MHP ağzındaki baklayı çıkardı
MHP’li Yalçın, 'Teröre bulaşmış siyasi unsurlar kah ittifak kah bağımsız olarak meclise girdi. Bu durumda yüzde 10 barajının anlamı kalmıyor' dedi.
HABER MERKEZİ - MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin "Yüzde 10 barajı Türkiye’de çok ağır bir baraj" çıkışının nedenini "Teröre bulaşmış siyasi unsurlar kah ittifak kah bağımsız olarak meclise girdi. Bu durumda yüzde 10 barajının anlamı kalmıyor" sözleriyle açıkladı. Yalçın, "Direk yüzde 10 barajı düşsün şekliyle bir yaklaşım biçimi yok. Ama ona sıcak bakma var. Fakat yüzde 10'nun devamına da sıcak bakma var" dedi.
'BARAJIN DÜŞMESİNE DE SICAK BAKIYORUZ DÜŞMEMESİNE DE'
TBMM'de parlamento muhabirleriyle kahvaltıda bir araya gelen Semih Yalçın, Bahçeli'nin seçim barajına ilişkin açıklamalarının gayet net olduğunu, bu nedenle yoruma gerek olmadığını söyledi. Başbakan Binali Yıldırım'ın Bahçeli'nin açıklamalarını doğru anladığını kaydeden Yalçın "Sayın genel başkanımız 5 mi, 7 mi olur, yoksa 10'da mı kalır derken işte bu tartışmaya işaret ediyordu. Söylemeye çalıştığımız bu. Yoksa direk Yüzde 10 barajı düşsün şekliyle bir yaklaşım biçimi yok. Ama ona sıcak bakma var, doğru. Fakat yüzde 10'nun devamına da sıcak bakma var. Ortak akıl nerede oluşuyorsa ona göre hareket etmek istiyoruz" dedi.
'TERÖRE BULAŞMIŞ UNSURLAR MECLİSE GİRİYOR'
Yüzde 10'luk seçim barajının acısını en fazla kendilerinin çektiğini söyleyen Yalçın, "Bu yüzden ittifak da yaptık. 91'deki ittifakı hatırlıyorsunuz. 2002'de baraj altı kaldık. Acısını biz çektik ama bu temel gerçeğe rağmen MHP'nin teröre bulaşmış siyasi unsurların meclise girmemesi ve yönetimde istikrarın sağlanması adına sıcak baktı ve belli zamanlarda destekledi. Bunun gerçekleşmediğini gördük sonra. Kah ittifak kah bağımsız olarak meclise girdi bu unsurlar. Bu durumda yüzde 10 barajının anlamı kalmıyor. O zaman tartışalım diyoruz hadise bundan ibaret" dedi.
'KAFAMIZDA ÇOK ŞEY VAR AMA...'
Uyum yasaları çalışmalarını iktidarın siyasi partilere sunmasının ardından görüş ve düşüncelerinin masaya yatırılacağını söyleyen Yalçın "Seçim kanunu hususunda da, siyasi partiler kanunu hususunda da MHP'nin bir birikimi ve hazırlığı vardır. Bu hazırlık karşıdan gelen teklife göre masaya yatırılır. 48 yıllık siyası partinin hazırlıklı olmamasını tartışmaya gerek yok. Tavrımız düşüncelerimiz var. 35 milletvekili olan siyasi hareketiz. Normal şartlarda konuşulduğu üzere uyum yasalarını siyasi partilere sunacak ve diğer partiler görüşlerini aktaracak. Genel başkanımız da bir an evvel uyum yasaları gelsin derken bunu kastediyor. Kafamızda çok şey var hazırız. Ama siyasi iktidar ne diyecek onu görmemiz lazım" dedi.
'DAR BÖLGE TÜRKİYE'NİN BÜNYESİNE UYGUN DEĞİL'
Dar bölge sisteminin Türkiye'nin gerçeklerine uygun bir sistem olmadığını söyleyen Semih Yalçın, "Dar bölge dediğiniz sistem Türkiye'nin gerçeklerine uygun bir sistem değil. Bölgede birinci gelenin dışındaki bütün oylar çöpe gider çünkü çoğunluklu sistemdir bu. Arta kalan oyları siz mecliste temsil edemeyeceksiniz. O zaman temsilde adalet orada sağlanmaz. Kaldı ki dar bölge sisteminde mezhepçilik, etnik yapı, ağalık vs. birçok unsur devreye girer. Alevilik, Sünnilik bunlar devreye girer, Tarikat anlayışı devreye girebilir. Bu tip mahsurları var. Dar bölge sistemi Türkiye'nin bünyesine uygun bir sistem değil. Bunu kaldıracak durumda değiliz. Diğer sistemler içinde örnek olarak veriyorum temsilde adaletin en iyi sağlandığı toplumdaki her kesimin temsil edildiği yapı var. Geçmişte Türk siyasetinde uygulanmıştı. Kastettiğim milli bakiye sistemi. Yanlış anlaşılmasın, bunu getirelim demiyorum. Temsilde adalet bunda sağlanıyorsa o en yüksek bakiye sisteminde sağlanıyorsa buna siyasi partiler oturup karar versin" dedi.
Yalçın, siyasi partilerin ittfaklarına ilişkin bir soruyu ise şöyle yanıtladı: "Siyasi partiler haklı verdikleri sözlerden vazgeçerek ittifak yaparsa doğru da olmaz. Nasıl bir ittifak: O zaman senin farklı bir parti olma özelliğin ortadan kalkıyor. Böyle bir ittifak diğer partinin içinde kaybolmasına neden olur. Kendi kimliğinle yapını muhafaza ederek bir ittifak oluşturuyorsan demokrasi içinde bu yapılabilir."
'İYİ PARTİ DAHA KURULMADAN PARÇALANMAYA BAŞLADI'
Yalçın, İyi Parti'nin 2019 Genel Seçimlerinde oy oranının yüzde 20'yi bulacağı yönündeki açıklamalarının anımsatılması üzerine "Bizim için değerlendirme dışındalar. 2019 seçimlerinde göreceğiz yüzde 1'mi yüzde 20'mi? Daha kurulmadan parçalanmaya başladılar" dedi.