YRP İl Başkanı Yetimoğlu: 'İktidar Erbakan'dan intikam alıyor'

YRP İl Başkanı Yetimoğlu: 'İktidar Erbakan'dan intikam alıyor'
Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Kasım Gülpınar'ın istifasının ardından 16 belediye meclis üyesi de YRP'den istifa etti. Artı Gerçek'e konuşan YRP İl Başkanı Ahmet Yetimoğlu, "AKP, Fatih Erbakan'dan intikam alıyor" dedi.

Ali GÜZEL


URFA - Yerel seçimlerden önce AKP'den istifa eden Kasım Gülpınar, Yeniden Refah Partisi'nden (YRP) Urfa Büyükşehir belediye başkanı seçildikten yaklaşık altı ay sonra YRP'den de istifa etti. Gülpınar ile birlikte Urfa'da şu ana kadar farklı ilçelerdeki toplam 16 belediye meclis üyesi YRP'den ayrıldı. İstifa edeceği konuşulan YRP'li Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise "Biz yerimizdeyiz, yolumuza devam ediyoruz" mesajı verdi.

'GÜLPINAR GELDİĞİ GÜNDEN BU YANA BİZE ISINAMADI'

İstifaları Artı Gerçek'e değerlendiren YRP Urfa İl Başkanı Ahmet Yetimoğlu, YRP'den istifa eden Gülpınar için "Geldiği günden bu yana bize ısınmadı ve halen geldiği yere göz kırpan bir belediye başkanı" dedi.

'İSTİFALARIN DAHA FAZLA OLACAĞIN DÜŞÜNÜYORDUK'

YRP'den istifa eden meclis üyeleri için ise "Yeniden Refah Partisine uzaktan yakından herhangi bir bağlılığı olan şahıslar değil" yorumunu yapan Yetimoğlu, şunları söyledi:

"Kasım Gülpınar bizde aday olduğu gibi henüz seçime gitmeden önce iktidar partisinde olan 19 meclis üyesi Yeniden Refah Partisi'ne geçiş yaptı. Bunlar tamamen Mehmet Kasım Gülpınar'a bağlı olan şahıslar diyebilirim. O arkadaşlarımız, Refah Partisine uzaktan yakından herhangi bir bağlılığı olan şahıslar değil. Kasım Gülpınar ile birlikte partilerinden istifa edip seçime kadar partimize geçen arkadaşlarımızdı. Şu ana kadar 16 meclis üyesi istifa etti ve bu süreçte bunların istifa etmesi bizleri çok etkilemedi. Biz zaten bunu bekliyorduk ve istifa edenlerin daha fazla olacağını düşünüyorduk ama şu anda Yeniden Refah Partisi çatısı altında seçilmiş olan arkadaşlarımızın 'biz bu partiden gitmeyeceğiz, burada devam edeceğiz' diye görüş belirtmeleri bizim için kıymetli ve değerlidir."

'GÜLPINAR'A 'NE YAPARSAN YAP MÜDAHALE ETMEYECEĞİZ' DEDİK'

Gülpınar'a seçim öncesi meclis üyelerinin adaylığı konusunda sıkıntı çıkarmadıklarını dile getiren Yetimoğlu, şöyle devam etti:

"Biz seçim süreci boyunca Kasım Gülpınar'a hem meclis üyeleri seçimi konusunda hem seçimden sonraki süreçte de kadroyu oluşturmasında herhangi bir sıkıntı falan çıkarmadık. Biz, 'Kasım Gülpınar'ın bir potansiyeli ve toplumda bir karşılığı var. AK Parti'deki bütün görevlerini bırakıp bizde aday oluyorsa biz de ona bir tolerans tanıyalım' dedik. Kendisine 'Ne yaparsanız yapın biz size asla müdahale etmeyeceğiz' dedik. İl başkanı olarak da ben herhangi bir müdahalede bulunmadım. Meclis üyeleri konusunda asla 'mutlaka şu kardeşimizi alacaksın meclis üyesi yapacaksın' diye bir talimatımız yok. Öyle bir talebimiz de olmadı. Bizim tek amacımız vardı, kazanmak. Çünkü 'kazanırsak her halükarda kazançlı çıkacağız' dedik. O nedenle 'Kasım Bey ne yapmak isterse yapsın' şeklinde bir yaklaşımımız oldu. İmkânlarımız kısıtlı olmasına rağmen seçim sürecinde elimizden gelen tüm gayreti göstermeye çalıştık."

'BELEDİYEDEKİ ATAMALARIN YÜZDE 90'I AK PARTİ'DEN GELEN KİŞİLER'

YRP'den Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra da Gülpınar'dan bir talepleri olmadığını aktaran Yetimoğlu, "İstifa etmesini kamuoyunun vicdanına bırakıyorum" diyerek şöyle konuştu:

"Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi seçimini kazandıktan sonra da yine kadrolaşma konusunda, daire başkanları ya da bürokratların atanması hususunda, genel sekreterden tutun şube müdürüne kadar hiçbir zaman Kasım Bey ile bunu tartışmadık. 'Ne yapıyorsanız yapın, biz sizin yanınızdayız' diye kadrosunu kurmakta serbest olduğunu söyledik. Yine orada da herhangi bir müdahalemiz ya da tasarrufumuz olmadı. Bununla birlikte teşkilat içinde sesler yükselmeye başladı. Teşkilattaki arkadaşlar bana 'Başkan, biz bu işin neresindeyiz' dediler. Büyükşehir Belediyesinde yapılan atamalara baktığımızda yapılan atamaların yüzde 90'ı AK Parti'den gelen kişiler olduğu malum. Buna rağmen bu oluşumun bozulmaması ve zarar görmemesi için hem genel merkezimizle istişareler yaptık, 'Üç beş işçi için bu oluşumu bozmayalım, buna değmez' dedik. Buna rağmen seçimden sonraki 6-7 aylık süre içerisinde Kasım Gülpınar bir kez bile benimle istişare yapmadı. Herhangi bir konuda bana danışmadı. Biz yine de sinemize çektik ve 'ne yaparsa yapsın' dedik. Buna rağmen istifa etmesini kamuoyunun vicdanına bırakıyorum."

'KASIM GÜLPINAR EMANET OYLARLA SEÇİLDİ'

Kasım Gülpınar'ın emanet oylarla Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğini söyleyen Yetimoğlu, şöyle devam etti:

"Alınan yüzde 40 oranındaki oylar ne Ahmet Yetimoğlu'nun ne Yeniden Refah Partisi'nin ne de Kasım Gülpınar'ın oyudur. Bunu açık ve net söylüyorum, burada bize emanet oylar var. Burada DEM Parti, CHP, İYİ Parti'nin ya da taraflı ve tarafsız her kesimin oyu var. İnsanlar bir şeyler değişsin diye, doğru olmayan bir süreci düzeltmek için Kasım Gülpınar'ın ideal bir aday olduğu düşüncesiyle sandık başına giderek oylarını kullandı. Bu emanete sahip çıkmak bizim boynumuzun borcu değil miydi acaba diye düşünüyorum. İnsanlar bizi sorguya çekiyor ama bizden kaynaklanmadığı bir gerçek. Biz hiçbir şey talep etmedik ama buna rağmen bu insanların emanetini alıp başka bir siyasi arenada kullanmanın ne kadar doğru olacağını ben kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Kamuoyu zaten son hareketin doğru olmadığını söylüyor. Tabii ki gelinen noktada Kasım Gülpınar bize, biz de Kasım Gülpınar'a katkı yaptık. Kasım Gülpınar ve Yeniden Refah'ın bir araya gelmesiyle bir doku uyuşması oldu ve insanlar gönül rahatlığıyla oy verdi. Yeniden Refah Partisi olarak Türkiye'de toplam 63 tane belediye kazandık ve bunlar Kasım Gülpınar ile alınmadı. Tabii ki, Kasım Gülpınar'ın istifa etmesi bizi ve Şanlıurfalıları üzmüştür ama hayat devam ediyor. Biz de mücadelemize devam edeceğiz."

'İKTİDARIN ERBAKAN'DAN İNTİKAM ALDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM'

YRP'den istifa eden belediye başkanlarının AKP'ye geçişine de değinen Yetimoğlu, son olarak şunları söyledi:

"Şu an sağ partilere baktığımızda AK Parti'nin çekindiği ve AK Parti'nin alternatifi olan bir tek parti var, o da Yeniden Refah Partisi. İktidar zaten kan kaybediyor. Önümüzdeki dönemlerde Yeniden Refah Partisi'nin çok güçlü bir şekilde iktidarın ortağı olacağı herkes tarafından biliniyor. Şimdi, yerel yönetimlerde başarısız olsunlar ve iş yapamasınlar diye seçilmiş olan belediye başkanlarımıza baskı uygulanıyor. 'Biz size ödenek vermeyiz, sizi çalıştırmayız' anlayışı olan bir iktidar var maalesef. Bu, halk tarafından biliniyor zaten. Yoksa Yeniden Refah Partisi'nden ya da herhangi bir siyasi partiden seçilen belediye başkanlarının hemen akabinde saf değiştirmesi hiçbir siyasi parti için doğru bir yaklaşım değil ama bakıldığı zaman bizim aldığımız belediyelere çok ciddi bir baskı olduğunu biliyoruz. Bazı arkadaşlarımız zayıf olduğu için baskılara direnemediler ama bunun dünyanın sonu olmadığını da biliyoruz. Bu geçişlerle iktidarın Fatih Erbakan'dan intikam aldığını düşünüyorum ama bu bizi hiçbir zaman yıldırmayacak."

Öne Çıkanlar