Yeşil Sol vekillerinden Kobanê dilekçesine tepki yağıyor: Diyanet İşleri Başkanlığı, açık şekilde Kürt düşmanlığı yapıyor

Yeşil Sol vekillerinden Kobanê dilekçesine tepki yağıyor: Diyanet İşleri Başkanlığı, açık şekilde Kürt düşmanlığı yapıyor
Diyanet'in Kobanê Davası’na gönderdiği ve "ceza" talep ettiği dilekçeye Yeşil Sol Parti'den tepkiler sürüyor: Diyanet, açık şekilde Kürt düşmanlığı yapmaktadır... Adaletin tesisinden ziyade bir avuç zümrenin inanç istismarı...

Artı Gerçek - Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Kobanê Davası’nda yargılanan siyasetçilerin toplumun “dini değerlerini temelden sarstığı” iddiasıyla cezalandırılmasını talep etmesine HDP ve Yeşil Sol Parti'den tepki yağdı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, davaya 2021 yılında katılma talebinde bulunup son duruşmada "ceza" isteyen Diyanet'in dilekçesini, "tek kelime ile Kürt düşmanlığı" olarak niteledi. Sancar, "Bu IŞİD’vari fetvayı reddediyoruz" dedi. Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da, "Hayır sarsılan sizin yalan dolanlarınız" tepkisini gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, IŞID’in 2014 yılında, Urfa'nın sınır komşusu Kobanê'yi kuşattığı ve tüm dünyanın katliam endişesi yaşadığı sırada Türkiye'den yardım gönderilmesi için yapılan protestolardaki 6-8 Ekim olaylarının ardından HDP'lilere açılan davaya katılmak için 2021'de başvuru yapmıştı. Son duruşmaya gönderilen dilekçede de "sapkın" gibi ifadeler kullanılarak, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dahil, 18'i tutuklu 108 siyasetçinin tamamının cezalandırılması istenmişti.

Diyanet'in dilekçesindeki ifadeler ve "dini değerleri sarsma" iddiası dahil, kullanılan dile HDP ve Yeşil Sol Parti'den gösterilen tepkilerin öne çıkanları şöyle:

SANCAR: IŞİDVARİ FETVAYI REDDEDİYORUZ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Kobanî Kumpas Davası’nda yargılanan arkadaşlarımızla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’nın mahkemeye sunduğu dilekçe tek kelime ile Kürt düşmanlığıdır, iktidarın çıkarları doğrultusunda dini araçsallaştırmaktır" dedi. Sancar, "Diyanet tarafından verilen bu IŞİD’vari fetvayı reddediyoruz" çıkışı yaptı.


BEŞTAŞ: DİYANET AÇIK ŞEKİLDE KÜRT DÜŞMANLIĞI YAPMAKTADIR

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"1) Kobanê Kumpas Davasına katılma talebi ile yazdığı dilekçede kendisini 'Toplumu doğru bilgilendirmekle yükümlü, barış ve huzura katkı sağlayan saygın bir kurum" olarak ifade eden Diyanet İşleri Başkanlığı, tam tersine saygın değil aleni şekilde toplumdan değil iktidardan yana taraf ve duyguları istismar eden bir kurumdur. Suçluların yanındadır. Bu ikiyüzlülüğü anlatmaya devam edeceğiz.

'SARSILAN SİZİN YALANLARINIZDIR'

2) 2021'de verdiği dilekçede camilere zarar verildi diyen Diyanet İşleri Başkanlığı, daha sonra yargılanan siyasetçiler üzerinden Kobanê Kumpas Davasına katılma talebinde bulunarak "toplumun dini değerlerini temelden sarsıldı" diyor. Hayır sarsılan sizin yalan dolanlarınız. Sarsılan sizin yalanlarınızdır. Sarsılan, sizin talan, çocuk istismarı, hukuksuzluklar karşısında suskunluğa bürünen ikiyüzlülüğünüzdür.

'YARGILANAN SİYASETÇİLER BİZİM ONURUMUZDUR'

3) Kobanê Kumpas Davasına katılma talebi ile yazdığı dilekçede kendisini 'Toplumu doğru bilgilendirmekle yükümlü, barış ve huzura katkı sağlayan saygın bir kurum" olarak ifade eden Diyanet İşleri Başkanlığı, açık şekilde Kürt düşmanlığı yapmaktadır. Bunu herkes görmelidir. Yargılanan siyasetçiler bizim onurumuzdur."


UÇAR: DİNİ DEĞERLERİ DEĞİL, TEKÇİ POLİTİKATI SARSTILAR

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Sizin dayattıklarınızı değil, toplumun yarattığı değerleri savunmaya devam edeceğiz" dedi. Uçar'ın açıklaması şöyle:

"Diyanet işleri başkanlığı Kobanê Kumpas Davası’na HDP’li siyasetçilerin “dini değerleri temelden sarstığı” gerekçesiyle katılma talebinde bulunmuş. Yıllardır hukuksuz bir şekilde rehin tutulan arkadaşlarımızın, yargılayan savunmaları hiçbir dini değeri değil, iktidarın ve diyanetin halklar ve inançlar karşısında yürüttüğü inkar, asimilasyon ve tekçi politikayı sarsmıştır. Sizin dayattıklarınızı değil, toplumun yarattığı değerleri savunmaya devam edeceğiz."


SIRRI SAKIK: ET VE SÜT KURUMUNA KADAR TÜM KURUMLAR TARAF

Yeşil Sol Parti Ağrı milletvekili Sırrı Sakık, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Et ve süt kurumuna kadar devletin tüm kurumları davanın tarafı" diyerek "safları büyütme" çağrısı yaptı. Sakık, şu ifadeleri kullandı:

"Kobani davası Sincan’da devam ediyor. Davanın avukatlarıyla birlikte arkadaşlarımızın yanındayız. Hukuki değil siyasi bir yargılama karşısında her bir arkadaşımız tarihe not düşecek manifestolar sunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığından tutunda Et ve süt kurumuna kadar devletin tüm kurumları davanın tarafı. Biz de haksızlığa karşı safımızı büyütelim."


KOÇYİĞİT: DAVA DİNİ SAİKLERLE DOLDURULUYOR

Yeşil Sol Parti Kars milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, "Kobane davasında davalıları din üzerinden hedef haline getirme ve kriminalize etme girişimi, hukukun ve dinin siyasete alet edilmesine yönelik tehlikeli bir adımdır" çıkışı yaptı. Koçyiğit'in açıklaması şöyle:

"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kobane Davası'na "yargılanan siyasetçilerin toplumun dini değerlerini temelden sarstığını öne sürerek" katılması ve Cumhuriyet Savcısının mütalaasına destek vermesi, kurumun siyasi iktidarın ideolojik zeminini güçlendirmenin ve yaygınlaştırmanın aracı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Davanın kumpas davası olduğu açıktır ve dosyanın siyasi amaçlarla doldurulduğu kesindir. Diyanet'in beyanı ile dava şimdi bir de dini saiklerle doldurulmaya çalışılmaktadır.

'ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLER İÇİN GÖSTERGE'

İktidarın siyasi hamlelerine sürekli dini kılıf biçen, nefreti ve ayrımcılığı körükleyen, çocuk istismarlarına hoşgörü göstermeyi öğütleyen ve elinde kılıçla hutbeye çıkan Diyanet şimdi de kumpas davalarında kumpasın parçası haline gelmektedir.

Kobane davasında davalıları din üzerinden hedef haline getirme ve kriminalize etme girişimi, hukukun ve dinin siyasete alet edilmesine yönelik tehlikeli bir adımdır ve toplumda kutuplaşmayı daha da artırmaktadır. Diyanet'in Kobane Davası'ndaki beyanı, önümüzdeki günlerde zaten siyasileşen hukukun dinselleşeceğinin, dinin ve dini duyguların siyasi amaçlarla mahkemelerde kamu organlarınca açıkça kullanılabileceğinin bir göstergesidir.

'HUKUK DEVLETİNE DOĞRUDAN TEHDİT'

Bu beyan, sadece arkadaşlarımıza karşı değildir; tüm topluma zarar verecek nitelikte bir adımdır ve kırıntıları kalan hukuk devletini doğrudan tehdit etmektedir. Bu yüzden, Diyanet'in beyanını bugün hep birlikte ifşa etmek, adil ve tarafsız yargılanma talebini hep birlikte yükseltmek gerekmektedir."


SÜMEYYE BOZ: AÇIKÇA KÜRT DÜŞMANLIĞI, IŞİD ZİHNİYETİNİN DEVAMI

Yeşil Sol Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, dilekçenin Ezidi Soykırımı'nın yıldönümünde ortaya çıktığına dikkat çekti:

"Kendini ‘bütün insanlığın barış ve huzuruna katkı sağlayan’ olarak tanımlayan Diyanet, Şengal Katliamının 9. yıldönümünde Kobane kumpas davasında rehin tutulan arkadaşlarımızı “toplumun dini değerlerini temelden sarsmakla” suçlayarak davaya katılma talebinde bulunmuş.

Toplumun değerlerini sarsan, katliamlara ses çıkarılmamasıdır, IŞİD zihniyetine karşı mücadele edenlerin rehin tutulmasıdır. Diyanetin bu tutumu, açıkça Kürt düşmanlığıdır, IŞİD zihniyetinin devamıdır."


TARHAN: MÜNAFIK KİME DENİR?

Yeşil Sol Parti Mardin milletvekili Kamuran Tarhan, Diyanet'e şu tepkiyi gösterdi:

"Din’en münafık kime denir;
1- kötülüğü emreder, iyiliğe engel olurlar,(Tevbe, 9/67);
2- yalancıdırlar, yeminlerini kalkan edinirler, gösterişlidirler, süslü konuşurlar, her gürültüyü kendi alayhlerine zannederler (Münafikûn, 63/1-4).
Diyanet kobane dosyasına müdahil talebi münafıklık değil de nedir?"


ÇELENK: CİHATÇI ÇETELER SARSMIYOR MU?

Yeşil Sol Parti Diyarbakır milletvekili Sevilay Çelenk, "Diyanet’in Kobane kumpas davasına katılma talebini esefle kınıyoruz" dedi. Çelenk, "Cihatçı çeteler değil de onlara karşı demokratik protesto kanalları açmak isteyenler mi toplumun dini değerlerini kökünden sarsıyor? Cihatçı çetelerin soykırım niteliğindeki katliamları karşısında yapayalnız bırakılan halklarla dayanışma çabası yargılanamaz" ifadelerini kullandı.


CENGİZ ÇİÇEK: İNANÇ İSTİSMARI

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek de Diyanet'e şu tepkiyi gösterdi:

"İktidarın aparatı olarak halkın inancını ve kaynaklarını sömüren #Diyanet, #Kobane Kumpas Davasına katılma talebiyle milyonlarca insanın iradesine ve Kürt halkına olan düşmanlığını bir kez daha göstermiştir.

Diyanet yönetiminin, iktidarın siyasi çıkarlarının doğrultusundaki katılma talebi, adaletin tesisinden ziyade bir avuç zümrenin inanç istismarı üzerinden kendi rant imparatorluklarını sürdürme gayretinden başka bir şey değildir.

#Açlık ve #yoksullukla boğuşan milyonlarca insana azla yetinmeleri ve şükür etmelerinden başka bir tavsiyede bulunmayan diyanetin, yılın ilk altı ayındaki giderleri, geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde yüz artmıştır.

Kendi menfaati için değerlerimizi araçsallaştıranlar, bu değerleri savunmak bir yana toplumsal değerlerin yaşamsallaşması önündeki en büyük engeldirler.

Pusulası Karun olanlara inat #adalet ve #özgürlük mücadelemizi yükselteceğiz."

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar