DSÖ'nün kanser raporu: Vakalar 2050'ye kadar yüzde 77 oranında artacak

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, 185 ülkeden verilere dayanan altı aylık küresel kanser raporunu kamuoyuna açıkladı. Raporda, dünya çapındaki vakalarda ciddi bir artış beklendiği vurgulandı.

DSÖ'nün kanser raporu: Vakalar 2050'ye kadar yüzde 77 oranında artacak

Artı Gerçek - Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), dünya çapındaki kanser vakalarının 2050 yılına dek yüzde 77 oranında yükselmesinin beklendiğini duyurdu. IARC, kanser tedavisinde zengin ve yoksul ülkeler arasındaki eşitsizliğe de dikkat çekti.

IARC'ın 185 ülkeden 36 kanser türüne dair her altı ayda bir yayımladığı raporunda şu veriler yer aldı:

2050'DE NE BEKLENİYOR?

Raporda, 2012 yılında dünya çapında 14.1 milyon yeni kanser vakası tespit edildiği ve 8.2 milyon kişinin kanserden öldüğü, bundan 10 yıl sonra ise 2022'de dünya çapında 20 milyon yeni vaka ve 9.7 milyon ölüm kaydedildiği belirtildi. IARC'ın öngörülerine göre, 2050 yılına dek 35 milyon yeni kanser vakası teşhis edilecek; ölümler de 2012'ye kıyasla iki katına çıkarak 18 milyonu geçecek.

'ASIL YÜKÜ YOKSUL ÜLKELER ÜSTLENECEK'

IARC, en yüksek gelirli ülkelerde 2050 yılında 4.8 milyon yeni kanser vakasının kaydedilmesinin beklendiğini ama nüfusa oranla en büyük artışın düşük gelirli ülkelerde görüleceğini öngördü. IARC'ın kanser izleme kolunun başkanı Freddie Bray, "Bu artışın etkisi ülkeler arasında eşit bir şekilde görülmeyecek. kaynakları en az olanlar, küresel kanser yükünün büyük kısmını üstlenecek" dedi.

KADINLAR ARASINDA EŞİTSİZLİK

Rapora göre, yaklaşık beş kişiden biri kansere yakalanıyor; her dokuz erkekten biri ve her 12 kadından biri kanser nedeniyle ölüyor. IARC, kanser kaynaklı ölüm oranlarının ise kişinin nerede yaşadığına göre değiştiğini vurguladı. Buna göre, en gelişmiş ülkelerde her 12 kadından biri meme kanserine yakalanıyor; her 71 kadından biri bu hastalık nedeniyle ölüyor. Nüfusun daha genç olduğu daha az gelişmiş ülkelerde ise her 27 kadından biri meme kanserine yakalanırken, her 48 kadından biri bu nedenle ölüyor.

IARC’ın kanser izleme kolunun başkan yardımcısı Isabelle Soerjomataram, az gelişmiş ülkelerdeki kadınların geç teşhis ve kaliteli tedaviye yetersiz erişim nedeniyle daha yüksek ölüm riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

TÜM VAKA VE ÖLÜMLERİN ÜÇTE İKİSİNE 10 TÜR KANSER SEBEP OLUYOR

Rapora göre, yaşam tarzları değiştikçe belirli kanser türleri giderek daha fazla görülmeye başlandı; 2022 yılındaki tüm kanser vakaları ve ölümlerinin üçte ikisine 10 tür kanser sebep oldu.

EN YAYGIN TÜR, AKCİĞER KANSERİ

IARC raporunda, akciğer kanserinin en yaygın görülen ve en çok ölüme sebep olan kanser türü olarak "geri döndüğü" belirtildi. Buna göre, akciğer kanseri dünya çapında teşhis edilen vakaların yüzde 12.4'ünü, ölümlerin de yüzde 18.7'sini oluşturuyor. Dünya çapında her sene 2.5 milyon yeni akciğer kanseri vakası teşhis ediliyor ve 1.8 milyon kişi bu nedenle vefat ediyor. IARC, bu istatistiğin, Asya'daki ısrarlı tütün kullanımı ile ilişkili olduğunu belirtti.

İKİNCİ EN YAYGIN TÜR MEME KANSERİ

En sık görülen ikinci türün ise meme kanseri olduğu belirtildi.

ÜÇÜNCÜ SIRADA KOLOKTERAL KANSER VAR

İlerleyen yaşın yanı sıra obezite, sigara ve içki içmekle ilişkilendirilen kolorektal kanser şu an üçüncü en yaygın kanser türü. Aynı zamanda, ölüm sebebi olarak da ikinci sırada.

RAHİM AĞZI KANSERİ ENGELLENEBİLİR OLMASINA RAĞMEN ÜST SIRALARDA

Raporda, engellenebilir olmasına rağmen rahim ağzı kanserinin dünya çapında en çok görülen sekizinci, en çok ölüme yol açan dokuzuncu tür olduğuna dikkat çekildi. IARC, bu kanser türünün, büyük kısmı Sahra Altı Afrika'da olmak üzere 25 ülkede kadınlar arasında en yaygın kanser türü olduğunu vurguladı.

EŞİTSİZLİK VURGUSU

IARC'ın raporunda, hem ülkeler arasında hem de ülkelerin kendi içlerinde gelir düzeyi ile kanser tedavisi arasındaki ilişki vurgulandı. Verileri The Guardian gazetesine değerlendiren Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Başkanı Dr. Cary Adams, "Bir kişinin nerede yaşadığı, yaşayıp yaşamayacağı konusunda belirleyici olmamalı" dedi. Dünya Kanser Araştırmaları Fonu'nun araştırma, politika ve inovasyon direktörü Dr. Panagiota Mitrou da "Bu şaşırtıcı veriler, farklı ülkeler arasındaki ve ülkelerin kendi içlerindeki kanser insidansı ve ölümlerindeki devasa eşitsizlikler konusunda küresel çapta alarm zili çalıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Kanser Vakfı'nın Başkanı Prof. Solange Peters ise "Küresel kanser harcamalarının sadece yüzde 5'nin, kanser yükünün yüzde 80'ini üstelenen ülkelere gönderilmesi alarm verici" dedi. (DIŞ HABERLER)