasları yerle bir edilmiş, düşman ceza hukuku anlayışıyla şekillenen davaya özel yeni bir usul yasası ihdas edilmiştir.

HDP'li siyasetçiler, hukuksuz yargılama süreci boyunca eşitlik, özgürlük, emek ve barış mücadelesiyle onurlu bir yaşamı mümkün kılınacağını büyük bir risk ısrarla savunmuşlardır. Ancak iddianamenin tekrarı olan ve hakikatten kopuk bir mütalaayla barış ve demokrasi mücadelesi yürüten siyasetçiler yüzlerce yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştır.

'TEKÇİ REJİMİN TEMELİ ATILIYOR'

AKP-MHP iktidarı tarafından Kürt halkının meşru ve demokratik taleplerini bastırmak için ısmarlama bir şekilde açtırılan Kobanê kumpas davasında verilen cezalar, elbette ki siyasi bir kararın sonucudur. Siyasi iktidar Kobanê kumpas davasıyla oluşturmak istediği tekçi rejimin adeta temelini atmaya çalışmaktadır.

Cumhuriyetin ilk yüzyılının başlangıcında Şark İstiklal Mahkemelerinde yapılan düzmece yargılamalarla Kürt halkına dayatılan inkar ve imha politikası, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılının başlangıcında Kobanê kumpas davası ile devam ettirilmeye çalışılmaktadır.

Kobanê kumpas davasında verilen cezalar aynı zamanda 'Kobanê düştü düşecek' sevinci kursağında kalan siyasi iktidarın IŞİD barbarlığına karşı inkar ve imha politikalarını kabul etmediğimizi ve bu karanlığa karşı mücadele ettiğimizi haykırıyoruz. Bijî berxwedana Kobanê." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar