'Uyku bozuklukları hayati problemlere neden oluyor'

'Uyku bozuklukları hayati problemlere neden oluyor'
Uzman Doktor Firdevs Kuserli, "Uyku ile ilişkili bozuklukların yaşam kalitesini azaltarak kişinin sağlığında bozulmaya neden olacağı bilinmelidir. Gerek trafik kazalarının gerekse iş kazalarının önemli bir kısmı uyku yoksunluğundan kaynaklanıyor" dedi.

Artı Gerçek - Nörolog Firdevs Kuserli, uykunun yaşam kalitesini azalttığını belirterek, "Uyku ile ilişkili bozuklukların yaşam kalitesini azaltarak kişinin sağlığında bozulmaya neden olacağı bilinmelidir. Gerek trafik kazalarının gerekse iş kazalarının önemli bir kısmı uyku yoksunluğundan kaynaklanmaktadır" dedi.

Uyku bozukluğu çeşitleri, yaşa, cinsiyete ve bazı hastalıklara bağlı olarak değişebiliyor, tedavi edilmezse yaşam akışını hayati problemlere neden oluyor.

Uzman Doktor Kuserli, pek çok türde uyku ile ilişkili bozukluğun olabileceğini belirterek, "Bir kısmı uykuya dalma veya uykuyu sürdürme güçlüğüne yol açarken; diğerleri aşırı uyuma ile ilişkili olabilir. Gece uyku kalitesinin bozulması gündüz aşırı uykululuk ile sonuçlanabilir.

Bazı durumlarda vücudun biyolojik saati ve uyku ritmi bozulabilir, gece uykusu gündüze kayabilir, kişilerin uyuması gereken dönemde uyuyamamasına, uyanık kalmaları gerektiğinde de uykulu olmalarına neden olur. Uykuda bacaklarda atmalar, anormal kas kasılmaları, uykuda yürüme, altını ıslatma, kabuslar, uyku terörü gibi diğer sorunlar da uyku bozuklukları sınıfına girer. Uyku ile ilişkili solunum bozuklukları ise en sık görülen ve yaşamı tehdit edici boyutta olabilen uyku bozukluklarıdır" ifadelerini kullandı.

UYKU APNESİ

En çok merak edilen konulardan birinin uyku apnesi olduğunu aktaran Kuserli, "Uyku apne sendromu, 'uykuda nefes durması hastalığı', 'obstrüktif uyku apne sendromu', en sık görülen uyku bozukluğudur. Derin uyku sırasında tüm vücut kasları gibi üst solunum yolları kaslarının da gevşemesi ile bu kasların kontrolü bozulur. Bunun sonucunda dil kökü ve aşağısında hava yolunda kapanma meydana gelir.

Kapalı hava yolunu zorlayarak açmaya çalışan kişide gürültülü solunum ile birlikte horlama belirir. Bu sırada tıkanmaya bağlı olarak akciğerlere giden hava miktarı ve kandaki oksijen azalır" değerlendirmesinde bulundu.

BAŞ AĞRISI, DİKKAT BOZUKLUĞU, YORGUNLUK, GERGİNLİK

Kuserli, uyku apnesinin belirtilerini sıraladı, sıklıkla orta yaş ve üzerinde görüldüğünü aktardı. En sık görülen belirtinin, horlama ve aralarda kesintiler; yani nefes durması (tanıklı apne) olduğunu belirten Kuserli, şu açıklamada bulundu:

"Nefes durması uyku sırasında hastalığın şiddetine bağlı olarak belli aralıklar ve sürelerle gelişir, buna bağlı olarak kişide kandaki oksijen oranında düşme gelişir. Belli bir kritik eşik değerine ulaşıldığında kişinin beyninde uyanıklık hali gelişir ve bu gece boyu tekrarlayarak devam eder.

Bu uyanıklık atakları kısa sürelidir ve sabah hatırlanmazlar; ama bunlar dışında da hastada tam uyanıklık ve sık idrara çıkma gelişir. Bu da uykunun bölünmesine neden olur. Gece zihinsel ve bedensel dinlenme gerçekleşmediği için hasta sabah yorgun uyanır. Çoğunlukla sabah baş ağrısından yakınır. Gün içi uykuluk hali, dikkat bozukluğu, yorgunluk, gerginlik ve hafıza problemleri yaşar. Bu durum sıklıkla trafik ve iş kazalarının yaşanmasına neden olmaktadır."

TEDAVİ EDİLMEYEN UYKU APNESİNDE 'İNME' RİSKİ

Uyku esnasından yaşanan problemlerin fiziksel sağlığı da tehdit ettiğini belirten Kuserli, "Uyku esnasında solunumun durması ve kandaki oksijen seviyesinin kritik seviyelere düşmesi, derin uykuya geçişe izin vermez. Derin uyku sırasında gevşeyen ve yenilenen sistemlerde bu süreç aksar. Gece kan basıncı yükselir ve kalbin iş yükü artar. Stres hormonunun sürekli salınımı ile kilo alımı, şeker regülasyonunda bozulma, cinsel işlev bozukluğu gelişir. Tüm bu etkiler uykuda kalp krizi ve beyin felci (inme) gibi hayatı tehdit edici ikincil sonuçlar doğurur" dedi. (DHA)

Öne Çıkanlar