RTÜK Üyesi Demirdöğen: Bu bir siyasi gasptır
HDP’nin RTÜK’ten tasfiye edilmesini değerlendiren RTÜK Üyesi İsmet Demirdöğen 'Bu hem siyasi hem de hak gaspıdır' dedi.
Erdal İMREK
ARTI GERÇEK - RTÜK’te görev süresi dolan üç üyenin yerlerine yenilerinin belirlenmesi için dün yapılan seçim, HDP’nin RTÜK’ten tasfiye edilmesiyle sonuçlandı. Seçimde belirlenen 3 üyeden 2’si AKP, 1’i CHP kontenjanından seçildi. HDP’nin elindeki tek sandalye alındı. Böylece Meclis’te 36 milletvekili olan MHP’nin RTÜK’te iki sandalyesi olurken, 54 vekili olan HDP sandalyesiz kalmış oldu. HDP’nin RTÜK’te sandalyesiz bırakılmasını değerlendiren RTÜK Üyesi İsmet Demirdöğen, "İktidar RTÜK’te çogunluğu ele geçirip, istediği kararları çıkarmak için bu yolu seçmiştir" dedi.
'ANAYASANIN ÖZÜNE VE TEMSİLİYET HAKKINA AYKIRI'
Artı Gerçek’e konuşan CHP’li RTÜK Üyesi İsmet Demirdöğen, seçimi ‘siyasi gasp’ olarak niteledi. AKP’nin yasadaki boşluktan yararlandığını söyleyen Demirdöğen, "Bu seçim, yasaya uydurulmuş olsa bile Anayasa’nın özüne ve temsiliyet hakkına aykırıdır. Bu bir siyasi gasptır. Parlamentonun 3. büyük partsinin RTÜK’te temsilsiz bırakılamsı bir siyasi karardır" şeklinde konuştu.
RTÜK'ün CHP'li üyesi İsmet Demirdöğen
'İKTİDAR ÇOĞUNLUĞU ELE GEÇİRMEK İÇİN BU YOLU SEÇTİ'
Yaşananın siyasi bir gasp olmasının yanı sıra bir hak gaspı da olduğunu dile getiren Demirdöğen, "İktidar RTÜK’te çogunluğu ele geçirip, istediği kararları çıkarmak için bu yolu seçmiştir. Bu ahlaki de değildir, vicdani de değildir. Ben bu yanlışın Anayasa Mahkemesi’nden dönmesini bekliyorum" dedi.
36 VEKİLİ OLAN MHP’NİN KOLTUĞU VAR, 54 VEKİLİ OLAN HDP’NİN YOK!
AKP ve CHP kontenjanından seçilen 2 üyenin görev süresi Temmuz’da sona ermişti. Temmuz’da yapılması gereken seçim ise yapılmadı. 9 üyeli RTÜK Temmuz’dan bu yana 7 üye ile çalıştı ve seçim için HDP’li üyenin görev süresinin dolması beklendi. HDP’li üye Ersin Öngel’in görev süresi Kasım’da dolacak. Kasım’a az bir süre kala 3 üyelik için de dün seçim yapıldı. Meclis Başkanlığı, biri HDP’den boşalacak üç üyenin yerine AKP’den 2, CHP’den 1 isim istedi. HDP’den ise isim istemedi. Bunun sonucunda RTÜK üyeliklerine AKP’den Ebubekir Şahin ve Taha Yücel, CHP’den ise İlhan Taşçı yerleştirildi. Böylece üye dağılımı, partilerin vekil sayılarına göre olması gereken RTÜK’te 36 vekili olan MHP’nin iki üyesi olurken, 54 vekili olan HDP’nin hiç üyesi kalmamış oldu. Anayasa’nın ‘her bir siyasi parti grubunun RTÜK üyeliği için Meclis’teki sayısal gücü oranında aday göstermesini öngören hükmü’ de böylece çiğnenmiş oldu.
ÖNDER: KAYYUM ANLAYIŞININ RTÜK'E UYARLANMASI
Konuya ilişkin Meclis’te söz alan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya, yapılanın HDP’yi tasfiye operasyonu olduğunu söyledi. Bir önceki dönem Meclis Başkanlığı’nın kura yöntemine gitmeyerek usulü bozduğuna dikkat çeken Önder şöyle konuştu: "Bu, RTÜK’te oy çoğunluğunu ele geçirme operasyonudur. Dört aydır seçim yapılmayarak Anayasa ihlal edilmiştir. Kamusal alandan, siyaset alanından, Meclis’ten HDP’yi, HDP’nin değerlerini tasfiye etme girişimidir. Bütün bunlardan öte de tenezzül meselesidir. Bunu da ayıplıyoruz. Yapılan işlem yasa dışıdır. Bu bir tasfiye girişimidir, kayyum anlayışının RTÜK’e de uyarlanma biçimidir."