İngiltere'de kansere karşı mRNA tedavisi için ilk deney başlatıldı
mRNA teknolojisinin kanserle mücadele de kullanılabilmesi açısından İngiltere'de kritik bir deney başlatıldı. Akciğer ve cilt kanseri hastalarına verilen deneysel terapide, mRNA'nın güvenilirliği ve tümörleri küçültme becerisi incelenecek.
Artı Gerçek - Covid-19 pandemisi sırasında aşılarla gündeme gelen mRNA (messenger RNA veya kurye RNA) teknolojisinin kanser tedavisinde de kullanılabilmesi için İngiltere'de kritik bir deney başlatıldı. Ülkede ilk kez, kansere karşı mRNA tedavisi denenecek. Bir grup hasta üzerinde gerçekleştirilecek deneysel tedavide, öncelikle mRNA teknolojisinin akciğer ve cilt kanseri hastalarında karşı güvenli olup olmadığı ile tümörleri küçültüp küçültemediği incelenecek.
İncelenen tedavi yöntemi, tıpkı Covid aşılarında olduğu gibi, bir kişinin bağışıklık sistemine tümörlerin genel işaretleyicilerinin mRNA yoluyla tanıtılmasını öngörüyor. Amaç, hastanın bağışıklık sisteminin bu işaretleyicileri tanımasını ve bunların görüldüğü kanserli hücrelerle savaşıp hastalığı geriletmesini sağlamak.
DENEY NASIL YAPILACAK?
Londra'nın batısındaki Hammersmith hastanesinde başlatılan deneysel tedavide mRNA, bazı hastalara tel başına verilecek, bazılarına ise birçok kanser tedavisinde kullanılan pembrolizumab ile birlikte uygulanacak. Araştırmacılar, bu yöntemin başta akciğer ve cilt kanseri olmak üzere hangi kanser türünde etkili olduğunu, tümörler üzerindeki etkisini ve genel olarak ne kadar güvenli olduğunu inceleyecek.
'HASTANIN KENDİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HAREKETE GEÇİRİLECEK'
Imperial College London'da (Londra Emperyal Koleji) öğretim üyesi olan "Yeni mRNA tabanlı kanser immünoterapileri, hastanın kendi bağışıklık sistemini kanserle savaşmak için harekete geçirmek adına bir yol sunuyor" dedi.
Çalışmanın İngiltere kolunda görevli olan Pinato, araştırmanın hâlâ erken aşamalarında olduğunu ve hastaların kullanımına sunulmasının yıllar alabileceğini söylese de, yeni deneyin daha az zararlı ve daha nokta atışlı kanser tedavilerinin geliştirilmesi için önemli bir temel oluşturduğunu anlattı. Pinato, "Kansere karşı gidişatı tersine çevirmek için bunlara şiddetle ihtiyacımız var" dedi.
AŞI DENEMELERİ SÜRÜYOR
Dünya çapında son dönemlerde bir dizi kanser aşısı için klinik denemeler yapılıyor. Bunlar şu iki kategoriye ayrılıyor: Hastanın tümörlerinden alınmış kendi genetik materyaline dayanan kişiselleştirilmiş kanser immünoterapileri ve Londra'da yeni başlatılan mRNA terapisi gibi "hazır" ve belirli bir kanser türüne göre tasarlanmış terapötik kanser immünoterapileri.
Yeni mRNA terapisinin hücreler ve hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen klinik öncesi deneylerinde, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etki saptanmıştı. (DIŞ HABERLER)
4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde uzmanından uyarı: 'Kanserin sinsi belirtileri olabilir'
DSÖ'nün kanser raporu: Vakalar 2050'ye kadar yüzde 77 oranında artacak