Yeşil Sol Partili Türkoğlu'nun yargılaması durdurulmadı: Mahkeme vekil seçilip seçilmediğini İl Seçim Kurulu'na soracak

Yeşil Sol Partili Türkoğlu'nun yargılaması durdurulmadı: Mahkeme vekil seçilip seçilmediğini İl Seçim Kurulu'na soracak
Yeşil Sol Parti vekili Türkoğlu hakkında 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla açılan davaya devam edildi. Mahkeme, yargılamanın durdurulması talebini reddetti. Türkoğlu'nun vekil seçilip seçilmediğine ilişkin İl Seçim Kurulu'na yazı yazılmasına karar verildi.

Rojhat ABİ


DİYARBAKIR - Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Yeşil Sol Parti Milletvekili Halide Türkoğlu katılmazken, avukatı Mehdi Özdemir hazır bulundu. Özdemir, Türkoğlu’nun vekillik faaliyetlerini kısıtladığı için yargılamanın durdurulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, yargılamanın durdurulması talebini reddederek Türkoğlu'nun vekil seçilip seçilmediğine ilişkin İl Seçim Kurulu'na yazı yazılmasına karar verdi. Türkoğlu'nun yurt dışına çıkış yasağı kaldırılmazken, bir sonraki duruşma 6 Aralık'a ertelendi.

'YEREL MAHKEME ANAYASA HÜKMÜNÜ UYGULAMADI'

Artı Gerçek'e konuşan avukat Mehdi Özdemir, "Anayasada milletvekilinin seçilme ile birlikte yasama dokunulmazlığının bulunduğunu ve yasama dönemi itibariyle yargılanamayacağını ifade edilmiştir. Ancak mahkeme müvekkilin milletvekili olduğunu mazbata birlikte dosya sunmamıza rağmen herhangi bir gerekçe belirtilmeksizin keyfi bir şekilde yargılamanın durdurulması talebimizi reddetti. Normal koşullarda bu yargılamanın durarak müvekkil hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması gerekir. Ancak bu anayasa maddesi yerel mahkemeler tarafından son süreçte uygulanmıyor" dedi.

'KARAR HUKUKSUZ VE KEYFİ'

Kararın Türkoğlu'nun milletvekilliği faaliyetlerini engellendiğini belirten Özdemir, "Milletvekilleri sadece yasama faaliyetlerinde bulunmuyor. Temsil ettikleri yurttaşlar açısından da vekillik görevlerini rica ediyorlar. Yargılanma ve yargı tehdidi kendi içerisinde milletvekillik görevini icrasını da engeller ve bu noktada da caydırıcı etki yaratacak mahiyettir.

Netice itibariyle uyarı tehdidi bertaraf edilerek vekillik görevinin icrasına olanak sağlanması gerekir. Kaldı ki bu durumda anayasa, bunu hüküm kapsamında ifade etmiştir. Bu yönü itibariyle 9. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı kendi içerisinde hukuksuz, keyfi ve milletvekilinin yasama faaliyetini engeller niteliktedir” dedi.

NE OLMUŞTU?

Halide Türkoğlu hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (KURDÎ DER) ve Özgür Kadın Kongresi'ne (KJA) üye olduğu gerekçesiyle 2017 yılında 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla dava açıldı.

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Nisan 2021'de Türkoğlu'na 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 9. Ceza Dairesi, cezayı bozdu. Bozma kararının ardından dava yeniden görülürken Türkoğlu, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır Milletvekili seçildi. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar