Oy kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Türkiye genelinde yarın yapılacak Mahalli İdari Seçimleri kapsamında yurttaşların oy kullanırken nelere dikkat etmeli? İşte detaylar…

Oy kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Türkiye’de 57 milyon seçmen, yarın sandık başına giderek oy kullanacak. Sivil toplum örgütleri ve partiler tarafından her bir oyun önemli olduğu sık sık vurgulanırken buna ilişkin dikkat edilmesi gereken huşular da ayrı bir önem kazanıyor.

Yurttaşların nasıl oy kullanacağı, oy verme saatleri ve oy verirken dikkat etmesi gereken durumlar şöyle:

NASIL OY KULLANILACAK?

Seçim günü oy kullanacak olan seçmenler yanına T.C. numaralı nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı gibi resimli ve resmi nitelikli belgeyi almayı unutmamaları gerekiyor.

Seçmenler, birleşik oy pusulalarını zarf ve "EVET" mührünü alıp kapalı kabine geçerek oylarını kullanabilecek. Birleşik oy pusulalarında tercih ettikleri bölüme mührü basıp, birleşik oy pusulalarını zarfa koyarak zarf kapatılarak şeffaf sandıklara atılmalı. Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imza mutlaka atılmalı.

Birleşik oy pusulasında, daha önce çekilen kuraya göre sırayla siyasi partilerin adaylarının isimleri, parti adları ile partilerin amblemleri yer alıyor. Pusulanın sonunda bağımsız adayların isimleri bulunuyor.

PUSULALARIN RENKLERİ

Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi için kullanılacak oy pusulası "beyaz", büyükşehir olmayan illerde "turuncu", ilçe belediyesi için hazırlanan oy pusulası "mavi", belediye meclis üyeliği için kullanılacak oy pusulası ise "sarı" renkte olacak. Seçmenler, "Evet" veya "Tercih" yazılı mühürlerle oylarını kullanacak. Oy pusulalarının üzerine mühür dışında yazı yazılmayacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak. Zarflar, şeffaf sandıklara atılacak.

Hangi sandıkta oy kullanacağınız, adresinize gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer almaktadır. Eğer seçmen bilgi kağıdınız elinize ulaşmadıysa; https://secmen.ysk.gov.tr adresinden, e-devlet kapısından veya "Seçmen Sorgulama" mobil uygulamasından kendinizin ve sizinle aynı hanede oturan yakınlarınızın oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz.

BÖLGE BÖLGE OY VERME SAATLERİ

Oy verme saatleri bölge illeri olan Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis kentlerinde sabah saat 07.00’da başlayıp saat 16.00’da sona eriyor.

Bu kentler dışında kalan tüm illerde ise sabah saat 08.00’da başlayıp akşam saat 17.00’da sona erecek.

HANGİ DURUMLARDA OY PUSULALARI GEÇERSİZ SAYILACAK?

YSK Genelgesi’ne göre şu şekildeki oy pusulaları geçersiz sayılacak:

-Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları.

-Hiçbir yerine "EVET" ya da "TERCİH" mührü basılmamış oy pusulaları.

-Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları.

-Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış "TERCİH" veya "EVET" mührü basılan oy pusulaları.

-Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları.

-Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları.

-"TERCİH" veya "EVET" mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları.

-Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları.

-Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları.

PUSULALAR HANGİ DURUMDA GEÇERSİZ SAYILMAYACAK?

-Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında oy pusulasının yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazayla yırtılması.

-Herhangi bir şekilde pusulanın lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması.

-Pusulanın katlanarak zarfa konulması sebebiyle "TERCİH" veya "EVET" mührü veya arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi.

-Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan "TERCİH" veya "EVET" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması.

-Başka bir siyasi parti veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok "TERCİH" veya "EVET" mührü basılması.

-Yetkili seçim kurullarınca gönderilen ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olması.

-Öte yandan, zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

ysk oy kullanma yerel seçimler 31 mart seçimleri