D vitamini neden önemli?

D vitamini neden önemli?
D vitamini bağışıklık sistemini ve kemikleri güçlendirir, kasları korur. Eksikliği halinde diyabet dahil birçok hastalığa sebep olabiliyor.

HABER MERKEZİ- İnsan vücudu D vitaminini öncelikle güneş ışınlarının yardımıyla üretmektedir. Ayrıca sağlıklı beslenmeyle de bir miktar D vitamini üretmek mümkün. Örneğin yağlı balıklar, mantarlar ve süt ürünleriyle.

Kuzey yarımküredeki pek çok insanda özellikla kış aylarında bariz bir D vitamini eksikliği görülüyor. Bu da kemik erimesi ve kemik eğriliği gibi bazı önemli hastalıklara neden olabiliyor. Ayrıca bağışıklık sistemi de zayıflıyor ve enfeksiyonlara karşı bünye daha savunmasız hale geliyor.

Vücutta yetersiz miktarda D vitamini bulunmasının neden olabileceği sorunlar bunlarla sınırlı değil. Tip 2 diyabet, kalp ve dolaşım rahatsızlıkları, hatta kanser riskini önemli oranda artırıyor. Ayrıca kısaca MS olarak bilinen Multipl skleroz (çoklu sertleşim) adlı nörolojik hastalık ile D vitamini eksikliği arasındaki bağlantı da bilim insanları tarafından çok yönlü olarak olarak araştırılıyor. Bazı araştırmalarda MS hastalığının tedavi sürecinde yapılan yoğun D vitamini takviyesinin, hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı, hatta kısmen gerilemesine neden olduğu görüldü.

D vitamini eksikliği olup olmadığının basit bir kan testiyle anlaşılabiliyor. D vitamininin en önemli işlevlerinden biri de vücuttaki kalsiyum emilimini düzenlemek. Kalsiyum, kemiklerimizin en önemli bileşenlerinden birini oluşturuyor.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, ancak D vitamini takviyesi yapmadan önce mutlaka bir doktora danışılması gerekiyor. Çünkü sürekli olarak yapılan yüksek dozdaki harici D vitamini takviyesi, kandaki kalsiyum seviyesinin aşırı yükselmesine neden oluyor. 'Hiperkalsemi' adı verilen bu durum, organ ve damarlarda kireçlenmeye neden olabiliyor. Bu da böbrek taşı oluşumu ve kalp krizi gibi rahatsızlıklara zemin hazırlayabiliyor.

Öne Çıkanlar