Meclis'te 5 bin 216 ihlal başvurusundan sadece 22'si yerinde incelendi

Meclis'te 5 bin 216 ihlal başvurusundan sadece 22'si yerinde incelendi
Meclis Başkanlığı’na göre cezaevlerinde yaşanan ihlallere dair İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na yapılan 5 bin 216 ihlal başvurusundan sadece 22’si yerinde incelendi.

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri ve tutuklu yakınları tarafından Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na (İHİK) yapılan başvurularda yer alan ihlallerin giderilip giderilmediğine dair sekiz Ekim'de soru önergesi verdi.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle verilen önergede, komisyonun başvurular kapsamında cezaevlerini ve tutsakları ziyaret etmeden, 'iddialar soyut' şeklinde yanıtlar verdiğine işaret edildi. Önergede, 28’inci dönemde komisyona kaç başvuru yapıldığı, bu başvuruların kaçının yurttaşlar ve milletvekilleri tarafından yapıldığı, başvuruların siyasi partilere göre dağılımı soruldu. Ayrıca başvurulara yanıtlama oranı, kaçının iade edildiği, iade gerekçeleri, başvurular doğrultusunda komisyonun yerinde inceleme yapıp yapmadığı, bu incelemelerde ihlal bulup bulmadığı gibi birçok soruya önergede yer verildi.

5 BİN 216 İHLAL BAŞVURUSU

Yakın bir zamanda önergeye yanıt veren İHİK, son 11 ayda komisyona insan hakları ihlalleri ile ilgili 5 bin 216 başvuru yapıldığını aktardı. Yanıtta, söz konusu başvuruların bin 104’ünün milletvekilleri tarafından yapıldığı, başvuruların 4 bin 944'ünün işleme alındığı kaydedildi.

MHP HİÇ BAŞVURMADI, AKP BİR BAŞVURU YAPTI

İHİK'in yanıtında, AKP ve İYİ Parti'nin 11 ayda sadece 1'er kez insan hakları ihlalleri kapsamında komisyona başvurduğu bilgisi paylaşıldı. MHP hiç başvurmazken, CHP ise 12 başvuru yaptı.

EN ÇOK BAŞVURU DEM PARTİ'DEN

En çok ihlal başvurusu yapan parti DEM Parti oldu. DEM Parti, 11 ayda yaşanan ihlallerle ilgili komisyona bin 81 başvuru yaptı.

ALT KOMİSYONA HAVALE EDİLEN BAŞVURU YOK

Yanıtta, bir başvurunun yapılması durumunda incelenmesi için Alt Komisyon’a gönderildiği ve şu anda Alt Komisyon'a havale edilen bir başvurunun olmadığı ifade edildi.

SADECE 22 İNCELEME

Hükümlü ve Tutuklu Alt Komisyonu bünyesinde bir heyetin, dönem boyunca 15 yerinde inceleme yaptığı kaydedildi. Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nun ise yedi kez yerinde inceleme yaptığı belirtildi.

İhlallerin ortadan kaldırılması için 130 tane kanun teklifinin komisyona havale edildiği, ancak bu kanun tekliflerinin görüşülmediği bilgisi de paylaşıldı.

YANITSIZ YANIT

İHİK’in yanıtında, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un 4 soruya verdiği yanıta da yer verildi. Meclis Başkanlığı, başvuruların yanıtları hakkında bir denetim mekanizmasının kurulup kurulmadığı ve komisyonun görevlerini yerine getirip getirmediğine dair sorulara, “Bu çerçevede komisyon başkanları ile gerekli görüşmeler yapılmaktadır” yanıtı verdi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar