Özgür Özel hasta mahpusların durumunu gündeme getirdi, Erdoğan'ın durumu değerlendireceği iddia edildi

Özgür Özel hasta mahpusların durumunu gündeme getirdi, Erdoğan'ın durumu değerlendireceği iddia edildi
Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinde hasta mahpusların durumunu gündeme getirdi, iddiaya göre Erdoğan bu durumu değerlendirileceğini söyledi.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık bir buçuk saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı kulislerindeki iddialara göre, görüşme esnasında Özel, hasta mahpusların durumunu gündeme getirdi. Bunun üzerine Erdoğan, durumu değerlendireceğini söyledi.

Edinilen bilgiye göre, Erdoğan toplantının ardından kurmayları ile görüşmeyi değerlendirdi.

Toplantı devam ederken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un da hasta tutuklular konusuna ilişkin bilgi aldığı iddia edildi.

İHD: SON İKİ YILDA 94 HASTA MAHPUS CEZAEVİNDE ÖLDÜ

İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, cezaevlerinde bin 517 hasta mahpus bulunuyor ve 1 Ocak 2022'den bu yana 94 hasta mahpus cezaevinde vefat etti.

İHD İzmir Şubesi Cezaevi Komisyonu Üyesi Ahmet Çiçek, 17 Mart'ta yaptığı açıklamada hasta mahpusların tedavilerinin yapılmadığını, ilaçlarının ya geç verildiğini ya da hiç verilmediğini vurgulamıştı.

Cezaevinde bayılan ya da başka bir durum geçiren tutsakların revirde serum verildikten sonra koğuşa gönderildiğini belirten Çiçek, "Neden bayıldığına dair hiçbir araştırma yapılmıyor, hasta mahpusun kendine gelmesi onlar için yeterli oluyor. Adli Tıp Kurumu (ATK) içinde bu durum aynı. Sürekli kalp krizi geçiren, kanser hastası olan ya da başka ağır hastalıkları olan tutsakların ayakta duruyor olması 'Cezaevinde kalabilir' raporu vermelerine neden oluyor. Hapishane dediğimizin kapalı ve birçok insanın bulunduğu bir alan ve burada kanser hastasının bulunmuş olması vicdanen kabul edilebilir bir şey değil. Bu insanlar hangi nedenden tutuklu olursa olsun insan olduğunu unutmamalıyız. İnsan onuruna yakışır şekilde davranmak gerekir" demişti.

'KANSERİN SON EVRESİNDE ADLİ KONTROLLE BIRAKILDI'

Tutsakların bırakılma durumunun ise ancak son evre kanser durumunda yaşandığına dikkat çeken Çiçek, şöyle devam etmişti:

"Mesela Mutlak Tozun kanserde son evre teşhisi konulduğu zaman adli kontrol ile bırakıldı. Yani yoğun bakımda olan hastanın, her gün imza atması gerekiyor. Bu işlem özellikle politik mahpuslar üzerinde uygulanıyor. Çünkü iktidarın uygulamış olduğu politikalara muhalif olan bu insanlar 'düşman' kategorisinde değerlendirerek, insani koşullarını yok ediliyor. Bu yok olunca uzun yıllar tutuklu kalan bu insanlar, daha yoğunlaşmış hastalıklara maruz kalıyor ve teşhis konulmadan kansere yakalanıyorlar. Son evresinde ise çok insani düşündükleri için değil 'başlarına kalmaması' için adli kontrol ya da 2-3 ay infaz erteleme ile bırakıyorlar. Eğer hastalıkları iyileşirse savcılık itirazı ile geri alacaklar. Bu durumun hukuki bir yanı yokken, insani ve vicdani hiçbir tarafı kalmamıştır." (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar