Sancar ve Buldan'ın aday olmayacağı Yeşil Sol Parti'de Eş Genel Başkanlık için çok sayıda ismin adı geçiyor

Sancar ve Buldan'ın aday olmayacağı Yeşil Sol Parti'de Eş Genel Başkanlık için çok sayıda ismin adı geçiyor
Seçimlerden sonra yenilenme süreci başlatan HDP'de Eş Genel Başkanlık için çok sayıda isim gündeme geldi. Meral Danış Beştaş, Çiğdem Kılıçgün Uçar, Cengiz Çiçek, Sırrı Süreyya Önder, Keskin Bayındır gibi birçok isim kulislerde konuşuluyor.

Seda TAŞKIN


ANKARA - 14 - 28 Mayıs tarihli seçimlerin sonuçları başta muhalefet olmak üzere tüm siyasi partileri harekete geçirdi. Bir önceki seçimlere oranla oy kaybı yaşayan Hakların Demokratik Partisi (HDP), bu kaybın sebeplerini değerlendirme ve yenilenme süreci yaşıyor.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar kongrede aday olmayacaklarını açıklamıştı. Eş genel başkanların açıklamalarının ardından gözler yeni seçilecek adaylara yöneldi.

HDP’DE BAŞKANLIK EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE YÜRÜTÜLÜYOR

HDP’nin genel başkanlık makamı, eş başkanlık sistemi ile yürütülüyor. Bir kadın ve bir erkekten oluşan bu sistemde eş başkanlardan biri Kürt hareketi geleneğinden diğeri ise ya partinin diğer bileşen yapılarından veya birey kontenjanından seçiliyor.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ

Partide konuşulan isimler arasında geçtiğimiz dönem HDP, şimdi ise Yeşil Sol Parti (YSP) Grup Başkanvekili olan Meral Danış Beştaş yer alıyor. Kürt hareketinden Beştaş’ın hukukçu kimliği, kadın ve insan hakları mücadelesinde yıllarca çalışma yürütmüş olması, grup başkanvekilliği dönemindeki performansının isminin öne çıkmasına neden olduğu belirtiliyor.

TÜLAY HATİMOĞULULARI

Diğer konuşulan kadın adayların arasında ise Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi'nin (SYKP) eski eş başkanı ve yeni dönemde YSP Adana milletvekili seçilen Tülay Hatimoğulları Oruç'un adı geçiyor. Sosyalist mücadele geleneğinin önde gelen isimlerinden olması, partide halklar ve inançlar komisyonu üyesi olarak genel bakan yardımcılığı yürütmüş olması ve kadın mücadelesinde aktif rol almasının yanı sıra, Arap ve Alevi toplumundan olan Hatimoğlulları’nın deprem sonrası bölgedeki çalışmaları da ismini ön plana çıkarıyor.

ÇİĞDEM KILIÇGÜN UÇAR

Hatimoğulları’nın yanı sıra YSP mevcut Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar’ın adı da gündemde. HDP’nin seçimlere girmeme kararı aldıktan sonra YSP çatısı altında seçimlere girilmişti. Bu süreçte Uçar, YSP Eş Sözcülüğüne seçildi ve aynı zamanda YSP İstanbul milletvekili oldu. Kürt ve Alevi olan Uçar, uzun yıllardır toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların hakları alanında mücadelesiyle biliniyor.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ

Öte yandan parti içinde siyasi yasak ve cezaevinde olmasına rağmen Selahattin Demirtaş’ın ismi de konuşulan isimler arasında. Demirtaş, geçtiğimiz günlerde aktif siyasette yer almayacağını açıklamıştı. Eğer adaylık teklifi giderse Demirtaş’ın nasıl bir karar vereceği de merak ediliyor.

CENGİZ ÇİÇEK

Öne çıkan erkek adaylar arasında ise Halkların Demokratik Kongresi HDK Eş Genel Başkanı Cengiz Çiçek’in ismi yer alıyor. Dersimli olan Çiçek, hukukçu ve HDK geleneğinden geliyor.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER

Eş Genel Başkanlık için partide ismi konuşulan adaylardan birisi de HDP eski milletvekili, şu an YSP İstanbul milletvekili ve ayrıca Meclis Başkanvekili olan Sırrı Süreyya Önder. Ancak Önder’in bu makama sıcak bakmadığı da belirtiliyor.

KESKİN BAYINDIR

Partide adı geçen bir diğer erkek aday ise Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır. Kürt hareketinden Bayındır, hali hazırda YSP Batman Milletvekili. Uzun yıllardır mücadele içinde yer alan Bayındır'ın kitlelerle kurduğu iletişim de ismini öne çıkarıyor.

Öne Çıkanlar