'Türkiye'de mutasyona uğramış virüsler var'

'Türkiye'de mutasyona uğramış virüsler var'
ARTI TV'de yayımlanan Söz Sırası programının konuğu Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Profesör Doktor Şebnem Korur Fincancı oldu.

Şebnem Korur FİNCANCI


ARTI GERÇEK- "Boğaziçi öğrencileri ile açık derste bulunmuştum. Tabi açık ders diyince bu yanlış anlaşılmasın, bu açık dersi pandemi koşullarında, çevrimiçi yapmak zorunda kaldık. Umuyorum ki en yakın zamanda yüz yüze ders yapabileceğimiz ortamlar olur. Ancak biz çevrimiçi buluşmayı yaparken, pek çok buluşma ve demokratik ifadelerin kullanılabileceği ortamlar kapatılırken , AKP kongreli sürülüyor. Üstelik de Cumhurbaşkanı tarafından bir övünç meselesi yapılabiliyor, bir 'lebaleb' dolu kongre salonları. Burada işaret edilmesi gereken bir konu, AKP seçmenine dair. Çünkü AKP seçmeninin, AKP nezdinde bir değeri olmadığını gösteriyor. Salgın koşullarında halen vaka sayıları devam ederken, AKP'li seçmen kapalı kongre salonlarında buluşturuluyor ve böylelikle sağlık yaşam hakları ihlal edilmiş oluyor. 

Tabi bunun ötesinde ayrımcılıklar da iddia ediliyor. Nasıl ayrımcılıklar bunlar. Örneğin Sağlık Bakanlığı'nın belli kuralları var test yapılmasına dair. Ama AKP kongresi katılımcılarına bu kuralların dışında test yapıldığına dair iddialar var. Biz bu ayrımcılıkları zaten başından beri görüyoruz, yaşıyoruz. Bir yanda böyle bir test süreci işletiliyor ama bir yandan kapalı salonlarda bu insanlar buluşturulup yaşamları riske atılıyor. Dolayısıyla, aslında çelişkiler ülkesinde farklı bir yerde duruyoruz. Tabi bir yandan da 1 Mart itibari ile açılma tartışmaları yürüyor. Bu açılmalarda alınacak önlemler nasıl bir açılma sorusu hepimizin zihnini kurcalıyor, kaçınılmaz olarak. İller temelinde haftalık olgu sayılarını yayımlıyor yüz bin nüfusa olgu sayısı haritalar ile karşımızda. Tabi bu sayılar yeterli mi değerlendirme için? Yeterli olmadığını biliyoruz. Çünkü bu süreçte test sayılarının giderek azaldığını yani yeterince yaygın test yapılmadığını da görüyoruz. Dolayısıyla, vaka sayıları bir hakikat tablosu göstermiyor hiç birimize. Test sayılarını düşük tuttuğumuzda vaka sayıları da düşük çıkacaktır, kaçınılmaz bir gerçek bu. Ama buna rağmen vaka sayılarının da her gün arttığını izliyoruz test sayıları düşmesine rağmen. Dolayısıyla pandemide iyiye gidiş bir söz konusu olmadığı gibi tam tersine vaka sayıları artıyor. 

Aklımızda bulundurmamız gereken başka bir konu ise mutasyonlar. Tabi ki virüs ayakta kalmak için kendini dönüşütürüyor ve daha dirençli bir hale gelmeye gayret ediyor. Bu süreçte mutasyonlarla birlikte daha bulaştırıcı oluyor, daha etkili, daha ağır hastalık geçirmesine yol açan bir takım değişimler söz konusu oluyor. Varyantlar diyoruz biz buna. İngiltere varyantı var, Brezilya varyantı var, Güney Afrika varyantı var her birinin farklı özellikleri var. Türkiue'de de bu varyantlar var. Yani değişime uğramış virüsler var. Ama hangi illerde, hangi özelliklerde ve hangi yaygınlıklar var bilmiyoruz. En büyük sıkıntımız bu verilerin şeffaf olmaması her zamanki gibi. Ayrımcılık, şeffaflık yoksunluğu aslında bizim pandemi yönetiminde en fazla zorlayan özellikleri oldu. Bunun tüm toplum tarafından dile getirilmesi yalnızca meslek örgütlerine değil, yalnızca emek örgütlerine değil. Ama toplumun geneline değil hakları talep eden bir bakış yansıması çok önemli. Çünkü biz haklarımızı talep etmediğimiz pandemi gerekçe gösterilerek, öğrencilerin eğitim hakları ellerinden alınıyor, yaşa dayalı ayrımcılıkla 65 yaş üstü evlere kapanıyor, üniversitelerde özerklik ortadan kaldırılıyor ve sesini çıkartmaya çalışan insanlar şiddet ile bastırılıyor. Ama lebaleb dolu salonlarda kongreler yapılmaya devam ediyor. 
Evet haklarımızı talep etmenin zamanıdır."

Öne Çıkanlar