Küreselleşme Konferansı’nda Türkiye'ye tepki

Kriz zamanlarında dayanışma olgusunun nasıl yaratılabileceğine cevap aranan konferansta, Türkiye’nin işlediği savaş suçları teşhir edildi.

Küreselleşme Konferansı’nda Türkiye'ye tepki

Norveç Sosial Forum tarafından her yıl değişik temalarla düzenlenen küreselleşme konferansı, bu yıl da Oslo’da "Dayanışma" adıyla organize edildi.

Konferansta şu sorulara yanıt arandı: Kriz zamanlarında dayanışmayı nasıl yaratırız? İşler yerelde kötü gittiğinde küresel bakış açısı nasıl kaldırılmalıdır? Norveç sivil toplumu birbirine ve uluslararası hareketlere karşı nasıl bir rol oynuyor? Küresel eşitsizliğin daha görünür hale geldiği bir zamanda farklılıkları nasıl azaltabiliriz? 2021'de "Dayanışma" tam olarak nedir?

Konferans’ta ayrıca Türkiye’nin Kürt halkına karşı yürüttüğü savaş, Afrîn işgali ve Rojava’ya yönelik saldırı tehditleri ve NATO ile Norveç’in saldırılardaki rolü üzerine Akademisyen Nazan Üstündağ, İsveç Parlamenteri Seher Aydar ile eski Korgeneral ve Kızıl Haç’ın eski lideri Robert Mood’un katılımıyla bir panel düzenlendi.

Dr. Nazan Üstündağ, "Türkiye'nin her tarafta savaş suçu işlediğine, pervasızca kimyasal silahlar kullandığına, Başûr, Bakur ve Rojava’da Kürtlere karşı işlenen bu savaş suçlarına karşı egemen devletlerin nasıl sessiz kaldığına dikkat çekerek, Türkiye'nin Rojava'da suyu bir silah olarak nasıl kullandığını; Türkiye’nin ve ona bağlı silahlı güçlerin işgali altındaki Afrîn'den asırlık zeytin ağaçlarının nasıl kesildiğini, halkın tonlarca yeşil zeytinlerinin nasıl toplanıp çalındığını, çalınan zeytinlerin "Türk Malı" olarak Avrupa ülkelerinde nasıl satıldığını örneklerle anlattı.

Kürt Parlamenter Seher Aydar da: "Biz Norveç'in, Serêkaniyê’de Türkiye'nin kimyasal silah kullandığına ilişkin soruşturmaya daha 2019 yılında öncülük etmesi için inisiyatif alması gerektiğini söyledik. Ama ne yazık ki, Norveç ve Avrupa Birliği inisiyatif almadı. Şimdi bunun sonuçlarını görüyoruz. Norveç, kimyasal silah kullanma olaylarını yerinde araştırmak için Güvenlik Konseyi'ndeki rolünü/yetkisini kullanmalıdır" diye konuştu.

Seher Aydar, NATO'ya Türkiye'nin savaşını kutsamasına son vermeye, barış aktivistlerine de barış çalışmalarına daha fazla destek olmaya çağırdı.

Eski Korgeneral ve Kızıl Haç'ın eski lideri Robert Mood da Ortadoğu'daki durumun karmaşık olduğunu ve dikkate alınması gereken birçok çıkar olduğunu belirterek, NATO'nun Kürt sorununu masaya yatırması halinde Türkiye'nin NATO'dan ayrılacağını ve böylece NATO'yu dağıtacağını ifade etti. (MA)

Türkiye dayanışma nato afrin