Yerel seçim için altı senaryo: Büyükşehirlerde en kötü ve en iyi denklemler hesaplandı

Yerel seçim için altı senaryo: Büyükşehirlerde en kötü ve en iyi denklemler hesaplandı
Polimer Çalışma Grubu'nun yerel seçimler için hazırladığı senaryolara göre, muhalefetin büyükşehirlerde birlikte hareket etmemesi etki alanını yüzde 25'e kadar geriletebilir. Diyarbakır, İzmir, Mardin, Muğla ve Van her senaryoda muhalefette kalıyor.

Artı Gerçek - Mayıs seçimlerinin ardından muhalefet partilerindeki yeniden örgütlenme girişimlerinin gölgesinde gözler, yaklaşan yerel seçimlere çevrildi. Yerel seçimlerde 30 büyükşehir belediyesini kimin kazanacağı üzerine 50 farklı senaryo üretilirken, gerçekleşme olasılığı fazla olan senaryolarda yapılan analizden, muhalefet partilerinin daha avantajlı olduğu çıktı.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk'ün aktardığına göre, ODTÜ'lü Polimer Grubu'nun Başkanı Mehmet Günal Ölçer'in açıkladığı sonuçlarda öne çıkan altı senaryo şöyle ölçüldü:

MUHALEFET İÇİN EN İYİ SENARYO

1-Muhalefet için en iyi senaryo, hata yapmaz ve birlikte hareket ederlerse, iktidar tarafının bazı hataları (MHP ve YRP, iktidar bloğundan ayrı hareket ederse) yaptığı senaryodur. Buna göre muhalefet Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Tekirdağ ve Van'ı kazanır, büyükşehirlerde etki alanı yüzde 79 olur.

EN GERÇEKÇİ SENARYO

2-Muhalefet hata yapmazsa en gerçekçi senaryo iktidar ve muhalefet taraflarının bloklar olarak seçime girdikleri senaryodur. Bu senaryoda muhalefet 17 büyükşehir (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Manisa, Mardin, mersin, Muğla Tekirdağ, Van) kazanır ve büyükşehirlerdeki etki alanı yüzde 71 olur. Muhalefet bu senaryoyu gerçekleştirmekle yükümlüdür.

EN KÖTÜ İKİ SENARYO

3-İYİ Parti muhalefet blokundan ayrı olarak seçime girerse muhalefet 9 büyükşehir (Antalya, Aydın, Diyarbakır, İzmir, Mardin, Mersin, Muğla Tekirdağ ve Van) kazanır, büyükşehirlerdeki etki alanı yüzde 25 olur.

YEŞİL SOL VE TİP'İN KARARININ ETKİSİ

4-Yeşil Sol Parti ve TİP muhalefet blokundan ayrı olarak seçime girerse muhalefet (10+3) büyükşehir (Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, İzmir, Mardin, Mersin, Muğla, Tekirdağ, Van) kazanır ve büyükşehirlerdeki etki alanı yüzde 39 olur.

5-Muhalefet tarafı için en kötü iki senaryodan biri “İktidar tarafının blok olarak, muhalefet partilerinin ayrı seçime girdiği” senaryo oldu. Bu durumda muhalefet beş büyükşehir (Diyarbakır, İzmir, Mardin, Muğla ve Van) kazanır ve büyükşehirlerdeki etki alanı yüzde 14 olur.

İYİ PARTİ TARAF DEĞİŞTİRİRSE NE OLUR?

6- Muhalefet için en kötü senaryolardan diğeri “İYİ Partinin iktidar tarafına geçtiği” senaryodur. Muhalefet beş büyükşehir (Diyarbakır, İzmir, Mardin, Muğla ve Van) kazanır ve büyükşehirlerdeki etki alanı yüzde 14 olur.

İSTANBUL NASIL ALINIR?

Araştırmada, Ankara ve İstanbul'un yeniden kazanılması için şu uyarı yapıldı: “Partilerin tek başlarına seçime girmemeleri, İYİ Parti'nin muhalefet bloğundan ayrılmaması gerekir. Muhalefet firesiz olarak adaylarını desteklemelidir.”

MUHALEFETTE GARANTİ BELEDİYELER

Polimer'e göre Diyarbakır, İzmir, Mardin, Muğla ve Van her senaryoda muhalefette kaldı. Bursa, muhalefet blok olursa, MHP Cumhur'dan ayrılırsa muhalefete geçiyor. (Kaynak)

Öne Çıkanlar