Yeşil Sol Parti Batman adayı Nurten Ertuğrul: AKP’nin yarattığı cehennemin kapılarını kadınlar kapatacak

Yeşil Sol Parti Batman adayı Nurten Ertuğrul: AKP’nin yarattığı cehennemin kapılarını kadınlar kapatacak
Yeşil Sol Parti Batman milletvekili adayı Nurten Ertuğrul, önceden belediye meclis üyesi olduğu AKP'yi eleştirdi. Ertuğrul, “Kadınların dünyasını karartıp, bir nevi cehennemi yaşatıyorlar. Bu cehennemin kapısını kadınlar kapatacak” dedi.

Esra ÇİFTÇİ


ARTI GERÇEK - Yeşil Sol Parti’nin Batman 4. Sıra milletvekili adayı Nurten Ertuğrul oldu. Ertuğrul, 2014 yerel seçimlerinde Bingöl’den AKP belediye meclis üyesi seçilmiş ve göreve geldiği ilk gün istifa etmişti. Artı Gerçek’in sorularını yanıtlayan Ertuğrul ile neden Yeşil Sol Parti’den aday olduğunu ve meclise gittiğinde neler yapacağını konuştuk.

'YEŞİL SOL PARTİ HER ŞEYDEN ÖNCE BİR KADIN PARTİSİ'

Yeşil Sol Partiden aday olmanızın başlıca sebebi nedir?

Yeşil Sol Parti her şeyden önce bir kadın partisi olduğu için aday oldum. Eril siyasetin kadınlara yönelik şiddetine karşı en sağlıklı duran, kadının haklarını koruyan, kadının karşılıksız emeğini görünür kılan, kadın hakları için mücadele eden, kadının beyanını esas alan, erken yaş evliliklerin önüne geçen bir parti olması benim için başlıca belirleyen sebeplerdir.

AKP'DEN NEDEN İSTİFA ETTİ?

2014 yerel seçimlerinde AKP’den Bingöl belediye meclisi üyesi oldunuz ve istifa ettiniz, neden?

Belediye meclis üyesi seçildikten ve göreve başlamadan bir gün önce istifa ettim. Bunun nedeni, belediye başkanı gayri resmi bir toplantı yaptı. O toplantıda, seçim sürecinde göstermiş olduğu tavrı değişti ve dediğim gibi gayri resmi bir toplantı yaparak, “Kusura bakmayın, benim görev sürecim boyunca kadın arkadaşlar başkan vekilliği, başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmayacaklar. Çünkü dinen uygun değil” dedi. Bunun üzerine tartışma çıktı. Bunun doğru olmadığını, müftü seçmediğimizi, bu söylemini düzeltmesini yoksa istifa edeceğimi söyledim. Başkan tavrını devam ettireceğini söyleyince bende istifa ettim. Bir gün dahi çalışmadım.

'YANLIŞ YERDE SİYASET YAPTIĞIMI GÖRDÜM'

Belediye meclis üyeliğinden istifa ettikten sonra nasıl bir süreç yaşadınız?

Direkt mobbinge uğradım. En yakın arkadaşlarım, dostlarım beni gördüğü zaman yollarını çevirdiler. Yalnızlaştırıldım, çok önemsemedim ama elbet doğduğum topraklarda bana böyle yaklaşılmasına da içerledim ve bir akşam karar vererek Edremit’e yerleştim. O dönemde kadınlardan çok fazla destek aldım, bir takım siyasi partilerden teklif de aldım ama hiç yanaşmadım. 2015 yılında Bingöl’e döndüm. Seçim sürecinde oradaydım ve o dönemde HDP’yi tanıdım ve bir fiil içinde çalıştım. Yanlış yerde siyaset yaptığımı gördüm. Ben kendimi bildim bileli kadın mücadelesinin içinde yer aldım. Mücadele edemeyen kadınlar için siyasette olmam gerektiğine karar verdim bugün de buradayım.

'MART AYINDA BATMAN’DA 3 KADIN İNTİHAR ETTİ'

Batman’dan adaysınız. Batman deyince ilk aklımıza gelen 90’lı yıllarda yaşanan kadın intiharları oluyor. Bugün Batman’da durum nedir?

Evet bir dönem Batman’da kadın intiharları Türkiye gündemine oturmuştu. Gerek gazetecilerin gerek siyasetçilerin gerek sivil toplum örgütlerinin bu yönlü çok çabası oldu ve olumlu sonuçlar elde edildi. Şimdi Batman’da kadına yönelik şiddet araştırmalara göre düşmüş durumda, tabi tamamen kalkmış değil. Kürt hareketinin bu konuda halkı bilinçlendirme etkisi çok büyük. Tabi devletin uyguladığı politikalarla, özellikle İstanbul Sözleşmesinin iptal edilmesiyle şiddet ve intiharlar oluyor. Sırf mart ayında Batman’da 3 kadın intihar etti. Bu kadınlar neden intihar ediyor? Şiddet, erken yaşta evlilik, kan davalarına bağlı namus cinayetleri, ekonomik krizin kadına yüklediği ağır yükler daha da sayabiliriz. Ben elbette, kadınların özgürlüğüne inanan biri olarak Batman’da kadınlar için elimden geleni yapacağım. Yeşil Sol Parti’nin çok fazla tecrübeleri var, onlardan yararlanacağım. Elbet bu sorun sadece Batmanlı değil, tüm ülkedeki kadınların sorunu.

'BU CEHENNEMİN KAPISINI KADINLAR KAPATACAK'

Siz mütedeyyin de bir kadınsınız. İktidarın kadına yönelik tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

AKP kendini var ettiği günden itibaren kadın üzerinden siyaset oluşturuyor. Kadını tamamen sistem dışı bırakacak politikalarla kendilerini var etmeye çalışıyorlar. Şimdi bunun İslam’da yeri var mı? İslam eşitlikçi bir dindir. İslam kadın-erkek ayırmaz. Erkekten istediğini kadından bekler, kadından istediğini de erkekten bekler. AKP İslam’ı kullanarak kendilerine göre yorumluyor, tek amaçları kendi sistemlerini oluşturmak. AKP’nin güya profesörleri televizyonlara çıkıp, kadının hiçbir şeyi sorgulamaması üzerine konuşuyorlar. İstanbul Sözleşmesini iptal etmelerinin nedeni de bu. Çünkü kadının özgürleşmesinden korkuyorlar, kadının özgürleşmesi işlerine gelmiyor ve sürekli kadınları köleleştiren düzenlemelerin peşindeler. Aile birliğinden bahsediyorlar, şiddetin olduğu, kadının söz sahibi olmadığı bir yerde aile birliğinden söz edebilir miyiz? Ben İslami milli görüş çizgisinde olan bir aileden geliyorum, çok iyi tanıyorum yani. Benim hayatıma da yansıyan yönleri vardı. Allah “okuyun” diyor, bunlar “okumayın” diyor. Allah, “sorgulayın” diyor, bunlar “sorgulamayın” diyor. Allah, “kadınlar-erkekler eşit” diyor, bunlar “eşit değil” diyor. Bunlar kendilerine başka bir dil, din inşa etmişler ve halka da bunun üzerinden gidiyorlar ve bu siyaset üzerinden kadınların dünyasını karartıp, cehennemi yaşatıyorlar. Bu cehennemin kapısını kadınlar kapatacak.

NURTEN ERTUĞRUL KİMDİR?

Bingöl’de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Bingöl’de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Mali müşavir olarak çalıştı. Ertuğrul, birçok sivil toplum kuruluşunda aktivist olarak çalışmalarını yürüttü. Sosyoloji Anabilim Dalı Toplumsal ve Kültürel Çalışmalar programında yüksek lisansını tamamladı. Ertuğrul evli bir çocuk annesidir.

Öne Çıkanlar