İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya heyetleriyle görüştü: Olumlu tavır gördük

İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya heyetleriyle görüştü: Olumlu tavır gördük
Türkiye'nin NATO üyeliklerine karşı çıktığı Finlandiya ve İsveç heyetleri, İbrahim Kalın ve Sedat Önal'ın başkanlık ettiği heyetle görüştü. Kalın, 'Olumlu tavrı gördük, sevindirici' dedi.

Türkiye bir süredir İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliklerine onay vermemesi ile gündemde. Son haftalarda bu konuda kriz devam ederken Türkiye heyeti ile İsveç ve Finlandiya heyetleri NATO'ya üyelik başvurularına ilişkin istişarelerde bulunmak üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplantı yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın başkanlık ettiği Türkiye heyeti, Finlandiya ve İsveç heyetleriyle ayrı ayrı görüştü. Daha sonra üç heyetin bir araya geldiği toplantıya geçildi. İsveç ve Finlandiya heyetleri görüşmeye, İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara'nın başkanlıklarında katıldı.

Görüşmelerin ardından İbrahim Kalın, Beştepe'de basın toplantısı düzenledi. Kalın'ın açıklamasından satır başları şöyle:

GÜVENLİK KAYGILARINI GİDERECEK ADIMLAR ATILMALI:

Kendilerine verdiğimiz mesajları şöyle özetleyebilirim: Öncelikle NATO bir güvenlik ittifakıdır, bir ekonomik işbirliği ya da başka odağı olan bir örgüt değildir. Merkezinde, temelinde güvenliğin olduğu bir ittifaktır. Dolayısıyla bu ittifakın en temel konusu, üyelerinin güvenlik kaygılarının eşit ve adil bir şekilde paylaşılmasıdır. Bu anlamda NATO'ya üye olacak başka ülkelerin de mutlaka mevcut üye ülkelerin güvenlik kaygılarını giderecek, bunları ortadan kaldıracak, bu ülkelerden kaynaklı terör tehditlerini bertaraf edecek adımları atmak olduğunu ivedilikle ifade ettik.

TÜRKİYE, NATO'NUN BUGÜNE GELMESİNDE ÖNEMLİ ROLLER OYNADI:

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvuruları, bu ülkelerin güvenlik konsepti tarihinde de önemli bir dönüm noktasına tekabül ediyor. Zira özellikle İsveç bağlamında düşünürsek, yaklaşık 200 yıldır tarafsız olmayı benimsemiş, diğer ittifaklara katılmamayı tercih etmiş bir ülkenin Ukrayna savaşı sonrasında NATO'ya üye olması önemli bir kırılma noktasıdır. Bizim, NATO'nun 1952'den bu yana en önemli üyelerinden birisi olduğumuz aşikar bir gerçektir. Türkiye, ittifaka çok ciddi katkılar sunmuş ve ittifakın bugünü kadar gelmesinde de çok önemli roller oynamıştır.

'AYRIMLARININ BİR ANLAMI YOK'

Terörün farklı yüzleri, biçimleri, şekilleri, dönüşüm geçirerek karşımıza çıkan çehrelerine karşı da bizim kararlılıkla mücadele etmemiz NATO konseptinin de en temel ilkelerinden birisini teşkil etmektedir. Türkiye'ye karşı terörist mücadele sürdürmekte olan PKK, PYD, YPG, DHKP/C ve FETÖ gibi terör örgütlerinin, özellikle Avrupa ülkelerinde, NATO üyesi bazı ülkelerde ve şu anda gündemimizde olan Finlandiya ve İsveç'teki mevcudiyetiyle ilgilidir. Biz muhataplarımıza PKK, PYD, YPG arasında hiçbir farkın olmadığını, bunlar arasında yapılan ayrımın bizim açımızdan hiçbir anlamı olmadığını açık ve net şekilde ifade ettik.

'OLUMLU BİR TAVIR GÖRDÜK'

Oldu bittiyle aceleye getirerek özellikle Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmediği taktirde sürecin ilerleyemeyeceğini ifade ettik. Muhataplarımız süreçle ilgili notlarını aldılar. Liderlerine arz edecekler. Bizim temaslarımız devam edecek. Önümüzdeki günlerde kendilerinin bu taleplerimize karşı nasıl cevap vereceklerini gördükten sonra bunu sürdürmeye devam edeceğiz. Bu ilk toplantı olduğu için temel çerçevenin doğru oturtulması üzerine odaklandık. Önümüzdeki günlerde görüşmeler ve istişareler devam edecek. NATO zirvesine kadar 'şu konuyu yetiştirelim' gibi zaman baskısı altında olmadığımızı ifade etmeliyim. Savunma sanayi yaptırımlarının hemen kaldırılmasını talep ettik Olumlu bir tavrı biz gördük bu toplantıda. Sevindirici bir gelişme.

Öne Çıkanlar