Süleyman Soylu da AHBAP'ı tehdit etti: 'Gereği yerine getirilecektir'

Süleyman Soylu da AHBAP'ı tehdit etti: 'Gereği yerine getirilecektir'
İçişleri Bakanı Soylu depreme ilişkin, "Bütün delillendirme işlemleri devam etmektedir, bunlar yapılmadan enkaz kaldırılmamaktadır" dedi. Soylu ayrıca, deprem bölgesine yardım toplayan AHBAP'ı tehdit etti.

Artı Gerçek - Maraş'ta 9 saat arayla meydana gelen depremler 10 ilde yıkıma yol açtı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da depremlere ilişkin açıklamada bulundu.

Soylu, “Kim eksiklik yapmışsa binanın yapımında, binanın yapımından sonra yapılanlar söz konusuysa bunların hepsinin tespit edilmeye yönelik bütün delillendirme işlemi devam etmektedir. Bunlar yapılmadan enkaz kaldırılmamaktadır” diye konuştu.

Soylu, “Bir salgın hastalık, bir bağırsak enfeksiyonu gibi bir yayılım söz konusu değil" dedi.

AHBAP'I TEHDİT ETTİ

Soylu, "Yardım kampanyası AFAD tarafından gerçekleştiriliyor, onun için toplanan bağışlarla ilgili ne harcandı, ne kadar harcandı, bunun tamamen geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de aynı istikamette devam edeceğini söylemek isterim. Bu konuda devletle eş koşmaya çalışan varsa da gereği yerine getirilecektir" sözlerini kaydetti.

Soylu, "Antakya'da 2 konuttan 1'i ya yıkık ya ağır hasarlı" dedi. Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Soylu, deprem bölgesinde yapılacak konutların 1 yıl içerisinde teslim edileceğini söyledi.

Deprem bağışlarıyla ilgili konuşan Soylu, "Zaten bizim birçok AFAD da dahil sivil toplum da dahil çalıştığımız dernekler var. Onlar kendileri isterler, 'Bizi denetleyin, biz bu konuda milletimize karşı, bağışçılarımıza karşı art niyet içerisinde olmayalım' derler ama bunu istismar eden varsa da bu konuda devletle eş koşmaya çalışan varsa da gereği yerine getirilir, getirilecektir" dedi.

Burada yaptığı açıklamalarda, 'yağma ve hırsızlık' olayları ile ilgili de konuşan Soylu, "Güvenlikle ilgili, asayişle ilgili bir dedikodu aldı başını gitti. Kıymetli vatandaşlarımız, biz Kahramanmaraş'tayız yağma görmedik, Adıyaman'da, Osmaniye'de bir yağma yok" ifadelerini kullandı.

Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Antakya'da 2 konuttan 1'i ya yıkık ya ağır hasarlı. Her iki konuttan bağımsız bölümden bir tanesi ya yıkılmış, ya ağır hasar ya da acil yıkılacak kapsamında. Hasar tespitleri hızlı şekilde devam edecek. Yapacağımız işlemler daha sonra da devam edecek. Oluşturulan konteyner şehirler, hak sahipliği işlemleri, Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı hem taşınma hem kira gibi devletimizin özellikle depremzedelerin önümüzdeki süreçte, 1 yıllık süreçte evleri yapılana kadar başını sokacakları geçici barınma merkezleri dahil olmak üzere, hasar tespitleri üzerinden yürüyecektir.

Bundan sonraki soruşturmalara konu olacak binalardaki eksikliklerle alakalı süreçlerle alakalı da yargı gözetiminde, Bakanlık birimlerimiz, bilirkişiler, savcılar, bunların incelenmesi, bütün binalarda teker teker devam etmektedir. Burada kim eksiklik yapmışsa, yapımdan sonra yapılanlar söz konusuysa bunların hepsinin tespit edilmesi, binalarda devam etmektedir. Bunlar yapılmadan da herhangi bir enkaz kaldırılmamaktadır. Yıkılan binalar var, zaten orada enkaz çalışması yapılıyor, ağır hasar ve acil yıkılacak binalar da var. Bunların içine girilmemesi yönünde tespitimiz var ama bu husus da Bakanlık yetkililerinin vereceği onayla girilebilecektir. Güvenlik ekiplerimizle girilecektir.

"SALGIN HASTALIK, ENFEKSİYON YAYILIMI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Burası bir daha ayağa kalkmaz şeklinde değerlendiren vatandaşlarımız, şöyle söylüyorlar, 'Bu şehir bir daha kurulmayacak, tahliye edilecek' diyorlar. Kahramanmaraş'ta da var, Hatay'da da var. Bu şehirler sağlam zemin üzerinde yeniden bu vatandaşlarımızın şehri olarak hayatiyetine devam edecektir. Şu an için salgın hastalık, enfeksiyon yayılımı söz konusu değil.

"215 ENKAZDA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

Deprem bölgesine 700 bin çadır daha gönderilecek. Kahramanmaraş'ta 215 enkazda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İyi niyetliler olduğu gibi aldığı desteği yerine ulaştıramayanlar, bunun istismarını yapmak isteyenler de olabilir. Bu konuda STK ile ilişkili genel müdürlüğümüz gerekli bütün denetimleri, ne almış, nereye gitmiş, ne olmuş, yarın öbür gün herhangi bir istismara mahal vermemek için yapmaktadır.

"DEVLETLE EŞ KOŞMAYA ÇALIŞAN VARSA GEREĞİ YERİNE GETİRİLİR"

Yardım kampanyası AFAD tarafından gerçekleştiriliyor, onun için toplanan bağışlarla ilgili ne harcandı, ne kadar harcandı, bunun tamamen geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de aynı istikamette olacağını söylemek isterim.

Zaten bizim birçok AFAD da dahil sivil toplum da dahil çalıştığımız dernekler var. Onlar kendileri isterler, 'Bizi denetleyin, biz bu konuda milletimize karşı, bağışçılarımıza karşı art niyet içerisinde olmayalım' derler ama bunu istismar eden varsa da bu konuda devletle eş koşmaya çalışan varsa da gereği yerine getirilir, getirilecektir."

NE OLMUŞTU?

Soylu'nun bu açıklaması, dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin deprem için bağış toplayan AHBAP ve Babala'yı hedef aldığı sözlerini akıllara getirdi.

Bahçeli, "Devleti bir kenara itip, ahbap çavuş ilişkileriyle yardım toplanması, bu kapsamda paralel bir hat kurulması devletin inandırıcılığını bir nevi gölgelemektir, bizim nazarımızda da itibar edilmemesi gereken bir yanlıştır" ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar