Uzmanlardan salgın uyarısı: 'Müsterih olma' değil önlem alma zamanı, ölümler artacak
'Kapalı alanlarda maske kısıtlaması gelmeden pandeminin sona ermesi mümkün değil' diyen uzman virolog Prof. Dr. Ali Ağaçfidan, bilim insanlarının önerilerine uyulması çağrısı yaptı
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin verilere göre 25 Temmuz- 1 Ağustos tarihleri arasında 337 kişi hayatını kaybetti. 406 bin 322 kişide de virüs tespit edildiği belirtildi. Türk Tabipleri Birliği’nden ise "Temmuz başında salgın öncesi ortalamanın bile altına düşen ölümler son 4 haftada hızlı bir tırmanışla ortalamanın yüzde 28 üzerine çıktı. Ve bu artış özellikle son hafta verisi olan kentlerin birçoğunda yaşandı. Bunu salgından farklı bir nedenle açıklayabilmek mümkün değil" şeklinde açıklama geldi.
Omicron’un alt varyantı olarak tanımlanan BA.4 ve BA.5 varyantlarının bulaşma hız ve riskinin de diğer varyantlardan çok daha yüksek düzeyde olduğunu belirten uzmanlar, yaşadıkları örnekler üzerinden vatandaşları salgın tedbirlerine uymaları konusunda uyarmaya devam ediyor.
DOÇ. DR. YAVUZ: MASKE ZORUNLULUĞU GETİRİLMELİ, AKSİ HALDE RİSKİ GRUPLARDA ÖLÜMLER ARTACAK
Milliyet'e konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, kapalı ortamlarda maske takmayanlar nedeniyle tam aşılı ve maskeli kişilere bile virüs bulaştığını belirtirken, "Annem, uçak yolculuğunda ve havaalanındaki maskesizler nedeniyle 2.5 yıl sonra Covid oldu. 4 doz aşılı ve çift maskeli olmasına rağmen virüsle tanıştı. Annem, aşılı olduğu için hastalığı hafif atlatmış durumda ancak risk gruplarını korumamız için kapalı alanlar ile toplu ve şehirlerarası taşımada mutlaka maske zorunluluğu getirilmeli. Aksi halde riskli gruplardaki virüs yayılım ve ölüm oranları artacaktır" dedi.
‘KAPALI ORTAMLARDA HERKES ÇİFT MASKE TAKMALI’
Bireysel tercihe bağlı korunma önlemlerinin hiçbir şekilde pandeminin önünü kesemeyeceğini altını çizen Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, şöyle devam etti:
"İnsanların bireysel korunmaları belli bir noktaya kadar etkili oluyor. Halk sağlığı önlemleri olmadığı için çok daha bulaşıcı olan yeni varyantlar yayılmaya devam ediyor. Siz maskeli, karşınızdaki kişi maskesiz olduğunda, maskenin de koruyuculuğu azalıyor. Kapalı alanlar ile toplu ve şehirlerarası taşımada maske zorunluluğunun getirilmesi için neyin beklendiğini anlamak çok güç. HES kontrolleri de çok önemli. Bugün bir otobüs veya trende yanınızdaki kişinin Covid olup olmadığını bilmediğiniz gibi, bu kişiler maske de takmıyor, hatırlatma dozlarını da olmuyor. Şu an için kapalı kalabalık ortamlarda herkese çift maske takmasını öneririm. Test rakamları açıklanmıyor. Temaslılara test yapılmaması da büyük sorun. BA.4 VE ba.5 inanılmaz bulaşıcı bir virüs. Halk sağlığı tedbirleri uygulanmaz ve mevcut şekilde devam edersek, hastalığı geçirenlerin 2-3 ay sonra yeniden enfekte olma riskleri bile var" diye konuştu.
‘MÜSTERİH OLMA ZAMANI DEĞİL, ÖNLEM ALMA ZAMANI’
Risk grubundakilere de değinen Doç. Dr. Yavuz, "Eksik aşılı veya ciddi hastalığı olan, bağışıklığı düşük bireyler için çok ciddi riskler söz konusu. Avrupa’da 65 yaş üzeri vaka sayıları yüzde 32 artmış durumda. Bu artış ağır vaka yükünü de etkiliyor. Risk grupları hâlâ tehlikede. Müsterih olma zamanı değil önlem alma zamanı" ifadelerini kullandı.
UZMAN VİROLOG PROF. DR. AĞAÇFİDAN: KAPALI ORTAMLARDA MASKE KISITLAMASI GELMEDEN SALGIN SONA ERMEYECEK
İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ağaçfidan da, yeni varyantın bulaşma riski hakkında şu uyarıları sıraladı: "Bilim insanlarının önerdiği korunma yöntemlerinin sadece yüzde 25’i uygulansa bile pek çok kişi enfekte olmaktan kurtulacak. Covid-19 kronik hastalar ve 65 yaş üzeri için ölümcül bir hastalık olduğu unutulmuş durumda. BA.4 ve BA.5’in inanılmaz kısa süre ve hızda bulaşıyor. Yakın mesafede korunmanın tek yolu maske. Ancak bir kişinin maskeli olması korunmak için yeterli değil. Bu nedenle kapalı alanlarda maske kısıtlaması gelmeden pandeminin sona ermesi mümkün değil. ‘Covid-19’dan Korunmanın 100 Pratik Yolu’ başlıklı bilimsel çalışmamızda riskleri ortaya koyduk. Covid-19 ile enfekte olmuş birinin kapalı ortamda, bir metre ve altındaki mesafede bulaştırma riski yüzde 99. Unutulmasın ki, Covid-19 kronik hastalar ve 65 yaş üzeri için ölümcül bir hastalık."
NE OLMUŞTU?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Haziran 2022’de yaptığı açıklamada koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle yeniden maske zorunluluğunun getirilip getirilmeyeceğiyle ilgili bir soru üzerine, "Vaka sayılarında son iki haftada üç kattan fazla artış olsa da bunun tam tersine, hastane yükündeki azalış yine sürmektedir. Kötü günler geride kaldı. Herkes müsterih olsun" açıklaması yapmıştı.