Özgür Özel'in açıkladığı anahtar liste nedir? Çarşaf liste ve blok liste nedir?

Özgür Özel'in açıkladığı anahtar liste nedir? Çarşaf liste ve blok liste nedir?
CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel'in Parti Meclisi seçimi öncesi açıklamaları liste tartışmalarını beraberinde getirdi. Anahtar liste, çarşaf liste ve blok liste nedir?

Artı Gerçek - CHP'nin 38'inci Olağan Kurultayında Genel Başkan seçilen Özgür Özel, il başkanlarıyla yaptığı toplantı sonrası PM seçimlerine ilişkin açıklamada seçimlerin çarşaf listeyle yapılacağını ve kendisinin de anahtar liste sunacağını belirtti.

Özel'in "CHP’ye yakışır bir PM listesi yapacağız. Anahtar liste, bir öneridir. Delegelerimiz istediği gibi oy kullanabilir” açıklamasının ardından çarşaf listeler, blok listeler ve anahtar listeler merak konusu oldu. CHP kurultayını izleyenler arama motorlarında çok sayıda "Anahtar liste nedir?", "Çarşaf liste nedir?" gibi sorularla arama yaptı.

ÇARŞAF LİSTE NEDİR?

Çarşaf liste 60 kişiden oluşan Parti Meclisi'nin, bütün delegelerin aday olabileceği bir yarışta seçilmesi anlamına geliyor. Parti yönetimi, seçimin “çarşaf listeyle” yapılmasını kararlaştırırsa, delegelerin oylarıyla hem muhalefetin hem yönetimin hazırladığı listelerde yer alan isimlerden en çok oy alanlar PM üyeliğine seçiliyor.

Çarşaf listede en yüksek oyu alan 60 kişi Parti Meclisi'ne seçilecek. Böylece, yönetimin desteklediği adayların üzeri çizilebiliyor ve karma bir PM oluşuyor.

ANAHTAR LİSTE NEDİR?

Anahtar liste, çarşaf listeyle yapılan seçimlerde, delegelere bir yol göstermek için hazırlanan bir listedir.

Anahtar liste, seçilecek meclis üyeleri adına partinin önde gelen isimleri tarafından yapılan bir kodlamayı anlatıyor. Seçim sandığına giden üyeler, bu kodlamaya dayalı olarak oy kullanarak, anahtar listeyi yapan siyasilerin görüşlerine uygun meclis adaylarına daha fazla oy sağlamak amaçlı hareket ediyor.

Çarşaf listede yüzlerce isim karşısında kalan delegelere ekipler kendi adaylarını işaret etmek için anahtar listeler hazırlıyor. Her grup anahtar liste çıkarabiliyor.

BLOK LİSTE NEDİR?

Blok liste, seçimlerin sadece hazırlanacak blok listeler arasında geçmesi anlamına geliyor. Bu nedenle blok liste antidemokratik bulunuyor. Burada kilit önem taşıyan blok liste Genel Başkan'ın hazırlayacağı liste oluyor. Eğer bu listeye oy vermek istemeyen gruplar varsa, onlar da blok liste hazırlayarak yarışa katılıyor. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar