Özgür Özel: Komisyona her türlü desteği veririz ama kimse her şartta komisyonda kalacağımız düşünmesin'

CHP Lideri Özgür özel Silivri Cezaevi ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, Meclis'te kurulacak komisyon ile ilgili, 'Komisyonun derdi demokrasi olmalı, biz her türlü katkıyı vermeye hazırız' dedi ve ekledi: 'Ama kimse şey düşünmesin, CHP her şartta komisyona girecek, komisyonda kalacak'

Özgür Özel: Komisyona her türlü desteği veririz ama kimse her şartta komisyonda kalacağımız düşünmesin'

Artı Gerçek - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının "Kent Uzlaşısı"na ilişkin "terör" iddialı soruşturması kapsamında tutuklanan ve ardından İçişleri Bakanlığınca Şişli Belediye Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Resul Emrah Şahan'ı, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin ile İBB bürokratları Çağla Demir, Kadriye Kasapoğlu, Mustafa Akın, CHP Meclisi Üyesi Baki Aydöner ve önceki dönem Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu’yu tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde ziyaret etti.

'ONLAR BİRER SİYASİ TUTSAK'

Özel, ziyaretin ardından cezaevi önünde açıklama yaptı. "Her birisinin içeride niye tutulduklarına dair fikirleri ortak, inançları tam" diyen Özel, "Onlar burada birer siyasi tutsak, saray rejiminin esiri olarak burada tutuluyorlar" vurgusu yaptı.

'İMAMOĞLU KAÇSA ERDOĞAN LOKMA DÖKTÜRÜR'

İmamoğlu'nun tutukluluğu ile ilgili mahkemenin 'Kaçma şüphesi’ iddasını hatırlatan Özel, "Kaçsa kurtulacak Tayyip Bey. Kaçar mı? Ekrem İmamoğlu’nun kaçma şüphesinden Tayyip Bey istifade eder. Ekrem İmamoğlu’nu bıraktın, kaçsa, Tayyip Bey lokma döktürecek sarayın bahçesinde. Adamın tek korktuğu; Ekrem İmamoğlu. O yüzden bir kez daha söylüyoruz, buradaki savcılara söylüyorum; eğer okuduğunuz okul aynıysa, ettiğiniz yemin aynıysa, eğer siz de adalet dağıtmanın parçasıysanız, İzmir gibi, Ankara gibi, diğer şehirler gibi görevinizi akla, vicdana, hukuka uygun şekilde yapın. Tutuksuz yargılama yapın, bir an önce iddianame yazın. Bu gelmeyen TRT de gelsin. Hepsini canlı versin. Hepsini, öyle bir parçası yok" dedi.

'ERDOĞAN'IN KONUŞTUĞU GÜN BEYAZ TOROS GÖSTERİYOR'

Özel'in konuşmasından öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

"Bu arada beyaz Toroscu, beyaz Torosuna binmiş, birkaç gündür yokmuş. Bu boş zamanında beyaz Torosuyla mezun olduğu okulun önüne bir gitsin. FETÖ’nün okulundan mezun olan dünya kadar adamı attılar, bu adamın kuyruğundan tutmuşlar kullanıyorlar. FETÖ okulundan mezun olunca, kardeşin mezun olunca sen suçlu oluyordun ya. Ağaç kabuğu yiyordun doymak için. 8 aylık hamile kadınları, kocası polis, FETÖ’nün okuluna gitti diye dışarı bıraktınız, yeşil kart bile vermediniz. Şimdi ne oluyor? Beyaz Toroscu, FETÖ’nün okulundan mezun olmuş. İfadelerde var, o zabıt katipleri hepsini anlatıyor, anlatacaklar daha. Bir başka mahkemeye anlattıracağım. ‘Ben de FETÖ’den çok çektim, bizi de FETÖ’cü yaptılar. Babama da bilmem ne dediler.’ Sonra beyaz Toros. Kardeşim bu ülkenin Cumhurbaşkanı demiş ki ‘Beyaz Toroslardan Türkiye çok çekti, PKK’yı onlar büyüttü.’ O gün beyaz Toros çıkarmışsın. Bunlar kafa tutuyor, bak. Erdoğan’a bile diyor ki ‘Senden büyük biz varız.’ ‘Bizim operasyon, daha büyük bir operasyon’ diyor. Bu, Erdoğan’ın suçluluğunu gidermez. Her gün Akın Gürlek’le temas ettiğini, telefonla görüştüğünü, her İstanbul’a geldiğinde ayaküstü görüştüğünü, millet dışardayken dakikalarca brifing aldığını biliyoruz. Ona, ‘Bu işi götürür, diplomayı da iptal ettir, siyasi yasak da getir, nasıl yaparsan yap, beni Ekrem’den kurtar’ dediğini biliyoruz. Ama o kadar kibirlendi ki bunlar, beyaz Torosu gösteriyor, Erdoğan beyaz Toros konuştuğu gün.

'BENİMLE İLGİLİ TEHDİTLERİN VARMIŞ, DENE'

Öbür tehditler kulağıma geliyor. Benimle ilgili tehditlerin varmış ya dene. Diyormuşsun ya ‘Böyle yaparım.’ Yapmazsan hatırım kalır. Yapmazsan adam değilsin. Sen ana muhalefet liderine, arka taraftan haber yollayacaksın. ‘Böyle böyle yapmaya devam ederse’ beyaz Toros devam ederseymiş... Daha neler okuyorum senin hakkında. Bu mesleğe girmekteki motivasyonunu okuyorum mesela. ‘Yargı yoluyla ülkenin yönetiminde söz sahibi olacakmışsın’ ya, hayalinmiş. Herkesi dinliyorum seninle ilgili. Akın’ın foyası ayrı çıkacak, millet aç yaşarken, 46 milyon TL, duyduk duymadık demesin kimse, 2 milyon liralık evler var İstanbul’da, 2 milyon liralık evlere millet başına sokamıyor. 46 milyon TL Başsavcılık konutuna tadilat gideri."

'KOMİSYONUN GÜNDEMİ DEMOKRASİ OLMALI, KATKI VERMEYE HAZIRIZ'

Özel, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Özel, Kürt sorunun çözümü bağlamında başlatılan süreç ve Meclis'te kurulması beklenen komisyon ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Bütün herkesin tutuksuz yargılanması esas. Ama komisyona girmek böyle bir ön şart koştuğumuzu kimse söyleyemez. Hele hele sadece Ekrem Bey üzerinden. Çünkü Ekrem Bey’in de bizim de CHP'nin de bu sorunun çözümüne nereden baktığı belli. Bu komisyon fikri bize ait. Bu komisyon, Türkiye’deki Kürt sorununu demokratikleşme çerçevesinde bir bütün olarak ele alıp çözmelidir. Bütün sorunları demokratikleşerek çözmelidir. Bu komisyonu demokratikleşme gibi bir gündeminin olması lazım, ve bunun için biz en yüksek katkıyı vermeye hazırız. Ama öbür yandan Diyarbakır’da demokrasi ve İstanbul’da otokrasi... 'Efendim Abdullah Öcalan‘la oturduk, konuştuk. Bundan sonrası için ikinci yüzyılın uzlaşısı' Öbür tarafta Resul Emrah Şahan bir tane DEM kökenli kişiyi belediye meclis üyesi yapmış, oradan kent uzlaşısı, Resul Emrah Şahan yatsın, öbür tarafta 200 tane PKK mensubunun salıverilmesi. Şimdi vicdana, akla aykırı işleri bir araya getirirsen bu işi toplum vicdanını reddeder. O yüzden şart dediğiniz, somut kaba bir şartla 'Biz komisyona gireriz ama bu arkadaşımız serbest bırakın' değil. Bu komisyonun temel meselesi Ak Toroslar, yani beyaz Toros meselesidir geçmişteki. Şimdi bu rejimin savcısının masasında beyaz Toros var. Bu nasıl olacak? Bu savcıya, bu yargılama süreçlerine bir şey demeden, bu çıktıları görmeden, bugünün beyaz torosçusunu şımartarak bu sorun çözülür mü Meclis'te? Bizim rezervimiz buna. Biz bu komisyonun yol haritasını, zamanlamasını, eylül ekim geldiğinde ne göreceğiz, bu komisyonda bunları bilmemiz lazım. Bu konuda Sayın Numan Kurtulmuş'un müspet gayretleri var, olumlu çabaları var. Bu komisyonla ilgili siyasi partilerin genel başkanlarının olumlu yaklaşımları var. O yüzden biz meseleye negatif bir yerden yaklaşmıyoruz. Ama şöyle bir şeyde kimse düşünmesin yani, 'CHP komisyon diyordu, her şartta komisyona girecek, her şartta kalacak. Bu komisyon ne yaparsa yapsın olacak. Bu komisyon hiçbir şey yapmasa da komisyondayız.' Öyle bir şey şey yok." (HABER MERKEZİ)

Özgür Özel komisyon süreç PKK kürt sorunu