Amedspor başkanları Artı Gerçek'e konuştu: Amedspor adını aldığımız günden beri ırkçılığa maruz kaldık

Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım ve önceki Başkanı Metin Kılavuz ırkçı saldırıların olduğu Bursaspor maçını değerlendirdi. Yıldırım, o gün polislerin seyirci kaldığını, Kılavuz da Amedspor adını aldıktan sonr ırkçılığa maruz kaldıklarını söyledi.

Amedspor başkanları Artı Gerçek'e konuştu: Amedspor adını aldığımız günden beri ırkçılığa maruz kaldık

Esra ÇİFTÇİ

İSTANBUL - İktidar cephesi tribünlerde hükümeti istifaya çağıran taraftarları hedef alırken, pazar günü yapılan Bursaspor-Amedspor maçı ağır provokasyona ve ırkçı saldırılara sahne oldu. Sahaya bıçak, taş, mermiler atıldı, tribünlerde 90’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle özdeşleyen 'Beyaz Toros' fotoğrafları ile “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın posterleri açıldı. Amedspor Kulüp Başkanı Selahattin Yıldırım ve Amedspor bir önceki Kulüp Başkanı Metin Kılavuz Amedspor-Bursaspor maçında çıkan provakatif olayları Artı Gerçek’e değerlendirdiler.

'HİÇBİR YETKİLİYE ULAŞAMADIK'

Amedspor Kulüp Başkanı Selahattin Yıldırım, Amedspor-Bursaspor maçında yaşanan saldırılarda hiçbir yetkiliye ulaşamadıklarını söyledi. ve provokasyon öncesi yaşananları anlattı:

“Cumartesi akşamı Amedspor futbolcuları otellerinde dinlenirken, otelin önünde kalabalık toplanmaya başladı. Havai fişekler, ses bombaları, lazerlerle otel odalarını işaretleme, tehditler, küfürler, hakaretler, ırkçı marşlar sabah 04.30’a kadar sürdü. Bütün bu olaylar güvenlik görevlilerinin gözü önünde oluyordu ve hiçbir müdahalede bulunmuyorlardı. Tüm bu olaylar yaşanırken biz de bir yandan federasyon yetkililerine ulaşmaya çalışıyorduk. Kimseye ulaşamadık, sadece bir başkanvekiline ulaştık o da yurtdışındaydı. Pazar günü, öğlen saat 12.00 gibi otelden ayrıldık, stadyuma giderken otobüslerimiz taşlandı. Stadyuma girdiğimizde ise, sporcularda adettir, maç öncesi sahayı bir dolaşırlar, selam verirler. Futbolcular sahaya birkaç adım atmadan, Bursasporlu futbolcular organize bir şekilde bizim futbolcularımıza saldırmaya başladı”

'GÜVENLİK GÜÇLERİ SEYİRCİ KALDI'

Selahattin Yıldırım, Amedspor futbolcularına saldırı ve linç girişiminde bulunanlara güvenlik güçlerinin hiçbir müdahalede bulunmadığını, aksine seyirci kaldığını söyledi:

“Polisler seyretmekle yetiniyordu. Soyunma odasına atılan bıçaklar, taşlar, sopalar, ırkçı söylemler eşliğinde girdik. Takım sahaya ısınmaya çıkacak yine aynı olaylar. Hakem oralı bile olmuyor. Normal koşullarda bir oyuncu taşkınlık yapıyorsa, hakemin oyuncuyu oyuna almaması gerekiyor. Maç başladı. Tribünden açılan provokatör bayraklar, flamalar, araba resimleri, bir yandan da bütün tribün hep bir ağızdan ırkçı marşlar söylemeye başladı. Bu arada da sahaya sürekli bir şeyler atılıyor. Oyun 90 dakikadır, sporcularımızın futbol oynama süresi bir dakikayı geçmedi. Futbolcularımız sürekli bir taciz altıdaydı. Korner atacak, oyuncumuz hakeme dönüp, “hocam atamıyorum” diyor, “bakın üzerime taş, sopa, bıçak yağıyor” diyor. Hakem sarı kart gösteriyor, “git kullan yoksa seni oyundan atarım” diyor. Amedspor futbolcularının sahada can güvenliği yoktu. Sahaya mermiler dahi atıldı, boş kovanlar atıldı, uzun demir bıçaklar attılar. Bunları toplayıp hakeme gösteriyoruz, hakem görmemezlikten geliyor, sırtını dönüp gidiyor”

'BURSASPOR HAKKINDA ŞİKAYETTE BULUNDUK'

Selahattin Yıldırım, federasyon başkanını defalarca aradığının sürekli altını çizdi ayrıca Federasyon Başkanı'nın telefonunu açmadığını, sonra da telefonunu kökten kapattığını söyledi. Bazı milletvekillerine ulaştıklarını belirten Yıldırım, sonrasında yaşananları şöyle anlattı:

“Maç bitti takımımız soyunma odasına girerken, Bursaspor taraftarları sahaya atladı ve Amedspor futbolcularına polis kordonu arasından geçerken saldırmaya çalıştı. Sporcularımızdan birinin dudağı patladı, birinin kolunda yarık var, birinin kafasında yarık var. Biz 4 futbolcu, 2 yönetici ve Bursaspor hakkında şikayetçi olduk. Maç akşama doğru saat 16.00’da bitti. Futbolcular, psikolojik olarak iyi değiller, saldırılar olduğu esnada Diyarbakır’da 4,2 şiddetinde deprem oldu. Hepsinin ailesi Diyarbakır’da, zaten öncesi Diyarbakır’da büyük bir deprem yaşanmış, çocuklarını, ailelerini bırakıp gelmişler. Sabaha kadar da otel önündeki saldırgan grup yüzünden uyumadılar ve o halde yorgun, gergin bir şekilde maça çıktılar. Şunu da eklemek isterim, Türkiye’de son dönemde oluşmaya başlayan bir dostluk, barış havası vardı. Bir kardeşlik havası vardı. Stadyumlarda “Diyarbakır üşümesin” laflarını duymaya başlamıştık. Yaşanan bu provokasyonun dostluk, kardeşlik ortamını zedelemesinden kaygılıyız”

Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım

'HURDAYA ÇIKMIŞ TOROS’TAN MEDET UMULMASININ AKIL VE VİCDANLA AÇIKLANACAK BOYUTU YOKTUR'

Amedspor bir önceki dönem Kulüp Başkanı Avukat Metin Kılavuz, 2015 yılında Amedspor ismini aldıktan sonra takıma ilişkin ırkçı ve şoven yaklaşımlarda artış olduğuna dikkat çekti.

"Son Bursa maçında ki saldırıda daha önce olanların tekrarıdır. Amedspor adını aldığı günden itibaren ırkçı ve ayrımcı uygulamalara maruz kalmıştır. Saldırı tarihsel ve kimliksel duruşadır. Amed şehrinin takımı olması, birilerinin belalısı olan şehri temsil etmesi rahatsızlık veriyor. 'Beyaz Toros' ve 'Yeşil' vurgusu halkın değerlerine saldırıdır ve aynı zamanda açık tehdittir. Burada 17.000 faili meçhul, kayıplar, yakılan binlerce köy vurgusu hatırlatılmıştır. Hurdaya çıkmış Toros’tan medet umulmasının akıl ve vicdanla açıklanacak boyutu yoktur. Bu halkın mücadelesi test edilme sürecini geride bırakmıştır. Haklı ve çok ağır bedellerle verdiği mücadelenin ispata ihtiyacı yoktur”

“Amedspor’a yönelik kapsamlı ve sistematik baskının altında yatan nedenler; sporu tanımlamasından ve durduğu yerden kaynaklanıyor. Kulüp sporu, evrensel barışa hizmet sunan etkinlikler bütünü olarak tanımlar. Her türlü milliyetçi ve cinsiyetçi ayrımcı yaklaşımı red eder. Kendi bulunduğu toprakların değerlerine bağlı olarak sporu bireysel faaliyetler ile birlikte sporun toplumun yaşam biçimi haline gelmesinin önemine vurgu yapar. Eril zihniyeti mahkûm eder. Kadının sporda daha aktif bulunmasını savunur. Bu kimlikle çok kısa sürede bir şehir takımının ötesine geçmiştir”

Amedspor'un önceki dönem başkanı Metin Kılavuz

'TEK TİPLEŞTİRME SPOR ALANINDA DA DAYATMACIDIR'

“Bir bütün olarak Amedspor’un çok geniş bir kitleye hitap etmesi, sevinç ve tasada birlik oluşturması; özellikle futbolu milliyetçi ve şoven duygularla kullanmak isteyenleri rahatsız etmektedir. Her alanda olduğu gibi tek tipleştirme spor alanında da baskıcı ve dayatmacıdır. Farklı ses ve renklere tahammülsüzlük sistemin genetik kodlamaları ile ilintilidir ve tarihseldir.

'SPOR SALONLARI ARENA SPORCULAR DA GLADYATÖR DEĞİLDİR'

Metin Kılavuz, Amedspora karşı yapılan yönelimlerin Türkiye’nin geleceğine katkı sunmayacağının altını çiziyor.

“Sporda esas olan, rekabette eşitliğin sağlanmasıdır. Ligdeki birkaç takım hariç her şehir ve takım Amedspor maçlarına milli maç motivasyonu ile çıkıyor. Hakem düdükleri, federasyon kararları, güvenlik kurulu kararları hep kırmızı oldu. Önümüzdeki ki sürece dair en son Bursa maçında yapılanlar ırkçı ve ayrımcı yönelimdir. Maçın iptal edilmesi Bursaspor’un mağlup ilan edilmesi gerekir. Deplasmanda dünya rekoruna imza atılan Amedspor taraftar yasağı kalkmalıdır. Spor salonları arena, sporcularda gladyatör değildir. Spor masada değil, sahada güzeldir. Sporun olduğu yerde hayat vardır”