Doç. Dr. Korğalı: Çocuklarda RSV arttı, kalabalık ortamlardan uzak durulmalı
Doç. Dr. Elif Ünver Korğalı, izolasyon tedbirlerin gevşemesiyle birlikte RSV arttığını belirtti. Çocuklarda yaygın olarak görüldüğünü dikkat çeken Korğalı, kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
Artı Gerçek-Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Ünver Korğalı, pandemi sonrası respiratuvar sinsityal virüsünde (RSV) artış olduğunu belirtti. Korğalı, RSV'nin çocuklar ile özellikle iki yaş altındaki bebekler için tehlike oluşturduğunu söyledi.
Hava yoluyla bulaşan virüs için aileleri uyaran Doç. Dr. Korğalı, pandemide azalan virüsün izolasyon önlemlerinin gevşemesi ile yeniden arttığını söyledi. Korğalı, "Özellikle ekim-kasım ayları gibi başlayıp ocak-şubat aylarında pik yaptığını ve mart-nisan aylarına kadar da enfeksiyonlarını devam ettirdiğini biliyoruz” dedi.
Solunum yolu ve alt solunum yolu enfeksiyonun en sık iki yaş altındaki çocuklarda olduğunu belirten Doç. Dr. Korğalı şunları söyledi:
“Dünya Sağlık Örgütü'ne göre; iki yaşın altındaki tüm çocuklar en az bir kez RSV ile enfekte olmuş oluyor. Dolayısıyla bugünler; tam bu enfeksiyonların sık olduğu, koronavirüs sonrasında da farklı virüslerin ortaya çıktığı bir dönem. Biz de kendi kliniklerimizde ve polikliniklerimizde sıklıkla bu hastaları takip ediyoruz.”
‘SOLUNUM SIKINTISI BULGULARI OLABİLİR, AİLELER BUNLARI DİKKATLE İZLEMELİ’
Risk gruplarına dikkat çeken Doç. Dr. Korğalı, belirtilerle ilgili şunları ifade etti:
"Birçok çocuk bunu çok büyük bir sıkıntı yaşamadan atlatabiliyor ama bazı riskli gruplar var. Özellikle bu gruplar daha yakın izlenmeli ve daha dikkatli takip edilmeli. Bu gruplar; prematüre bebekler, doğumsal kalp hastalığı olan bebekler, astım gibi solunum yolu hastalıkları olan bebekler, evde büyük kardeşi olan küçük çocuklar çünkü okuldan gelen öğrencilerin bu virüsleri, taşıma olasılıkları yüksek.
Bakımevi gibi kalabalık ortamlarda kalan çocuklar, alerji-astım öyküsü olan çocuklar ve anne sütü alamayan çocuklar, bu konuda daha riskli. Bu nedenle ailelerin bu risk faktörlerine sahip çocuklara daha dikkatli davranması gerekiyor.
Basit bir burun tıkanıklığı, hafif ateş, halsizlik ve kırgınlık durumlarında; burnu açmak, bol sıvı alımı ve anne sütü alan çocukları bolca emzirmek gibi semptomatik destek tedavi veriyoruz ama bazen de çocuklarda solunum sıkıntısı bulguları olabilir; aileler bunları dikkatle izlemeli.
‘MEVSİMLERDE TAKİPLERDE UYANIK OLMAK GEREKİYOR’
Özellikle nefes darlığı, çok hızlı nefes alıp verme, kaburgaların arasında çekilmelerin olması, 'burun kanadı solunumu' dediğimiz burnun iki kanadının her nefes alıp verişte inip kalkması, çocuğun beslenmesinin bozulması, dudak etrafı veya vücutta morarmaların olması ya da çocuğun sürekli uyku halinde olması durumunda; ailelerin çocuklarını mutlaka bir hekime götürmelerinde fayda var. Bu mevsimlerde takiplerde uyanık olmak gerekiyor.”
‘OKULLARI AÇTIK VE İZOLASYON TEDBİRLERİ GEVŞEDİ’
Hastalıkta hijyen ve izolasyon önlemlerine dikkat çeken Doç. Dr. Korğalı, şöyle konuştu: "Aslında her yıl bu mevsimlerde bu virüsü görüyorduk ancak özellikle koronavirüs döneminde azaldığını fark ettik. Birkaç yıl pediatrik açıdan rahat bir kış geçirdik çünkü maske kullanılıyordu ve izolasyon önlemlerine ileri derecede uyuluyordu. Okullar kapalıydı dolayısıyla bebeklerimiz son iki yılda çok fazla bu virüsle enfekte olmadı. Biz öyle gözlemledik fakat şimdi maskeleri kaldırdık, okulları açtık ve izolasyon tedbirleri gevşedi. Tabi ki bu yıl, birkaç yıl önceye göre daha fazla virüsü görmeye başladık.”
‘HAVADA ASILI KALABİLİYOR VEYA TEMAS YOLUYLA BULAŞABİLİYOR’
Risk dönemleri için ailelere önerilerde bulunan Doç. Dr. Korğalı, "Bu dönemlerde kalabalık ortamlara çok fazla girmemelerini öneriyorum. Bu virüsler salgısal yolla damlacık yoluyla bulaşıyor. Havada asılı kalabiliyor veya temas yoluyla bulaşabiliyor” dedi.(DHA)