Lavanta köydeki göçü tersine çevirdi

Lavanta köydeki göçü tersine çevirdi
İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Turgut Köyü’nde 'Lavanta Pazarı' adıyla düzenlenen festivalin 3’üncüsü gerçekleştirildi.

ARTI GERÇEK - Seferihisar Belediyesi’nin 2015 yılından beri üreticilere alternatif bir ürün olarak sunduğu lavantaların üçüncü hasadı, "Lavanta Pazarı" adıyla düzenlenen festivalle birlikte gerçekleşti. Gün boyu açılan üretici pazarlarında satılan lavanta ve yan ürünleriyle, yöresel yiyecekler, Seferihisar’da bulunan sanat derneklerinin açtığı stantlar şenliğe gelenlerin ilgi odağı oldu.

"TÜRKİYE'DE BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN"

 

Festivalin açılışında konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Türkiye’de başka bir tarım mümkün" sloganı ile yola çıktıklarını hatırlatarak "Biz ekonomisi kendi kendine yeten dünyadaki yedi ülkeden biriydik biz dünyanın tahıl ambarıydık peki oldu da biz yeşil mercimeği, samanı, gübreyi, hayvanı ithal eder hale geldik. Bilmediğimiz büyük kuraklıklar, büyük afetler mi yaşandı, dereler mi kurudu ne oldu. Yanlış siyasi tercihler, yanlış politikalar sonucu bu hale geldik ama bu bir kader değil, bu değişmesi mümkün bir hikâye ve biz de onu değiştirmeye Seferihisar’dan başladık. Çünkü biliyoruz ki, gökyüzünde güneş, yeraltında su kaynaklarımız ve olağanüstü güzel iklimimiz var oldukça yaşadıklarımız bir kader değildir ve "başka bir tarım mümkündür" dedi.



"TURGUT, NÜFUSU ARTAN TEK KÖYÜMÜZ"

Soyer, Turgut Köyü’nün göç vermekten kurtulup göç alır duruma gelmesinin nedenlerine ilişkin ise şunları söyledi:

"Bütün Anadolu’da köyden kente göç yaşanırken şu anda içinde bulunduğumuz Turgut köyü nüfusu artan tek köyümüz. Biz bununla iftihar ediyoruz çünkü değerli dostlar eğer köyden kente göç devam ederse köylüde yoksullaşıyor, kentlide yoksullaşıyor, biz buna izin vermeyeceğiz onun için lavantayı dikiyoruz, mandalinanın kurusunu yapıyoruz, onun için karakılçık buğdayından ekmek yapıyoruz ve buna devam ediyoruz. Biz kıraathaneler açmayacağız, bu memlekette üretime teşvik edeceğimiz açılışlar yapacağız. Üretimi arttıracağız, köylümüzün toprağında üretmesini, hayatını bu üretimle sürdürmesini mümkün kılmaya devam edeceğiz. Varlığınız köylümüze umut oldu bizi yalnız bırakmayın Turgut köyüne daha çok gelin, onların yaşamasına, topraklarındaki üretimi sürdürmesine destek verin."

FESTİVAL ETKİNLİKLERİ İLGİ GÖRDÜ

Pazarda lavanta yağı damıtılması, lavanta sabunu yapımı ve lavanta bahçesinde hasat etkinlikleri de yapıldı. Lavanta hasadı büyük bir katılımla gerçekleşirken, köyün sokaklarına lavanta suyu sıkıldı. Bahçede hasada katılan vatandaşlar ise lavantalar içerisinde çok sayıda fotoğraf çektirerek günü ölümsüzleştirdi.

"Lavanta Pazarı"nda gün boyu sanatçılar sahne aldı, halk müziğinden, klasik müziğe, bandodan dansa birçok konser ve etkinlik gerçekleşti.

Festival, 2000 kişilik iftar sofrası ve İftar programı ile tamamlandı. (YAŞAM HABERLERİ SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar