Kadın Azmağı'ndaki çalışmaya tepki
'Sakin şehir' unvanlı Akyaka Mahallesi'nde, azmak tabanının iş makinesiYle kazınarak doğal yapıya zarar verildiğini öne süren çevreciler şikayet dilekçesi yazdılar.
MUĞLA - Muğla'nın Ula İlçesi'nde her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği, 'Sakin şehir' unvanlı Akyaka Mahallesi'nde, tatlı su kaynağından oluşan 1.5 kilometre uzunluğundaki Kadın Azmağı'nda, ağaç köklerinin güçlendirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar, çevreciler tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü'ne şikayet edildi.
Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından 2011'in Haziran ayında 'Sakin şehir' ilan edilen Akyaka Mahallesi'ndeki Kadın Azmağı, yaz kış gerçekleştirilen tekne gezileriyle önemli turizm merkezlerinden biri olarak gösteriliyor. Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Gökova-Akyaka'yı Sevenler Derneği, Akyaka- Gökova Kadın Dayanışması, Akyaka Kültür Sanat Derneği ve Muğla Çevre Platformu, Muğla Valiliği'ne ortak dilekçe vererek, 12 Mayıs'ta azmakta iş makinesi ile başlatılan tahribata son verilmesini istedi. 12 Mayıs 2017 tarihinde, Yücelen Evleri Mevkii'nde Kadın Azmağı içinde azmak tabanının iş makinesi ile kazınarak doğal yapıya zarar verildiğini öne süren çevreciler dilekçelerinde şu ifadelere yer verdi:
"Azmaktaki çalışmayı yürüten görevlilerden aldığımız bilgiye göre, çalışma; azmak kenarında erozyon nedeni ile zayıflayan ağaç köklerinin dolgu yapılarak güçlendirilmesine yönelik olarak Valilik izni ile gerçekleştirilmiş. Ne yazık ki bu dolgu çalışması, azmak içine sokulan iş makinesi tarafından azmak tabanından alınan malzeme ile yapılmıştır. Ayrıca çalışmanın amacı dışında, yine tabandan alınan malzemenin kamyonlara yüklenerek taşındığı, azmağın derinleştirildiği, ekolojik yapının tamamen tahrip edildiği belirlenmiştir. Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alan azmağın hassas ekolojik dengesinin korunması için duyarlı kesimler uzun yıllardır gayret gösteriyor. Muğla Valiliği'nin de paydaşı olduğu 'Gökova Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetim Projesi' kapsamında azmağın daha iyi korunabilmesi için bir Azmak Yönetim Planı da oluşturulmuştur. Doğal yaşam alanlarının korunması için sivil toplum kesimleri olarak bizlerin gösterdiği duyarlılığın aynı şekilde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da gösterilmesi beklentimizdir. Elbette azmak kenarındaki ağaçların korunması için önlem alınmak istenmesi bizleri sevindirmiştir. Ancak çalışmanın eko-sistemin hassasiyeti dikkate alınmadan yürütülerek doğa tahribatına yol açılması sevincimizi üzüntüye dönüştürmüştür.
Geri dönüşü olmayan tahribatlara neden olmamak için, bu tür çalışmaların planlanmasında biz sivil toplum örgütlerinin de görüşlerinin alınmasının, çalışmalar yürütülürken gözlemci olarak davet edilmemizin, geri dönüşü olmayan doğa tahribatlarına neden olmamak için yaşamsal önemi olduğuna inanıyoruz. Gelecekte gündeme gelebilecek benzer çalışmalarda talebimizin dikkate alınmasını umut ediyor ve gereğinin yapılmasını diliyoruz." Mustafa SARIİPEK/(DHA)