Arjantin'de cunta döneminde kaçırıldıktan 40 yıl sonra ailesini buldu
Arjantin’de 1976-1983 arasındaki askeri diktatörlük sırasında anne-babası kaybedilen, kendisi ise başka bir aileye evlatlık verilen bir adam biyolojik ailesine kavuştu. 42 yaşındaki adam gerçek amcası ile 40 yıl sonra gözyaşları ile biraraya geldi. Aile, Arjantin’in Cumartesi Anneleri olarak bilinen ve askeri rejim döneminde kaybedilenlerin yakınlarının oluşturduğu Plaza de Mayo Anneleri sayesinde kavuştu.
Javier Darroux Mijalchuk, Buenos Aires'te annesi ve babası kaçırıldığında 4 aylıktı. Daha sonra bir aile tarafından evlat edinildi.
Darroux, birkaç yıl önce gerçek kimliğini araştırmaya başladı ve insan hakları örgütü Plaza de Mayo Büyükanneleri'nden yardım istedi.
KIZ KARDEŞİMİ ARAYACAĞIM
1977 doğumlu Javier Matías Darroux Mijalchuk, evlat edinilmiş bir çocuk olduğunu bildiğini, kendisini büyüten aile ile mutlu olduğunu ama içinde hep bir boşluk hissettiğini anlatıyor. Şimdi, 1977’den bu yana haber alınamayan ebeveynlerinin başına ne geldiğini araştıracağını anlatıyor. Varlığından şüphelendiği kız kardeşinin akıbetini de öğrenmeye çalışacağını ekliyor; "Kimliğimi geri almam benim için, anne-babama hürmet göstermek anlamına geliyor" diyor. Mijalchuk’a gözyaşları içinde sarılan biyolojik amcası ise 40 yıldır yeğenini aradığını anlatıyor…
ARJANTİN'İN CUMERTESİ ANNELERİ
Plaza de Mayo Büyükanneleri, 1976-1983 yılları arasındaki askeri diktatörlük döneminde öldürülen ya da kaçırılan muhaliflerin çocuklarının izini sürüyor.
Örgütün DNA testleriyle bulduğu 130'uncu çocuk olan Darroux, basın toplantısında 40 yıldır kendisini arayan dayısı Roberto Mijalchuk'a teşekkür etti.
Arjantin'de askeri cunta döneminde yaklaşık 30 bin kişi öldürüldü.
Plaza de Mayo Büyükanneleri'nin lideri Estela de Carlotto da 2014'te kendi kayıp torununa ulaşmıştı.
Bundan bir yıl sonra grubun kurucularından Delia Giovanola, DNA testiyle torununu bulmuştu. (BBC Türkçe)