Dr. Recep Koç: Doğu ve Güneydoğu'da aşılamada çok geri kaldık
ARTI GERÇEK- Coronavirus'ün Delta varyantı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla yayılıyor. Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamayla bu varyanta karşı iki doz aşı arasındaki 6-8 haftalık bekleme süresini 4 haftaya düşürdüğünü açıklamıştı.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Recep Koç, ARTI TV canlı yayınında konuyla ilgili görüşlerini açıkladı.
'BAKANLIĞIN ALDIĞI KARARLARI YA TV'DEN YA DA TWEET'LERDEN ÖĞRENİYORUZ'
Koç, "Sağlık Bakanlığı kendi açıklama yapıyor ama bu verileri meslek odaları veya STK'larla paylaşmıyor. O yüzden elimizde hiçbir veri kaynağı yok. Bu varyantların nasıl tespit edildiğini de bilmiyoruz. Günlük 5 bin 800, 6 bin vaka tespit ediliyor. Bu vakaların hepsine varyant için bakılıyor mu, bilmiyoruz. Zaten Sağlık Bakanlığı'nın aldığı kararları ya televizyondan ya da tweet'ler üzerinde görüyoruz. Bizlere ayrıca bilgi verilmesi lazım" dedi.
'AŞI KAMPANYASINDA EN BÜYÜK DESTEĞİ VEREN BİZİZ'
"Hep bakanlığın şeffaf olmadığını söylemiştik, değişen bir şey olmadı. Halbuki bizler sahaya daha hakimiz, işbirliği içinde olsalar çok yararlı oluruz. Ama bakanlık kendi bildiğini yapıyor ve kendi yolundan gidiyor" diyen Koç, "Mesela, aşılama daha erken başlasaydı bu kadar ölüm olmazdı. Aşı kampanyasında bakanlığa en büyük desteği veren bizleriz. Aşı çok önemli bir konu. Biz bütün üyelerimizle büyük bir kampanya başlattık. Ama Sağlık Bakanlığı 2-3 sanatçıyla bir tanıtım yayınladı" diye görüşlerini ifade etti.
Koç, "Mesela dün Hindistan kaynaklı Delta varyantı nedeniyle BionTech aşısının ikinci dozunun 6-8 hafta yerine 4 haftaya çekildiğini yine televizyondan öğrendik. Halbuki aşıları yapan bizleriz, bunu daha önceden öğrenmemiz gerekirdi" dedikten sonra şöyle devam etti:
'YÜZDE 40'LARDA TAM BİR AÇILIMA GİRDİK'
"Açılım yapmadan evvel, aşılamada bir yol kat etmemiz lazımdı. Mesela Hazirana kadar aşılamada yüzde 70'e ulaşmamız gerekirdi. Halbuki şu anda birinci doz aşılamada ortalama oranımız yüzde 40. Yüzde 40'larda tam bir açılıma girdik. Yine kapalı salon toplantıları, eğlence yerleri açıldı. Tamam, sosyal faaliyet adına bunlar önemli çünkü insanlar bıktı. Bizler de bıktık ama bu olanaklar sağlanamadı. Şu an Delta varyantı tüm dünyada yayılıyor. Bizim bakanlığın söylediği gibi bayrama kadar değil, Hazirana kadar aşılamayı bitirmemiz lazımdı. Aşı teminindeki hatalar bunlara yol açtı. Aşılamada gerçekten geri kaldık."
'BÖLGEDE AŞILAMADA ÇOK GERİ KALDIK'
"Aşılamada Doğu ve Güneydoğu bölgeleri yüzde 50-60'lara ulaştık. Ama bu bölgelerde yüzde 30'lara ulaşamadık. Bunun nedenleri araştırılmalı, aşılar insanlara götürülmeli" diyen Koç, "Orada bir dil problemi var, kırsal yerleşme sorunu var, en önemlisi kendi seçtiği başkanların yerine atanan kayyımlardan dolayı devlete bir güvensizlik var. Bütün bunları topladığımızda bu bölgede aşılamada çok geri kaldık. Sağlık Bakanlığı'nın buraya özel olarak eğilmesi, özel aşılama kampanyasının başlatılması gerekli" şeklinde konuştu.