Kobanê Davası'nda tüm sanıklar 'Yasin Börü' suçlamasından beraat etti

Kobanê Davası'nda tüm sanıklar 'Yasin Börü' suçlamasından beraat etti
Kobanê Davası'ndaki iddiaları meşrulaştırma girişimlerinde kullanılan Yasin Börü'nün ölümüne ilişkin suçlamadan, Demirtaş dahil 36 sanık beraat etti.

Artı Gerçek - IŞİD'in 2014'teki Kobanê kuşatmasının kasabada yaşayan Kürtlere karşı bir katliama dönüşmesi endişesiyle düzenlenen protestolara ilişkin açılan davada, Kürt siyasetçilere ağır cezalar verildi. HDP'nin eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında olduğu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası'nda toplamda 11 kişiye beraat çıkarken, Demirtaş 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 30 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

Bununla birlikte sanıkların hepsi, söz konusu davayı kamuoyunda meşrulaştırmak amacıyla kullanılan ve iktidarın seçim kampanyalarında da sık sık gündeme getirdiği Yasin Börü'nün öldürülmesi olayına ilişkin suçlamadan beraat etti.

Mahkeme heyeti, IŞİD'e karşı 6-8 Ekim 2014 eylemleri sırasında Yasin Börü'nün Diyarbakır'da öldürülmesi konusunda suçlama yöneltilen ve aralarında Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu 36 sanığın, çeşitli kentlerdeki protestolarda yaşanan ölümlerden sorumlu bulmadı. Tüm sanıklar, bu suçlamadan oy birliğyle beraat etti.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 23 Ekim 2021'de Eskişehir'de katıldığı bir toplu açılışta "Bunlar terörist Selo ile beraber oldu. Bunlarda ar yok. Yasin Börü'yü öldüren Selo değil miydi? Bütün oradaki vatandaşları sokağa döken Selo değil miydi? Şimdi kalktılar, onu içeriden nasıl çıkarırız, bunun gayreti içerisindeler. Yargı ne diyorsa o. Çıkaramayacaksınız” demişti.

Dava sürecinde çok sayıda AKP'li ve Devlet Bahçeli dahil olmak üzere birçok MHP'li, Yasin Börü'nün öldürülmesi konusunda benzer açıklamalarda bulundu.

Son olarak, AKP'li İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan da, Kobanê Davası'ndaki cezaların açıklandığı sırada yaptığı sosyal medya paylaşımında, tüm sanıkların bu suçlamadan beraat etmesine rağmen 'YasinBörü' etiketini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar