Ay'a seyahat son anda ertelendi

Ay'a seyahat son anda ertelendi
Hindistan'ın su aramak için Ay'ın karanlık yüzüne göndereceği uzay aracının fırlatılışı, son anda ertelendi.

Hindistan’ın doğu kıyısındaki Sriharikota uzay istasyonundan bu sabah yerel saatle 02.51'de planlanan Ay’a yolculuk, fırlatma sisteminde tespit edildiği belirtilen bir sorun nedeniyle 56 dakika kala durduruldu. Hindistan, Chandrayaan-2 (Ay Aracı 2) adı verilen misyonuyla Ay'a ilk defa inmeyi planlıyordu.

150 milyon dolara mal olan uzay aracının, Ay'ın güney kutbunda suyun yanı sıra mineral de arayacağı ve Ay sarsıntılarını ölçeceği ifade edildi.

HEDEF, AY'A İNEN DÖRDÜNCÜ ÜLKE OLMAK

Hindistan bu yolculukta başarılı olursa ABD, Çin ve eski Sovyetler Birliği'nin ardından Ay'ın yüzeyine 'yumuşak iniş' yapmayı başaran dördüncü ülke olacak.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkenin uzay programını öncelikli hedeflerinden biri olarak görüyor. Fakat uzay yolculuğuna karşı çıkanlar, Hindistan'ın önce yoksulluğun ortadan kaldırılmasına odaklanması gerektiğini söylüyor.

ISRO BAŞKANI: ŞİMDİYE KADARKİ EN BÜYÜK PROJEMİZ

Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) Başkanı K. Sivan, bunun kurumun şimdiye kadarki en büyük projesi olduğunu belirtiyor.

Fırlatma işlemi planlandığı gibi gerçekleştirilseydi, uzay aracı 54 gün süren bir yolculukla Eylül başında Ay'a inecekti.

NE OLMUŞTU?

Hindistan Ay'a ilk yolculuğunu (Chandrayaan-1) 2008'de gerçekleştirmiş, uzay aracı radarlarıyla Ay'a inmeden su aramıştı.

Hindistan, Chandrayaan-2'de en güçlü roketini kullanıyor. Geosynchronous Uydu Fırlatma Aracı 640 ton ağırlığında ve 44 metre boyunda.

2014'te Mars'ın yörüngesine uydu yerleştiren dördüncü ülke olan Hindistan 2017'de tek seferde 102 uyduyu uzaya göndererek rekor kırmıştı.

Bu alandaki rekor 2014'te aynı anda 37 uydu gönderen Rusya'nın elindeydi.

Öne Çıkanlar