Muhalefetten İmamoğlu kararına sert tepki: Ahmaklıktır, siyasi karardır, rezalettir, garabettir

Muhalefetten İmamoğlu kararına sert tepki: Ahmaklıktır, siyasi karardır, rezalettir, garabettir
Muhalefet temsilcileri İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen iki yıl yedi ay hapis cezası ve siyaset yasağı kararına sert tepki gösterdi. Artı Gerçek’e konuşan temsilciler, kararın siyasi olduğunun altını çizdi.

Seda TAŞKIN


ANKARA - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada verilen iki yıl yedi ay hapis cezası ve siyaset yasağı kararına muhalefetten tepki yağdı.

Artı Gerçek’e konuşan muhalefet parti temsilcileri, mahkemenin kararına sert tepki göstererek, Ekrem İmamoğlu’nun yanında olduklarını belirtti.

HDP EŞ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TAYYİP TEMEL: Bu karar Türkiye’de yargının düşürüldüğü utanç verici tablonun somut göstergesi. Ekrem İmamoğlu İstanbul’daki milyonların temsilcisidir. Siyasetçilerin siyaset yapıp yapmayacağına karar verecek olan yegâne kurum demokrasilerde halktır, halkın tercihidir. Talimatla çalışan mahkemeler değildir. Bu uygulama kaynağını kayyımcı, gaspçı zihniyetten alıyor. Bu ülkede her türlü uygulama önce Kürtler üzerine denenir, toplumsal tepki ve öfke gelişmeyince her muhalefet üyesi de bundan nasibini alır.

‘BİZ DE BU UYGULAMALARA MARUZ KALMIŞ BİR PARTİYİZ’

Kürtlerin başına getirilen her türlü kötü şey eğer durdurulmazsa, eninde sonunda Türkiye’de iktidar karşıtı olan herkesin başına getirilir. Kayyım uygulaması böyle bir uygulama, siyasi yasak uygulaması böyle bir uygulamadır. Biz şu an kapatma davası ve yüzlerce siyasetçinin siyasi yasaklı hale gelmesi davasına maruz kalmış bir partiyiz. Bu kararı kabul etmiyoruz. Bu kararın iktidarın talimatı ve baskısıyla alındığını biliyoruz. Bir siyasi aktörün başka siyasi bir aktör ile ilgili söylediği söz dava konusu olabilir, kişi davacı olabilir ama siyaset yapıp yapmamasını belirlemez. Süleyman Soylu’ya söylenen bir sözün bir siyasi aktörün ileride siyaset yapıp yapmamasına sebep olabileceğini düşünmek gerçekten ahmaklıktır.

İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÜMİT ÖZLALE: Bu ülkede kadına “sürtük” diyen, gençlere “aşağılık” diyen bir insanın emrettiği mahkeme hapis cezası verdi. Karar tamamen siyasi. Buna hepimizin net bir şekilde karşı durması lazım. İnsanın gözüne baka baka böyle bir karar vermeleri yargının da ne hale geldiğini gösteriyor. Erdoğan’ın da sesini çıkaran muhalefetten ne kadar korktuğunu gösteriyor.

DEVA PARTİSİ SÖZCÜSÜ İDRİS ŞAHİN: Biz bu kararı hukuki bir karar olarak değerlendirmiyoruz. Hukuki bir karar olarak değerlendirebilmek için dosyanın içeriğini ve muhteviyatını tam manasıyla görmek gerekir. Ancak biz kamuoyuna yansıyanlar itibariyle hukuki tahlillerde özellikle son gün dosyaya sunulan hukuki mütalaada alınan raporda hakaret suçunun oluşmadığına yönelik bir mütalaa var. Şu an itibariyle iktidara en yakın isimler olarak tabi edebileceğimiz ve son dönemlerde de ceza kanunu çalışması yapan 3 ayrı hocanın vermiş olduğu mütalaa meseleyi hukuki olarak değerlendiremeyeceğimizi bize net şekilde gösteriyor.

‘HALKIN İRADESİNE YAPILMIŞ YANLIŞLIK’

Siyaseten ise şunu özellikle söylemekte fayda var: Biz bir siyasi hakkındaki kararı, onu seçen iradenin vereceğine inanıyoruz. Dolayısıyla burada halkın iradesine yapılmış büyük bir yanlışlık olduğu kanaatindeyiz. DEVA Partisi olarak İmamoğlu’nun yanında olduğumuzu, Saraçhane’de teşkilatlarımızın ve bazı genel başkan yardımcılarımızın yanında olduğunu ifade etmek isterim. Ayrıca Genel Başkanımız hem İmamoğlu’nu hem de Kılıçdaroğlu’nu arayarak geçmiş olsun dileklerini bildirdi.

GELECEK PARTİSİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI DOĞAN DEMİR: Mahkemenin verdiği karar tam bir rezalet ve garabet. Böyle bir karar beklemiyorduk. Tamamen siyasi bir karar ve hukuk işlemiyor. Hukuksal hiçbir dayanağı olmayan, altı boş olan, siyasi hırs adına, İstanbul’u kaybetmenin içine sindiremediği için alınan kararlar. Dolayısıyla şiddetle kınıyoruz. AKP adaleti ve hukuku yok etti. Tayyip Bey’in gözü dönmüş. Bugün parti başkanlık kurulumuz vardı, burada hemen karar alarak genel başkanımızla birlikte İstanbul’a gidiyoruz.

Öne Çıkanlar