Uzman uyarısı: Akıllı telefon bağımlılığı tehlike saçıyor
Artı Gerçek - Akıllı telefon kullanımının artışıyla birlikte bazı sağlık sorunlarında da artış görülmeye başlandı. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Adnan Kaya, teknoloji bağımlılığının kalp hastalığı ve farklı hastalıklarla ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Modern yaşam tarzının gün geçtikçe insanları daha az hareket etmeye ittiğini belirten Doç. Dr. Kaya, günlük yaşam rutininde olan yürüyüş, arkadaşlarla grup oyunları, sohbet gibi temel etkinliklerin ya sanal ortama ya da kapalı spor salonlarına taşındığını, bu değişimde internet ve akıllı telefonların kilit rol oynayarak insanların sağlığını kötü yönde etkilediğine dikkat çekti.
Akıllı telefonların sık kullanılmasının hareketsizliği artırarak, kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Adnan Kaya, 'Akıllı telefon bağımlılığının getirdiği hareketsizlik kilo artışına, tansiyon ve şeker regülasyon bozukluğuna, damar sertliğine ve neticede artmış kalp damar riskine yol açmaktadır' dedi.
'AKILLI TELEFON BAĞIMLILIĞI KİLO ALIMINA NEDEN OLABİLİR'
Modern yaşam tarzının gün geçtikçe insanları daha az hareket etmeye ittiğini söyleyen Doç. Dr Kaya, “Günlük yaşamın rutininde olan yürüyüş, arkadaşlarla grup oyunları, sohbet gibi temel etkinlikler ya sanal ortama ya da kapalı spor salonlarına taşınmaktadır. Bu değişimde kilit rol oynayan internet ve akıllı telefonlar insanların sağlığını kötü yönde etkilemektedir. Hem ruhsal sağlığımız hem de fiziksel sağlığımız olumsuz etkilenmektedir. Özellikle akıllı telefon bağımlılığı yürürken bile dikkatin dağılıp kazalara sebep olmakla birlikte; hareket azlığına, kilo alımına, yaşamdan keyif alamamaya da yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.
'OBEZİTEYE DAVET ÇIKARIYOR'
Özellikle Kovid-19 pandemisi ve akıllı telefonun yoğun kullanımının getirdiği hareketsizlik sonucunda alınan kiloların kalıcı kilolar haline geldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kaya, “Bu durum toplumda obezite artışına sebep olmuştur. Dolayısıyla alınan kilolar tansiyon ve şeker hastalarının takiplerinde aksamalar, kan basıncı ve kan şekeri yüksekliği ile acil servislere başvuruları artırmıştır. Daha önce tek ilaç ile kontrol altında olan kan basıncı kombinasyon tedavilerine yükseltilmiş, aynı şekilde kan şekeri yüksekliğini kontrol etmek için ek ajanlar gerekmiştir” açıklamasında bulundu.
'HAREKETSİZ YAŞAM TARZI OLUMSUZLUĞU ARTIRABİLİR'
Benzer şekilde kötü beslenme ve sedanter yaşam tarzı (düzensiz fiziksel aktivitenin olduğu ya da fiziksel aktivitenin olmadığı yaşam tarzı) kalp hastalıklarını tetiklemektedir. Akıllı telefon bağımlılığı kandaki kolesterol parametrelerinde olumsuz etkilenmeye sebep olarak kalp damarlarında aterosklerozise (damar sertliği) sebep olmaktadır. Akıllı telefon bağımlılığının getirdiği hareketsizlik kilo artışına, tansiyon ve şeker regülasyon bozukluğuna, damar sertliğine ve neticede artmış kalp damar riskine sebep olmaktadır” diyerek sözlerini noktaladı. (DHA)