İnsan Hakları İzleme Örgütü: Kobanê Davası siyasi, Kürt seçmenler seçme hakkından mahrum bırakılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Kobanê Davası siyasi, Kürt seçmenler seçme hakkından mahrum bırakılıyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Kobanê Davası'nda Kürt siyasetçilere ağır cezalar verilmesine tepki geldi: "Dava siyasi... AİHM'in bağlayıcı kararları ihlal ediliyor... Seçilmiş temsilcilerin siyasetten uzaklaştırılması için yargı araçsallaştırıldı..."

Artı Gerçek - İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch -HRW), Kobanê Davası'nda Kürt siyasetçilere ağır cezalar verilmesini eleştirdi. Kurumun internet sitesinde "Kürt politikacılar haksız toplu yargılamayla mahkum edildi" başlığıyla yayımlanan makalede "davanın siyasi olduğu" vurgusu yapıldı; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının ihlal edildiğine dikkat çekildi. Dava için "açıkça siyasi ve haksız yargılama" tanımı yapıldı.

HRW, şu ifadeleri kullandı: "Verilen karar Türk yetkililerin, söz konusu siyasetçilerin temelsiz suçlamalarla uzun süreli ve keyfi tutukluluğunu güvence altına almak ve onları, seçilmiş temsilciler olarak siyasi hayattan uzaklaştırmak için ceza yargılaması sistemini araçsallaştırdığını teyit ediyor".

'ZULÜM KAMPANYASININ SON HAMLESİ'

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Avrupa ve Asya Direktörü Hugh Williamson da, HDP'nin eski eş genel başkanlarından Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesi başta olmak üzere açıklanan cezaları "Kürt seçmenleri seçme hakkından mahrum bıraktığını" söyledi:

"Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve diğer önde gelen Kürt muhalif siyasetçilerin toplu bir davada mahkum edilmesi, çoğunlukla Kürt seçmenleri seçtikleri temsilcilerden mahrum bırakan, demokratik sürecin altını oyan ve yasal siyasi ifadeyi suç sayan bir zulüm kampanyasının son hamlesidir."

'PKK İLE İHTİLAFI SONA ERDİRMEKTE HİÇBİR İŞE YARAMAZ'

Williamson, "Demokratik yollardan seçilmiş Kürt siyasetçileri siyasi hayattan uzaklaştırmak için düzmece cezai işlemlere başvurmak, Türk devletinin PKK ile onlarca yıldır devam eden ihtilafını sona erdirme konusunda hiçbir işe yaramayacaktır" dedi.

HRW'nin sitesindeki makalede, Kobanê Davası'nda eski HDP milletvekilleri, seçilmiş belediye başkanları ve parti yöneticilerine yöneltilen suçlamalar hakkındaki "kanıtların" sadece sosyal medya paylaşımlarına ve gizli tanıkların "siyasetçilere karşı somut olmayan ve genelleme içeren ifadelerinin" kullanıldığı saptaması yapıldı. HRW, "bu şüpheli ifadeler" nedeniyle sanıkların adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini belirtti.

Makalede, Ankara'daki mahkemenin kararının AİHM'in Türkiye açısından bağlayıcı olan iki kararıyla da temelden çeliştiği vurgulandı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar