Ermeni ailenin sınırdışı edilmemesi için kesintisiz ayin
Aileye yardım etmek için 300'den fazla din görevlisi yaklaşık 700 saattir ayin yapıyor.
Emniyet güçlerinin ayin sırasında kiliselere girmesinin yasak olduğu Hollanda'da, Ermeni bir ailenin sınırdışı edilmesini engellemek için ülkedeki din görevlileri dönüşümlü olarak ayin yapma kararı aldı. Lahey kentindeki Bethel kilisesindeki ayin, 25 Ekim'den bu yana, yaklaşık 700 saattir yapılıyor. Rahip ayinini bitirince hâlâ yanmakta olan mumu bir diğer rahibe geçiriyor. Böylelikle ayinler kesintisiz olarak devam ediyor. Aileye yardım etmek için 300'den fazla din görevlisi gönüllü olmuş durumda.
"SİYASİ AKTİVİZMİ YÜZÜNDEN TEHDİT EDİLMİŞ"
Üç çocukları bulunan Tamrazyan ailesinin memleketleri Ermenistan'dan dokuz yıl önce, baba Sasun'un siyasi aktivizmi nedeniyle ölüm tehditleri alması üzerine kaçmak zorunda kaldıkları belirtiliyor. Ancak Hollanda'ya sığınan aileye bir mahkeme tarafından tanınan sığınma hakkı hükümetin baskısıyla geri alındı.
Aile, Hollanda'da beş yıldan uzun süredir yaşayan çocuklara sığınma hakkı verilmesini öngören ancak nadiren işletilen yasa için başvuru yapsa da bu istekleri de reddedildi. Bunun üzerine Protestan kilisesinden yardım isteyen aile için süresiz ayinler düzenlenmeye başlandı.
Emniyet güçlerinin ayin sırasında kilisiye girmesi yasak olduğundan aileye kimse dokunamıyor.
"HÜKÜMETE ZAMAN KAZANDIRABİLİRİZ"
Hollanda'daki Protestan rahipler konseyinin başkanı Theo Hettema, Euronews'e verdiği röportajda kesintisiz ayinlerle hükümete diyalog için zaman kazandırmak istediklerini söyledi ve "Başladığımızda bunun uzun bir ayin olacağını biliyorduk. Hayale kapılmıyoruz. Ayin, sınırdışı yetkililerinin arabalarının kapının önüne gelmesiyle veya artık devam edemediğimiz için son bulabilir. Ama bunu yapmamak için bir sebep yoktu" dedi.
Anne Anuş Tamrazyab ise "Bu kadar çok insanın size yardım etmesinin ne kadar özel hissettirdiğini anlatabilmek imkânsız" şeklinde konuştu.
Hollanda'da son yıllarda göçmen karşıtı hareketlerin popülaritesi artarken, sert sığınma yasaları da tartışmalara yol açıyor.
Ayine katılanlar sosyal medyadan paylaştıkları fotoğraflarla herkesi yardıma çağrıyor.