Saddam-Nebukadnezar, Erdoğan-Abdülhamid: Tarihin yeniden yazımı

'Kabil'deki Afganistan Ulusal Müzesi'nin dışında taşa kazınmış bir slogan yer alır: Kültürü Yaşarken Bir Millet Yaşar.'

Saddam-Nebukadnezar, Erdoğan-Abdülhamid: Tarihin yeniden yazımı

Paris’te yaşayan bir gazeteci olan Olivia Snaije, otoriter liderlerin tarihi ve arkeolojiyi nasıl toplumu kendi düşüncelerini doğrultusunda yönlendirmek için kullandığını Newlines Dergisi'ne yazdı.

Snaije makalesinde Saddam, Esad ve Kaddafi örneklerini kullandı ama üç liderin de Cumhuriyet mirasından etkilendiği kuşkusuz. Roma ve hıristiyan geçmişini inkar ve imha eden genç Cumhuriyet veya Saddam’ın Nebukadnezar’ı gibi Abdülhamid hayranlığı öne çıkan Erdoğan. Cumhuriyet ve Erdoğan Türkiyesi’ni anlamanıza katkıda bulunabilecek bu makaleyi sizinle paylaşıyoruz.

Orta Doğu ve kültürel mirası söz konusu olduğunda medya yağma, yasadışı eser kaçakçılığı ve son dönemdeki olumlu bir gelişmeyle, Eylül 2021'de 3500 yıllık Gılgamış tabletlerinin ABD'den Irak'a dönüşü gibi haberlerle dolu.

Arap Baharı'ndan 10 yıl öncesine ve Irak'ın işgalinden sekiz yıl öncesine kadar, bölgenin büyük bir kısmı yalnızca insani ölçekte değil, aynı zamanda arkeolojik mirasında da korkunç bir kayıp yaşadı. Her ikisinin de doruk noktası, 2015 yılında, Suriye'deki UNESCO Dünya Mirası listesindeki Palmyra'dan 40 yıldır sorumlu olan 82 yaşındaki arkeolog Khaled al-Asaad'ın vahşice öldürülmesi ve 2 bin yıllık tarihin bir kısmının yok edilmesiyle geldi. İ

Kabil'deki Afganistan Ulusal Müzesi'nin dışında taşa kazınmış bir slogan yer alır: "Kültürü Yaşarken Bir Millet Yaşar". Ancak bu basit cümlede bir ulusun kendisini nasıl gördüğünün tüm karmaşıklığı yatmaktadır.

Üç ülke - Irak, Suriye ve Libya - çoğu şu anda tehlikede olan ve uzun süredir ortak diktatörleri olan olağanüstü bir antik arkeolojik alan mirasına sahipler, (her ne kadar Suriye örneğinde Esad rejimi devam ediyor olsa da), hepsi kendi milletlerini nasıl gördüklerini tanımlamak için kültürel miraslarını çeşitli şekillerde kullandılar.

Diktatörlerin uluslarını şekillendirmek için eski tarihten ilham almaları yeni bir şey değil. Hitler ve Nazi partisi efsanevi, antik "Aryan" ırklarını geliştirirken, Mussolini Roma imparatorluğuna baktı. İran'ın son şahı Muhammed Rıza Pehlevi, MÖ altıncı yüzyılda Büyük Cyrus tarafından kurulan 2.500 yıllık Pers imparatorluğunun ihtişamını göstermek için 1971'de Persepolis'te ulusal kutlamalar sırasında tarihin en cömert partilerinden birini verdi.

Saddam Hüseyin, Hafız Esad ve Muammer Kaddafi 1960'ların sonlarında ve 70'lerde iktidara geldi ve sırasıyla 24, 29 ve 42 yıl yönettiler. Hepsi Pan-Arabizm'den ilham aldılar, ancak bireysel yaklaşımlarını geliştirdiler.

Hem Saddam hem de Esad, ülkelerinin arkeolojik mirasının değerini anladılar ve onu Baas Sosyalist Partisi'nin nasıl olması gerektiğine dair kendi yorumlarına uyacak şekilde uyarladılar. İkisi de azınlıklardan geliyordu: Çoğunluğu Şii olan bir ülkede Sünni Müslüman Saddam ve çoğunlukla Sünni Müslüman bir ülkede Alevi Esad.

Her ikisi de farklı inançlara sahip insanları birleştirmenin gerekli olduğunu gördüler ve geçmişi kullandılar.

İranlı arkeolog Kamyar Abdi, 2008 yılında Sosyal Arkeoloji Dergisi'nde yayınlanan bir makalesinde, iktidara geldikten kısa bir süre sonra Iraklı arkeologlara yaptığı konuşmada Saddam'ın şu konuşmayı yaptığını belirtiyor:

"Eski Eserler Dairesi sizin ve özellikle aranızdaki uzmanların sorumluluğunda. Iraklıların sahip olduğu en değerli kalıntılar olan ve bugün olağandışı bir canlanmaya tanık olan ülkemizin, insanlığa büyük katkıda bulunan ve tüm insanlık için büyük işaretler oluşturan önceki uygarlıkların yavruları olduğunu dünyaya gösteren eski eserleri koruyor."

Abdi, Baas Partisi'nin iktidara gelmesinden sonraki yıllarda, Eski Eserler Dairesi'nin bütçesinin %80 oranında arttığını ve tarihi alanların yenilenmesi ve yeniden inşası gibi, kazıların sayısının da hızla arttığını yazıyor.

Iraklı arkeolog Haidar Almamori, New Lines Magazine verdiği röportajda, "Dürüst olmak gerekirse, o zamanlar şimdi olduğundan daha iyiydi" dedi. Almamori, antik Babil kentinden gelen biri ve Babil Üniversitesi'nde ders vermektedir. Aynı zamanda Dilbat Antik Kenti'nde saha müdürü olarak görev yapmaktadır.

Suriye'de de Esad'ın arkeolojiyi desteklemesi, merhum gazeteci Patrick Seale'nin tanımladığı gibi, ulus inşa etme projesinin bir parçasıydı. Arap kültürü ve uygarlığı konusunda uzmanlaşmış Fransız siyaset bilimci Stéphane Valter, 2002 tarihli "La Construction nationale syrienne" (Suriye’nin Ulus İnşası) kitabında Esad'ın Suriye arkeolojisiyle ilişkisini inceledi.

Suriye'deki çeşitli etnik ve dini topluluklar nedeniyle sosyal birliğin kırılganlığı nedeniyle, Esad'ın tüm azınlıkların meşru bir yer bulabileceği bölgesel ve tarihsel bir kimlik oluşturmasının önemli olduğunu yazıyor. Esad, Suriye'nin arkeolojik zenginliği, kuşkusuz, gerçek Suriyeli olarak tanıtılan bir kültüre dayalı bir ulusal kimliğin inşasına yardımcı oldu.

Trablus'tan Mohamed Ali Fakroun'a göre, Kaddafi'nin Libya'nın kültürel mirasıyla ilişkisi oldukça farklıydı ve onun "istikrarsız kişiliğinin" bir yansımasıydı. Fakroun, 1986 yılında Libya Eski Eserler Departmanında çalışmaya başladığında eğitimini yeni bitirmişti. Kaddafi'nin 1988'de Trablus Ulusal Müzesi'nin açılışına katıldığını hatırlatıyor.

Kaddafi'nin Libya'nın mirasına bakışı seçiciydi, ancak diğer diktatörler gibi iletmek istediği mesajla uyumluydu. Fakroun, "Libya doğudan batıya ve kuzeyden güneye bağlanır ve etrafımızdaki tüm kültürlerin örnekleri var" diye konuştu.

Ancak Kaddafi, o zamanki Pan-Arap ideolojik tercihine uygun olarak (sonraki yıllarda benimsediği Pan-Afrikanizm karşısında) İslam arkeolojisini ve ondan sonra, yeterince geçmişe gittiği için tarih öncesini büyük ölçüde destekledi.

Buna karşılık, Libya'da uzun yıllar geçiren İngiliz arkeolog Graeme Barker, "ülkenin muhteşem Yunan ve Roma arkeolojisinin ona 20. yüzyılın nefret edilen İtalyan kolonizasyonunun habercisi" olduğunu açıkladı.

Açılış günü, müze personelinin bazı odalara "Rum" veya "Roma" adını verdiğini görünce Kaddafi'nin yüzünün düştüğünü söyledi Fakroun. Devamında, "İsimleri 'Yunan kolonizasyonu' veya ' Bizans kolonizasyonu', bunun hakkında konuşmazdık. Ya da Tuareg olan nesnelerin, Arap olduklarını söylemek zorunda kaldık. Bilimsel olmak istedik ama yapamadık çünkü onun için var olan tek etnik köken Araptı." ifadelerini kullandı.

Kültür danışmanları Rene Teijgeler ve Mehiyar Kathem, Routledge'ın "Sürdürülebilir Miras El Kitabı"nda yayımlanacak olan "Siyasi Kırılmalar ve Irak'ın Kültürel Mirası" başlıklı makalelerinde, Irak'taki Baas rejiminin "modern Irak'ı şanlı tarihiyle birleştirmeye çalıştığını" yazıyorlar.

Saddam'ın Babil hükümdarı ve savaşçı II. Nebukadnezar’a olan takıntısı gayet iyi belgelenmiştir. Saltanatı sırasında Irak, tümü Saddam'ı Mezopotamya hükümdarları veya sembolleri ile üst üste tasvir eden propaganda posterleri, duvar resimleri ve antik sanat eserleri tarzında yontulmuş kabartmalarla doluydu.

Saddam-Nebukadnezar, Erdoğan-Abdülhamid: Tarihin yeniden yazımı - Resim : 1

Fotoğraf: New Lines Magazine

Bu nedenle Antik Babil, Saddam'ın tutkusunun odak noktası ve Iraklıların etnik birliğini simgeleyen bir araç haline geldi. 1980'lerde Saddam, Nebukadnezar'ın sarı ve mavi tuğlalarla sırlı İştar Kapısı'nın ilk inşa edildiği Babil'i yenilemeyi seçti. Orijinali, Berlin'deki Bergama Müzesi'nde olan İştar Kapısı yeniden inşa edildi.

Saddam, buraya kendisi için de bir saray inşa etti. Nebukadnesar'ın 2 bin yıldan fazla bir süre önce yaptığı gibi, yeni malzemeler kullandı ve adını tuğlaların üzerine yazdı. Dahası, dedi Almamori ve devam etti:

"Kuzey gölü yakınlarındaki Pers mezarlığının bir kısmına zarar veren ve kaldıran üç veya dört göl kazdı. Farklı medeniyetlerin birçok katmanı kaldırıldı. Yapay höyükler inşa etti ve bunlardan birinin üzerine sarayını inşa etti. Yüksek mevkilere sahip arkeologlar bir şey söylemekten korkuyorlardı."

Bununla birlikte Almamori, eski kralların tapınaklarını yeniden inşa ederek yaptıklarını taklit ettiğini düşündüğünüzde Saddam'ın yaptığının o kadar da garip olmadığını öne sürüyor.

Valter ise, Suriye'de 1970'lerde Baas partisinin laik bir vizyonla tarihi yeniden yazmak için bir komite kurduğunu ve İslam'ın sadece Arap medeniyetinin bir ifadesi olduğunu anlatıyor. Bu anlamda tarihin Emevi dönemi, çok etnikli yapısı nedeniyle partiye faydalı olmuştur.

Valter, Şam'daki Emevi Camii'nin parti için en iyi sembollerden biri olduğunu yazıyor, özellikle Suriye’nin kültürel mirası nedeniyle: Önce bir Arami ve sonra bir Roma tapınağı, sonra bir kilise ve nihayet bir cami. Cami, Esad'ın bir görüntüsünün arkasında o sırada Suriye'nin en değerli banknotunda yer aldı.

Valter, banknotların Halep Kalesi, Bosra'daki Roma amfitiyatrosu ve Palmira Kraliçesi Zenobia'nın resimlerini içerdiğini ve rejimin etnik kültürel Arap referanslarını milliyetçi gurur ve bir tutam İslam ile birleştirme arzusunu açıkça gösterdiğini yazıyor. Suriye'nin antik yerleri için de durum aynıydı.

Şu anda Paris'te yaşayan Suriyeli arkeolog ve miras küratörü Ali Othman, Suriye'deki arkeolojik alanların da bir dış politika unsuru olduğunu açıkladı. Partinin tarihçileri tarihin yeniden yazılmasında üstünlüğe sahip olmasına rağmen, sitelerin kazısı çoğunlukla örneğin Fransa, Polonya veya Japonya'dan gelen yabancı arkeologlara bırakıldı.

Othman, rejimin arkeolojik mirasını "diplomatik anahtarlar olarak" kullandığını da sözlerine ekledi. Esad, Avrupa ve ABD ile diplomatik sorunlarını kültürü bir pazarlık noktası olarak kullanarak çözdü.

Othman, Eski Eserler Müdürlüğü'nde çalışan bir memurken, yakınlarda korkunç bir hapishane olan Tadmor'un varlığından bir türlü kurtulamadığı için Palmyra bölgesini ziyaret etmekten her zaman korktuğunu söyledi. "Arkeologlar hapishane orada değilmiş gibi davrandılar" dedi. Othman, Esad için en önemli antik yerlerden birinin Akdeniz kenti Lazkiye yakınlarındaki Ugarit olduğunu da sözlerine ekledi.

Saddam'ın Irak'ı veya Esad'ın Suriye'sinden farklı olarak, Kaddafi'nin Libya'sında, Eski Eserler Dairesi sürekli yetersiz fondan muzdaripti. Fakroun, "Bütçemiz neredeyse sıfırdı" diye vurguladı:

"Bir zamanlar ülkenin bütçesini hazırlarken Eski Eserler Dairesi'ni unutmuşlardı. Altı aydır maaşımız yoktu. Petrolden tonlarca parası olan bir ülkeden bahsediyoruz ve bize kuruş verdiler. Ve beş Dünya Mirası alanımız var. Her yerdeki diktatörler gibi, Kaddafi de ülkenin kendisinden önce var olmadığını düşündü. O iktidara gelmeden önce eğitim aldığımız için şanslıydık çünkü eski Libya ile ilgili tüm tarih dersleri kaldırıldı."

Geçtiğimiz on yıllar boyunca, her üç ülkedeki seçkin arkeolojik alanlar yağma, vandalizm, ihmal veya İslam Devleti'nin ellerinden ya da Antik Babil örneğinde, ABD ve Polonya birliklerinin askeri üslerini harabelerin üzerine inşa etmesinden zarar gördü.

Suriye'deki ve çatışma içindeki ülkelerdeki kültürel mirası korumak için çalışan Heritage for Peace vakfı gibi bazı kuruluşlar yardım etmek için ellerinden geleni yapıyor. Arkeolojinin politize edilmesinin bir sonucu diktatörlükler tarafından kendi kendine hizmet eden amaçlara kaydırılması oldu.

Iraklı sanat tarihçisi ve arkeolog Zainab Bahrani geçtiğimiz günlerde Afikra podcast'inde kültürel mirasın neden değerli olduğu hakkında konuştu:

"Elbette, mimari miras tarihte bir yer tutturur. Ancak, insanlar tarihi mimariye bağlanır, insanların benlik duygusu ona bağlanır ve bunun tersine olarak tarihin insanların hafızasını silmenin bir yolu olarak nasıl kullanılabileceğini görebilirsiniz."

erdoğan suriye Libya esad abdülhamid Saddam Kaddafi