Adıyaman’ın tek şalvar ustası mesleğini korumak için direniyor
Artı Gerçek - Adıyaman’ın tek şalvar ustası Hacı Tümay ilerleyen yaşına rağmen mesleğini ayakta tutmak için var gücüyle çalışıyor. Genç yaşta başladığı şalvarcılık mesleğinde 50 yılını deviren Hacı Tümay’ın en çok serzenişte bulunduğu konu eskisi gibi çırak bulamaması.
Munzurprees'te yer alan habere gör, ömrünü mesleğine adayan şalvarcı Hacı Tümay, 50 yıla aşkın bir süredir Adıyaman’ın yanı sıra Türkiye’nin birçok ilindeki insanlara şalvar dikiyor. Tümay ayrıca tatil zamanlarından yurt dışından gelen turistlere de şalvar dikiyor.
Diktiği şalvarlara talep olsa da çırak bulamamaktan yakınan Tümay şöyle konuştu:
“Devlet adamlarına şalvar diktim. İnsanlara şalvar diktim. Avrupa’dan gelen turistlere şalvar diktim. ABD’den bile buraya gelerek 10 adet sipariş verdiler. Onların da şalvarını diktim. Almanya, İngiltere, Fransa ülkelerindeki turistler için şalvar diktim. Şu anda çırak olarak kimse buraya gelmiyor. Boş geziyorlar gelmiyorlar. Mesleği öğrenmiyorlar. Mesleği öğrenmedikleri gibi okullarda yeterli değil. İstersen iki veya üç fakülte bitir yine iş yok. Ancak bir kişinin mesleği olsa, az veya çok ekmeği çıkar”
50 YILDIR BU İŞİ YAPIYORUM
Yaptığı işten pek fazla para kazanmadığının altını çizen Hacı Tümay, mesleği hakkında şu bilgileri verdi:
“Başkaları da şalvar diker ancak onlar sanatkar değiller. Bir şalvarı biz dikersek kesimi, overloğu, dikimi, ütüsü var. Bir şalvardan bize az bir rakam kalıyor. Çünkü bir kişiden iş olmuyor. Pahalılıkta var. 50 yılı geçti ben bu işi yapıyorum. Maliyeye kayıtlıyım. 25 yıl 1 ay prim yatırmışım. Çok az bir meblağda bizlere emekli maaşı veriyorlar. Bundan birkaç gün önce emekli maaşımı aldım. Ona göre gelirimiz düşmüş. Bugün 25 yıl sigorta yatırdık ama almış olduğumuz maaş çok düşüktür. Bazı insanlar işçi sınıfından emekli oluyor. Esnafta mağdur oluyor.”
Hacı Tümay’ın ustalığını duyup şalvar siparişi veren Mikail Yıldırım adlı genç ise; “Ustamız Adıyaman’ın en eski esnafıdır. Ve en güzel şalvar diken bir ustadır. Güzel bir şalvar dikmesi için iş yerine geldik. Ben hep şalvarla gezerim. Hiç pantolon giymem. Bir şalvarı 6 veya 5 ay giyerim. Bakımına bağlıdır. Bir de yaptığımız işe bağlıdır. Bizler işe bakarız. Düğün ve davetler ayrıdır” diye konuştu. (KAYNAK)