Sığınmacıların gölgesinde referandum
Göç İdaresi’ne göre Gaziantep’de 300 bin Suriyeli var. Ama Gazianteplilere göre bunun üç katından fazla göçmen yaşıyor. Dengeler de bu sorunun üzerine inşa edilmeye çalışılıyor.
Gaziantep halkı 16 Nisan Halk Oylaması öncesi Suriye’deki savaştan kaçarak gelen resmi olarak 300 bin olan mültecilerle entegre sorunu yaşayarak referanduma gidiyor. Güneydoğu’nun sanayi ve ticarette önemli merkezlerinden biri olan Gaziantep son yıllarda kentin ekonomi ve sosyal yaşamında etkili olan mülteci sorununu yaşıyor. Göç İdaresine göre 300 bin kişi olduğu ileri sürülen Suriyeliler için Gaziantep’liler bu sayının 3 katından fazla olduğunu iddia ediyor. Dengelerin bu sorunlar üzerine inşa edilmeye çalışıldığı kentte referandum süreci Suriyelilerin gölgesinde yaşanıyor.
CHP: CİDDİ GÜVENLİK SORUNU VAR
Gaziantep’in Suriye’de yaşanan iç savaştan gelen mültecilerle ikinci bir Halep olduğuna dikkat çeken CHP İl Başkanı Zeki Sucu, hükümetin yanlış izlediği Suriye politikası ile bu mülteci sorunu ile Gaziantepliyi cezalandırdığını iddia ederek, "Bu yanlış politika sonucu Antep’te en basit şekilde 300 tl olan ev kiraları 600 tl’ye çıktı. 50 tl günlük yevmiyeye çalışan işçi 20 tl’ye mecbur oldu. Kentin bir çok mahallesi tamamen Suriyelilerde dolu. Bu kişiler iş yeri açıyor vergi yok, karşısında Antepli esnaf vergi ödüyor, kira ödüyor ve bu şartlarda rekabet ederek yaşamaya mecbur bırakılıyor" dedi. Gaziantep’e gelen mültecilerin içinde IŞİD başta olmak üzere çok sayıda teröristin de geldiğine dikkat çeken CHP İl Başkanı Sucu, "Ciddi bir güvenlik tehdidi de yaşanıyor kentimizde, çünkü bu ailelerin bir çoğu çevre illerden gelip burada kalıyor, dolayısıyla kayıtların çok üzerinde bir Suriyeli vatandaş ile aynı sokağı paylaşmak zorundayız. İktidar partisi ve yerel yöneticiler bu işin şov kısmıyla ilgileniyor, ya da gördükleri manzara karşısında başlarını kuma gömmeyi tercih ediyor. Her defasında uyarı yapıyoruz buradaki yöneticilere, vekillerimiz aracılığı ile meclisten ülke gündemine de bu uyarılar yapılıyor ancak bu konuda ciddi bir çalışma göremiyoruz. Bu kişilerin bir çoğu cahil göçebe durumda, halen burada 4-5 çocuk yapıyor. Bu şekilde bir beş yıl içinde bu sayı ciddi sıkıntıları da beraberinde getirecek."
SURİYELİLER ‘YABANCI’ ÇALIŞTIRMIYOR
Gaziantep’e gelen ve ekonomik durumları iyi olan Suriyeliler birçok sektörde ticari faaliyet sürdürüyor. Suriyeliler Anteplilerin iş yerlerinde çalışabiliyor ancak Suriyeliler kendi açtıkları işyerlerine ‘Yabancı’ çalıştırmıyoruz diyerek Anteplileri çalıştırmıyor. Bir Suriyeli kuyumcuyu ziyaret eden CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, sohbet sırasında işyerinde çalışanların hepsinin Arapça konuştuğunu gördüğünde "Burada herkes Suriyeli mi ?" sorusuna "Evet biz işyerimizde yabancı çalıştırmıyoruz" yanıtı karşısında şaşırıp kalmış. Gökdağ, İktidarın bu kargaşa ortamında seçimi ortaya atmasının ne kadar saçma olduğunun Antep’te apaçık ortada olduğuna vurgu yaparak, "5 yıl içinde kendi memleketimizde yabancı olarak adlandırılır durumdayız. Bu insanlar aşırı şovenist davranarak kendilerinin açtığı işyerlerinden başka bir yerden alış veriş yapmıyor. Antepli esnafa karlarından çok zararları var. Gıdadan konfeksiyona, fabrikadan, altın sektörüne kadar kendi işyerlerini açtılar ve sadece Suriyeli çalıştırıyor ve ticareti de onlarla yapıyor. Böyle giderse bir 5 yıl sonra bizi buradan atmaya kalkarlarsa hiç şaşmam" diye konuştu.
SOKAKLAR SEÇİMDEN HABERSİZ
Antep yerel medyasındaki haberlere göre de referandum sönük geçiyor. Belediyelerin bu seçimde etkin bir propaganda yaparak vatandaşı etki altına aldığına dikkat çeken Gaziantep İleri Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Murat Güreş, "Bu seçim sürecinde yerel medyanın da etkisi yok. Geçenlerde CHP’de yapılan bir toplantıda basın eleştirilmiş. ‘Bizim haberlerimizi vermiyorlar, bu durumda basınla nasıl çalışacağız’ diye kaygılarını dile getirmişler. Çünkü üç merkez belediye de AKP’li, yerel basın buralardan ilan aldığı için belediye ve iktidar haberlerinin daha çok yapıldığı süreçler yaşanıyor. Şimdi ‘Hayır’ı yerel basın da açıkçası fazla dillendiremiyor. Basının üzerinde direk bir baskı yok gibi görünse de belediyeler ve sanayicilerin bu seçim sürecinde Antep basınını ilan-reklamla kuşatmış olması basının ne kadar özgür olduğunu da ortaya çıkartıyor. 16 Nisan’da da sonuç çok farkla olmasa da yüzde 51-52 ile ‘Hayır’ çıkar diye gözlemliyorum" dedi.
AKP VE MHP İLE GÖRÜŞEMİYORUZ
Artı Gerçek olarak bölgede ziyaret ettiğimiz kentlerde AKP ve MHP’den görüşme taleplerimize olumlu yanıt alamadan izlenimlerimizi sürdürüyoruz. Diğer kentler gibi Gaziantep’te de bu ayrımcılıkla karşılaşıyoruz. Parti başkanı ya da yöneticisi ile görüşme şansımız olmayınca sokaktaki vatandaşla konuşuyoruz. Gaziantep sokakları AKP ve EVET afişlerinin işgali altında. AKP ve MHP kendi seçmenlerine farklı yöntemlerle ulaşarak EVET çalışmasını sürdürüyor. Antep caddelerinde AKP’nin EVET afişindeki "SIKIYÖNETİM UYGULAMASI SON BULUYOR" ifade akıllara durgunluk veren cinsten. Bunu gören HDP’liler "iktidar sıkıyönetim uyguladığını kabul etmiş" diyerek tepkilerini gösteriyor.
HDP SANDIKLARI BOŞ BIRAKMAYACAK
7 Haziran 2015’te 143 bin oy alarak 2 milletvekili çıkartan HDP, 1 Kasım’da 39 bin oy eksik alınca 104 bin oya karşılık sadece Mahmut Toğrul’u meclise gönderebildi. 16 Nisan’da mevcut oylarının üzerinde bir oy almayı hedeflediklerini belirten HDP Parti Meclisi Üyesi Mehmet Karayılan, "Bizim seçmen kitlemiz ortada. Referandumda parti ayrımı olmayacağı için parlamentoya giremeyen partilerin, CHP ve MHP tabanının da HAYIR vereceğine tanık oluyoruz. Bu veriler sonucu AKP burada yüzde 50 EVET çıkartırsa büyük başarı saysın. Çünkü insanların üzerindeki baskı sandıktan HAYIR olarak çıkacak diye bekliyor ve bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İki İl Eş başkanımız da görevlerinin başında değil. Çünkü cezaevindeler. Bu şartlarda yine de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gaziantep’te oy kullanılacak 3 bin 335 sandığın neredeyse tamamında görevlilerimiz olacak. Bu seçimde diğer seçimlerden daha etkin bir sandık ve saha çalışması sürdürüyoruz" diye konuştu.
TOĞRUL: KİTLELER AKP’DEN RAHATSIZ
Olağanüstü şartlar ve baskılar altında gidilen referandum sürecinde insanların evlerinde HAYIR dediklerini duyduklarını ifade eden Mahmut Toğrul da AKP’nin EVET’i topluma anlatamadığına dikkat çekti:
"Antep’te seçmenlerle yaptığımız konuşmalarda neye EVET diyeceklerini bilmediklerini görüyoruz. AKP’nin 18 maddeyi seçmene anlatamadığını görüyoruz. Artık vatandaş uygulanan tek taraflı baskı ile EVET ısrarından son derece rahatsız, bu durumda eğer 15 Nisan’da bu şartlarda yüzde 55’i bulabilirlerse elini öpüp başına koysun, çünkü bu diğer seçimlerden farklı bir ortamda yaşanıyor."