Yeniden Refah Partisi'nin ardından İYİ Parti de Sümela ayinini hedef gösterdi
Yeniden Refah'ın ardından, İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da Sümela'daki ayini hedef aldı. Zorlu, "15 Ağustos Trabzon'un Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih tarihi" sözleriyle "Türkiye karşıtı kesimler bunu matem günü olarak görür" iddiasında bulundu.

Artı Gerçek - Yeniden Refah Partisi'nin ardından İYİ Parti de Hıristiyan inancında Meryem'in göğe yükseliş günü olarak kabul edilen 15 Ağustos ayininin iptal edilmesi gerektiğini ileri sürdü. Zorlu, ayini "Yetkili makamlara sözlü olarak da ilettiğimiz bu tespit ve kaygılarımızı kamuoyu ile paylaşırken, 15 Ağustos’taki ayinin derhal İPTAL edilmesi çağrısında bulunuyoruz" sözleriyle hedef gösterdi.
Daha önce dokuz defa aynı tarihte düzenlenen ayine ilişkin ""15 Ağustos 1461, Trabzon'un Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih tarihidir..." diyerek iptal çağrısı yapan Zorlu, "Türkiye karşıtı kesimler ise bunu adeta bir matem günü olarak görürler! iddiasında bulundu.
????15 AĞUSTOS’TA SÜMELA MANASTIRI’NDAKİ AYİNLE İLGİLİ UYARI VE ÇAĞRIMIZ❗️????
— Prof.Dr.Kürşad ZORLU (@zorlu77) August 13, 2023
15 Ağustos 1461, Trabzon'un Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih tarihidir...
Türkiye karşıtı kesimler ise bunu adeta bir matem günü olarak görürler.
????Bu önemli günde gerçekleşen bir anma etkinliğine…
Zorlu'nun sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:
"15 Ağustos 1461, Trabzon'un Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih tarihidir...
Türkiye karşıtı kesimler ise bunu adeta bir matem günü olarak görürler.
Bu önemli günde gerçekleşen bir anma etkinliğine dikkat çekmek ve yetkilileri uyarmak istiyoruz.
Cumhuriyetin kuruluşundan 2010 yılına kadar 88 yıldır ayin yapılmasına izin verilmeyen Sümela müzesinde tam da 15 Ağustos’ta ayin yapılmasına izin verilmeye başlanmıştır. Bir süre restorasyon sebebiyle gerçekleşmese de geçen yıl olduğu gibi bu yılda ayinin devamına karar verilmiş ve geçtiğimiz Perşembe günü söz konusu izin ilgililerine resmi yazıyla bildirilmiştir.
Elbette biz Lozan Antlaşmasında zikredilen azınlıkların antlaşma hükümleri çerçevesindeki hak ve özgürlüklerden istifade etmesinden ve sürecin eksiksiz yürütülmesinden yanayız. Esasen buraların bir inanç kitlesi tarafından ziyaret edilmesinden de bir behis görmüyoruz.
ANCAK gelinen aşamada bunun basit bir ibadet faaliyeti olarak görülmemesi gerektiğine yönelik güçlü tespitler bulunmaktadır...
...Sümela’da Patrik’in ayin yapması Lozan ile belirlenen yetki alanı dışında olduğu gibi böyle bir adımın planlanması ancak yukarıdaki ilkeler çerçevesinde ve özellikle Yunanistan’ın da mütekabiliyet çerçevesinde atacağı adımlara bağlı olarak şekillendirilmesi gereken bir konudur.
Örneğin Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği geçtiğimiz ay Yunan kurumlarına ilettiği başvuruda; Serez, Yanya ve Selanik'te Osmanlı döneminden kalma eski camilerde cuma namazı kılınmasına izin verilmesini talep etmiş, bu istek Atina yönetimince kesin bir dille reddedilmiştir.
Eğer Sümela'da ayine izin verilecekse hassasiyetler güvence altına alınarak süreç yeniden planlanmalıdır.
Yetkili makamlara sözlü olarak da ilettiğimiz bu tespit ve kaygılarımızı kamuoyu ile paylaşırken, 15 Ağustos’taki ayinin derhal İPTAL edilmesi çağrısında bulunuyoruz."
YENİDEN REFAH VEKİLİ NE DEMİŞTİ?
14 Mayıs seçimlerinde ani bir kararla Cumhur İttifakı'nı destekleme kararı alan Yeniden Refah Partisi'nin İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Sümela Manastırı'ndaki 15 Ağustos ayinine "Trabzon'un fethinin 562. yıl dönümünde düzenleneceği" gerekçesiyle karşı çıkmıştı.
Bekin, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Hıristiyanların yaklaşık 1500 yıldır kutladığı günün "Trabzon'un fethi ile aynı güne denk gelmesinin tesadüf olmadığını" savunmuştu.
Patrik Bartholomeos'un 'ekümenik' sıfatını kullanmasının da Lozan'ın "fiili ihlali" olduğunu ileri süren Bekin, "Lozan Antlaşması gereği Rum Patrikhanesi'nin imtiyazlarının lağvedildiğini, sadece 'başrahip' unvanının kullanılabilmesinin Adalet Bakanlığı tarafından tescil edildiğini" iddia etmişti.
Yeniden Refah vekili, "Buna rağmen hala ısrarla 'ekümenik' sıfatının kullanılmaya çalışılması, her türlü izahtan varestedir. Sözde Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi Patriği Bartholomeos'un, Doğu Rum Kilisesinin ortaya koyduğu 'eşitler arasında birinci' değerlendirmesiyle 'ekümenik patrik' ve Fener Rum Patrikhanesinin de 'Ekümenlik Merkezi' olarak dünyadaki Ortodoks mezhebi mensuplarının bir dini kurumu olarak görülmesi, başta Lozan Antlaşması olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına aykırı bir uygulamadır" iddiasında bulunmuştu.
PATRİK NE DEMİŞTİ?
Fener Rum Patriği Bartholomeos, Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin'in Sümela Manastırı'nda ayin yapılmasına karşı çıkmasının ardından cuma günü yaptığı açıklamada, kendilerine bu sene ayin için hâlâ yazılı izin verilmediğini açıklamıştı. Patrik Bartholomeos, "Şimdiye kadar yazılı izin bize ulaşmadı, sadece sözlü mesajlar aldık. Bunun üzerine bir duyuru yaptık ve ayinin bu sene Sümela'da yapılacağını söyledik" demişti.
Bekin'in ayine "Trabzon'un fethinin 562. yıl dönümünde düzenleneceği" gerekçesiyle karşı çıkmasına ve "ekümenik" sıfatı ile Lozan Anlaşması'nın ihlal edildiğini ileri sürmesine de tepki gösteren Patrik Bartholomeos, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bu milletvekili söz konusu ayinin Lozan Anlaşması'nı ihlal ettiğini söyledi. Bu nasıl mümkün olabilir? Lozan başka şeyler de söylüyor. Benim vatanım İmroz için ve daha genel olarak bizim çıkarlarımız hakkında... Dini eğitim hakkımız hakkında... Heybeliada hâlâ kapalı. Lozan'da şu an sahip olmadığımız şeyler var, bunları bize vermediler. Ve bu milletvekili gelip bize Lozan Antlaşması'nı ihlal ettiğimizi söylüyor." (HABER MERKEZİ)
Sümela'da Meryem Ana Yortusu ayini 15 Ağustos'ta
Patrik Bartholomeos'tan Yeniden Refah vekiline Sümela tepkisi: Lozan başka şeyler de söylüyor